Zöldség

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

Agrofórum Online

Napjainkban a növénynemesítési periódusok felgyorsultak, így a saláta esetében is igaz, hogy a fajták igen gyorsan cserélik egymást, ami komoly versenyt és fajtakínálatot eredményez a piacokon.

Természetesen attól függően, hogy a világ mely pontján kívánunk termeszteni, a kínálat nagyon eltérő lehet, azonban mindenhol törekednek az innovációra. A termesztői, a fogyasztói és feldolgozóipari igények gyakran nem egyeznek meg, ezért is nagyon változatos a fajtakínálat.

Ma már egyértelműen olyan fogyasztói társadalomról beszélhetünk, amely hatást tud gyakorolni a piaci kínálatra. Hazánkban még mindig meghatározó szerep jut a halványzöld színű fejes salátának, és automatikusan ez is jut az emberek eszébe, ha a saláta mint növény említésre kerül. Azonban a különböző kulináris élményeknek és ismeretterjesztő anyagoknak köszönhetően az elmúlt években egyre többféle saláta érhető el a kereskedelemben. Színben, formában, méretben, feldolgozottságban is nagyon változatos salátatípusokkal és -fajtákkal találkozhatunk (1. kép).

1. kép: Széles a kínálat típust, levélalakot, méretet és színt tekintve is

A saláta (Lactuca sativa L.) fajták csoportosítása nagyon eltérő, nem egységes. A leggyakrabban alkalmazott típusainak tekinthető a fejes, a jég-, a kötöző- (római) és a tépősaláta. Ezek mellett még ismert a spárgasaláta, mely továbbra is érdekességnek számít Európában. A zöld mellett a piros színárnyalatok is nagyon változatossá teszik a kínálatot, az egészen halványpirostól a sötét bordóig találunk fajtákat, ez persze fajtatípustól függ, hiszen a fejesedés és piaci igények nagyon meghatározóak. A legnagyobb választék ilyen téren a tépősalátáknál, mégpedig első sorban a Lollo és a tölgylevelű salátáknál van.

Fogyasztói és a vendéglátóipari elvárások

Számos tudományos értekezés foglalkozik a saláta beltartalmi vizsgálatával, több publikációban is összefüggést találtak arra, hogy a piros, pigmentekben gazdagabb fajták magasabb antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, melyre több ismeretterjesztő, illetve táplálkozástudományi cikk is alapoz, amikor a saláta jótékony hatásairól beszélnek. Emellett a levél színe azért is fontos, mivel javarészt ez az elsődleges szempont, amit figyelembe vesz a potenciális fogyasztó, illetve vevő például egy salátakeverék kiválasztásakor.

A fogyasztás eltolódott a nem otthoni fogyasztás, előre csomagolt kényelmi szempontokat is figyelembe vevő termékek (ready-to-eat, food-to-go, on-the-go) irányába. Ilyen termékek vásárlásakor a fogyasztók számára a legfontosabb szempont a frissesség (állag, szín, íz, safe-to-use minőség), a roppanósság, valamint, hogy felhasználhatóságát tekintve könnyű, praktikus, gyors, idő megtakarító is legyen amellett, hogy egészséges összetevőket tartalmaz. Előre csomagolt termékeknél, a levélzöldségek esetében is igaz, hogy a frissesség a vásárlás pillanatában a látvány alapján ítélhető meg (a feltüntetett csomagolási és lejárati idő mellett).

Az összes jó minőségű saláta jellemzője, hogy barnulástól mentesek (2. kép).

2. kép: Salátakeverékekben előforduló tipikus enzimatikus színelváltozás

A tipikus zöld színű fejes saláta esetében ezen felül a magyar piacokon elvárt, hogy a külső levelek élénk világoszöld színűek, míg a belső levelek zöldessárga színűek legyenek. A feldolgozóipar számára is nagyon fontos, hogy a vágási élek ne barnuljanak, ennek az enzimatikus folyamatnak a sebessége és a mértéke a növény tulajdonságaitól, de a termesztési körülményektől is függ. Ezen barnulás lassítása érdekében a folyamatos hűtés (a szedést követően rögtön megkezdve), a vágások számának csökkentése és a vágási irányok módosítása mellett a csomagolási technológia kitapasztalása és helyes megválasztása (a keverékek összetételétől függően) nyújtott ezidáig segítséget a hosszabb pulton tarthatóság eléréséhez.

Ennek további fejlesztése érdekében komoly nemesítési munkák eredményei a Knox fajták, amelyekhez nem szükséges a módosított atmoszférájú csomagolás során nagyon alacsony oxigéntartalommal dolgozni, ami csökkenti a költségeket. (A módosított atmoszférájú csomagolásban /Modified atmosphere packaging = MAP/ – ahol a levegőhöz képest alacsony az O2 és magas a CO2 aránya – és alacsony hőmérsékleten tárolt saláta esetében csökken a levélbarnulás mértéke.)

Emellett sokkal változatosabb szeletelésre vonatkozó lehetőségeket nyújt a feldolgozóiparnak, de a készletgazdálkodást is segíti az előre tervezhetőség szempontjából. Ez az újítás két nappal képes meghosszabbítani a salátalevél eltarthatóságát, ami levélzöldségek esetében semmiképpen nem tekinthető elenyészőnek, hiszen csomagolási anyagtól, technológiától, hűtési hőmérséklettől függően ez az idő általánosan még mindig 5-7 nap között mozog.

A felhasználás másik fő pillére a vendéglátóipar, ahol gyorsan, frisset kell alkotni. Ezt a feladatot a „szakácskímélő” (ready-to-cook), gasztronómiai kiszerelések hivatottak elősegíteni, de alapanyagként a saláta fejes állapotban történő használata az éttermekben továbbra is jellemző.

A saláta tisztítása

A kardinális problémát a minőségen túl, a saláta tisztán tartása jelenti, ami szintén befolyásolja annak további eltarthatóságát, mivel mosás következtében a pulton tarthatóság csökken, ugyanakkor a szabadföldi termesztés során a szél és a csapadék hatására elkerülhetetlen a földszemcsék saláta fejre/fejbe történő jutása, melyek eltávolítása nem egyszerű feladat. Ennek kiküszöbölésére hozták létre, szintén nemesítéssel a Salanova® salátákat, melyeknek különlegessége az, hogy akár egyetlen vágással, a torzsa eltávolítása után a salátafej azonos méretű, színű, könnyen kezelhető levelekre esik szét (3. kép). Ez a one-cut-ready megoldás nagyon megkönnyíti a feldolgozás folyamatát.

3. kép: Fejessaláta-levelek, miután egy vágással eltávolítottuk a torzsát

*

A termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajtákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen, illetve a saját termesztési körülményekhez is több megbízható fajtát ismerjünk. A szaktanácsadás nem maradhat el, és az imént leírtak csak néhány újítást mutattak be, ám a vetőmagforgalmazó cégek rengeteg fajtával állnak a termesztők rendelkezésére akár szabadföldi termesztésről, akár hajtatásról legyen szó.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, I.

2024. január 12. 10:10

A hajtatott primőröket szokásos felosztani hőmérsékleti igényük szerint melegigényesekre (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán és sárgadinnye) és alacsony hőmérsékletet jobban tűrőkre (hónapos retek, káposztafélék és levélzöldségek). Ilyen formában történő felosztás nemcsak környezeti igényük esetében helytálló, sok vonatkozásban a termeszthetőségükre is igaz.

Kevesebb fejes salátát termesztenek

2023. március 15. 14:33

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években – hívja fel a figyelmet az AKI. Az elemzés szerint 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek.

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

2023. szeptember 4. 13:10

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.