Zöldség

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

Agrofórum Online

Napjainkban a növénynemesítési periódusok felgyorsultak, így a saláta esetében is igaz, hogy a fajták igen gyorsan cserélik egymást, ami komoly versenyt és fajtakínálatot eredményez a piacokon.

Természetesen attól függően, hogy a világ mely pontján kívánunk termeszteni, a kínálat nagyon eltérő lehet, azonban mindenhol törekednek az innovációra. A termesztői, a fogyasztói és feldolgozóipari igények gyakran nem egyeznek meg, ezért is nagyon változatos a fajtakínálat.

Ma már egyértelműen olyan fogyasztói társadalomról beszélhetünk, amely hatást tud gyakorolni a piaci kínálatra. Hazánkban még mindig meghatározó szerep jut a halványzöld színű fejes salátának, és automatikusan ez is jut az emberek eszébe, ha a saláta mint növény említésre kerül. Azonban a különböző kulináris élményeknek és ismeretterjesztő anyagoknak köszönhetően az elmúlt években egyre többféle saláta érhető el a kereskedelemben. Színben, formában, méretben, feldolgozottságban is nagyon változatos salátatípusokkal és -fajtákkal találkozhatunk (1. kép).

1. kép: Széles a kínálat típust, levélalakot, méretet és színt tekintve is

A saláta (Lactuca sativa L.) fajták csoportosítása nagyon eltérő, nem egységes. A leggyakrabban alkalmazott típusainak tekinthető a fejes, a jég-, a kötöző- (római) és a tépősaláta. Ezek mellett még ismert a spárgasaláta, mely továbbra is érdekességnek számít Európában. A zöld mellett a piros színárnyalatok is nagyon változatossá teszik a kínálatot, az egészen halványpirostól a sötét bordóig találunk fajtákat, ez persze fajtatípustól függ, hiszen a fejesedés és piaci igények nagyon meghatározóak. A legnagyobb választék ilyen téren a tépősalátáknál, mégpedig első sorban a Lollo és a tölgylevelű salátáknál van.

Fogyasztói és a vendéglátóipari elvárások

Számos tudományos értekezés foglalkozik a saláta beltartalmi vizsgálatával, több publikációban is összefüggést találtak arra, hogy a piros, pigmentekben gazdagabb fajták magasabb antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, melyre több ismeretterjesztő, illetve táplálkozástudományi cikk is alapoz, amikor a saláta jótékony hatásairól beszélnek. Emellett a levél színe azért is fontos, mivel javarészt ez az elsődleges szempont, amit figyelembe vesz a potenciális fogyasztó, illetve vevő például egy salátakeverék kiválasztásakor.

A fogyasztás eltolódott a nem otthoni fogyasztás, előre csomagolt kényelmi szempontokat is figyelembe vevő termékek (ready-to-eat, food-to-go, on-the-go) irányába. Ilyen termékek vásárlásakor a fogyasztók számára a legfontosabb szempont a frissesség (állag, szín, íz, safe-to-use minőség), a roppanósság, valamint, hogy felhasználhatóságát tekintve könnyű, praktikus, gyors, idő megtakarító is legyen amellett, hogy egészséges összetevőket tartalmaz. Előre csomagolt termékeknél, a levélzöldségek esetében is igaz, hogy a frissesség a vásárlás pillanatában a látvány alapján ítélhető meg (a feltüntetett csomagolási és lejárati idő mellett).

Az összes jó minőségű saláta jellemzője, hogy barnulástól mentesek (2. kép).

2. kép: Salátakeverékekben előforduló tipikus enzimatikus színelváltozás

A tipikus zöld színű fejes saláta esetében ezen felül a magyar piacokon elvárt, hogy a külső levelek élénk világoszöld színűek, míg a belső levelek zöldessárga színűek legyenek. A feldolgozóipar számára is nagyon fontos, hogy a vágási élek ne barnuljanak, ennek az enzimatikus folyamatnak a sebessége és a mértéke a növény tulajdonságaitól, de a termesztési körülményektől is függ. Ezen barnulás lassítása érdekében a folyamatos hűtés (a szedést követően rögtön megkezdve), a vágások számának csökkentése és a vágási irányok módosítása mellett a csomagolási technológia kitapasztalása és helyes megválasztása (a keverékek összetételétől függően) nyújtott ezidáig segítséget a hosszabb pulton tarthatóság eléréséhez.

