9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Zöldség
Fizetett tartalom

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

Agrofórum Online

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.

A megváltozott piaci helyzet, a megnövekedett költségek és az általános inflációs nyomás révén a kertészeti termelőknek lehetősége nyílik magasabb árakat elérni az elkövetkező hónapokban – véli Pálinkó Zsolt. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint mindez csak a megfelelően felkészült, lehetőség szerint minél intenzívebb gazdálkodást folytató gazdák számára lesz működő stratégia, nekik azonban most térülhet meg igazán a profi megoldásokba fektetett energia és pénz.

Több olyan tényezőt is hoztak az elmúlt hetek, illetve hónapok, amelyek jelentősen átalakítják a piaci viszonyokat és várhatóan új stratégiák kialakítását indokolják a következő időszakban. Mindez a gazdaság számos területére igaz, de talán mind közül a leginkább szembetűnő változások az élelmiszertermelésben jelentkeznek. Az egyébként is erőteljes inflációs nyomást a mezőgazdaságban csak súlyosbította az inputanyagok kiemelkedő mértékű drágulása, amely már a szomszédban dúló háború kitörése előtt is jelentős ütemben zajlott, Ukrajna lerohanása viszont új lendületet adott ennek is.

Minden tényező drágult

„A gazdaságban széles körben jelen lévő inflációs nyomás fokozottan jelentkezik a mezőgazdaságban, és azon belül is az intenzív termelésben, így elsősorban a professzionális zöldség- és gyümölcstermesztésben.

Pálinkó Zsolt

Ebben a körben ugyanis minden tényező, így a műtrágyák és hasonló termékek, az energia, a munkaerő egyaránt érdemben, nem egy szegmensben pedig elképesztő mértékben drágult” – mondta el lapunknak Pálinkó Zsolt. A tápanyag-utánpótlással foglalkozó, több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező Malagrow kereskedelmi vezetője kifejtette: „mindezen tényezők jelentősen megdrágították a termelést, az emelkedő költségek pedig olyan szinteket értek el, amikor minden kertészeti szereplőnek át kell gondolnia, hogy az általa eddig követett stratégia célravezető-e a megváltozott helyzetben.”

A szakember szerint elhibázott haditerv egy ilyen helyzetben az „összébb húzódás”, vagyis az, amikor valaki a ráfordításait igyekszik csökkenteni azért, mert azok ára növekszik.

„Ez kisebb költségeket, de óhatatlanul gyengébb minőségű és lényegesen kevesebb termést eredményez. Az ilyen stratégia az adott szereplő tőkeerejétől függően egy-két év alatt behozhatatlan hátrányt eredményez, amely akár a termelés feladásához is vezethet.”

Ki kell számolni

Pálinkó Zsolt úgy véli, a legfontosabb most az, hogy a termelők megfelelően mérjék fel a piaci helyzetet és saját költségeiket egyaránt. „Tudatosan és nagyon pontosan ki kell számolni a költségszintek emelkedését, és ki kell kalkulálni az egy egységre jutó ráfodításokat. Konkrétan meg kell tudni mondani, hogy mennyibe kerül egy tonna káposzta vagy burgonya.” A szakember szerint ennek alapján már minden termelő összevetheti árazásait a tényleges kiadásaival, és az is ki fog derülni, hogy a dráguló inputanyagok mennyit számítanak a teljes költségszerkezeten belül.

Valószínűleg azok a szereplők fognak nyerni a jelenlegi helyzetben, akik felismerik, hogy az általuk megtermelt áru nagyobb anyagi értéket képvisel, mint korábban, és ez csak tovább erősödik a jövőben – hiszen az élelmiszerek kitartó és nagymértékű drágulása várható. „Mivel a drágító tényezők teljesen általánosak és minden szereplő hasonló kihívásokkal szembesül, ezért fontos tudni, hogy mennyivel nőnek a gazdák kiadásai” – hangsúlyozta.

Mit mond a piac?

Az is fontos, hogy a piacot jól ismerjük, és tisztában legyünk annak változásaival. „A magyar ágazat nem ármeghatározó, a mindenkori átvételi árakat az importáruhoz igazította a piac. Most azonban az importáru is drágult, és bizonyos szegmensekben csökkent is a behozott mennyiség. Ez tovább alakítja a piaci viszonyokat, amelyet szintén figyelembe kell venni a megfelelő árazásban” – fogalmazott Pálinkó Zsolt.

Természetesen most is igaz, hogy jó piaci teljesítményt csak a nagy mennyiség, az egységes, kiváló minőség felmutatásával lehet nyújtani, vagyis az intenzív termelés, a professzionális gazdálkodás is felértékelődik, hiszen „félprofi” vagy extenzív megoldásokkal már nem lehet azt szállítani, amit az átvevők hajlandóak megfizetni.

Megtérül a befektetés

A több befektetett erőforrás révén a termőterületen is nagyobb érték van a betakarításig. Ennek érdekében egyre hangsúlyosabb kérdés lesz a termelés biztonsága is, vagyis annak a szavatolása, hogy a drága termés ne menjen tönkre még a betakarítás előtt. Ezt szintén a professzionális, intenzív megoldások tudják a legjobban támogatni. „Itt fontos leszögezni azt is, hogy most valóban nagy a tét, ezért nem szabad kipróbálatlan, bizonytalan módszerekkel kísérletezni, most a bevált technológiáknál kell maradni” – hangsúlyozta Pálinkó Zsolt, aki szerint az a jelenlegi helyzetben az agrárbiztosítások is különösen indokolt védelmet nyújtanak. Összességében tehát minden tényező az intenzifikáció irányába mutat, az üvegházas technológiák, az öntözés, az okszerű tápanyag-utánpótlás és minden egyéb modern megoldás a következő hónapokban, illetve években hálálja meg igazán a befektetett összegeket és energiát – fogalmazott a szakember.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Komoly bajban az afrikai kertészek a világjárvány miatt

2020. október 31. 12:18

Számos kertészeti termelő fontolóra vette a kevésbé kockázatos növények termesztését az afrikai országokban.

A tőzegmoha helyett új „csodaszert” találtak a kertészeknek

2023. július 16. 17:10

A Heirloom Soils négy éve csendesen dolgozik, tökéletesíti tudományát és tökéletesíti talajkeverékeit.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.