Ennek további fejlesztése érdekében komoly nemesítési munkák eredményei a Knox fajták, amelyekhez nem szükséges a módosított atmoszférájú csomagolás során nagyon alacsony oxigéntartalommal dolgozni, ami csökkenti a költségeket. (A módosított atmoszférájú csomagolásban /Modified atmosphere packaging = MAP/ – ahol a levegőhöz képest alacsony az O2 és magas a CO2 aránya – és alacsony hőmérsékleten tárolt saláta esetében csökken a levélbarnulás mértéke.)

Emellett sokkal változatosabb szeletelésre vonatkozó lehetőségeket nyújt a feldolgozóiparnak, de a készletgazdálkodást is segíti az előre tervezhetőség szempontjából. Ez az újítás két nappal képes meghosszabbítani a salátalevél eltarthatóságát, ami levélzöldségek esetében semmiképpen nem tekinthető elenyészőnek, hiszen csomagolási anyagtól, technológiától, hűtési hőmérséklettől függően ez az idő általánosan még mindig 5-7 nap között mozog.

A felhasználás másik fő pillére a vendéglátóipar, ahol gyorsan, frisset kell alkotni. Ezt a feladatot a „szakácskímélő” (ready-to-cook), gasztronómiai kiszerelések hivatottak elősegíteni, de alapanyagként a saláta fejes állapotban történő használata az éttermekben továbbra is jellemző.

A saláta tisztítása

A kardinális problémát a minőségen túl, a saláta tisztán tartása jelenti, ami szintén befolyásolja annak további eltarthatóságát, mivel mosás következtében a pulton tarthatóság csökken, ugyanakkor a szabadföldi termesztés során a szél és a csapadék hatására elkerülhetetlen a földszemcsék saláta fejre/fejbe történő jutása, melyek eltávolítása nem egyszerű feladat. Ennek kiküszöbölésére hozták létre, szintén nemesítéssel a Salanova® salátákat, melyeknek különlegessége az, hogy akár egyetlen vágással, a torzsa eltávolítása után a salátafej azonos méretű, színű, könnyen kezelhető levelekre esik szét (3. kép). Ez a one-cut-ready megoldás nagyon megkönnyíti a feldolgozás folyamatát.

3. kép: Fejessaláta-levelek, miután egy vágással eltávolítottuk a torzsát

*

A termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajtákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen, illetve a saját termesztési körülményekhez is több megbízható fajtát ismerjünk. A szaktanácsadás nem maradhat el, és az imént leírtak csak néhány újítást mutattak be, ám a vetőmagforgalmazó cégek rengeteg fajtával állnak a termesztők rendelkezésére akár szabadföldi termesztésről, akár hajtatásról legyen szó.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

2024. november 6. 09:40

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az alacsony színvonalú tápanyagellátást.

Hogyan tároljuk helyesen a hagymát?

2024. november 5. 06:40

A hagymát nem elegendő bármilyen módon tárolni. Idővel büdösséget érezhetünk. A helyiség felforgatása után rájövünk, hogy a hagyma okozza azt.

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

2024. január 23. 07:10

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

2024. február 8. 11:10

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.

A római saláta népszerűsége hamarosan a jégsalátáét is felülmúlja majd

2024. március 18. 08:10

Szinte egész évben elérhető a hazai fejes saláta és az újhagyma a piacon, a nagyobb mennyiségek azonban a kora tavaszi időszakban érhetők el, ekkor a legtöbb boltban az import árut felváltja a hazai termés.

Kevesebb fejes salátát termesztenek

2023. március 15. 14:33

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években – hívja fel a figyelmet az AKI. Az elemzés szerint 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek.