Zöldség

Választékbővítő levélzöldségünk, a mángold

Dr. Szabó Anna, Miklai Margit Henrietta

A nagyüzemi termesztésből kiszoruló, választékbővítő fajok iránti érdeklődés folyamatosan megfigyelhető a termelői piacokon, főleg a fővárosban és környékén. A különleges, akár nemzetközi ízeket a magyar konyhával ötvöző szakácskönyvek, főzőműsorok olyan alapanyagokkal ismertetik meg a bátor szakácsokat, amelyek gyakran nem könnyen szerezhetőek be.

A változó, átalakuló fogyasztói igényekkel a piacnak lépést kell tartania. Erre egy jó példa az elmúlt évekből a batáta, más néven az édesburgonya, amely ma már kisebb élelmiszerboltokban is szerepel az állandó kínálatban.  Eközben olyan fajok, mint például a csicsóka vagy a spenót, amelyek, bár nem ismeretlenek, újra népszerűvé váltak.

A spenót egy korai, mind hagyományos, mind ökológiai termesztésben, szabadföldön vagy hajtatásban is termesztett zöldségnövényünk. Hazánkban azonban közel három hónapra (két tavaszi és egy őszi) korlátozódik a termesztése, hozama pedig még intenzív technológia mellett is mindössze 20 t/ha körül alakul. A spenóthoz nagyon hasonló felhasználású faj, a hazánkban sajnálatos módon kevéssé ismert és kedvelt levélzöldség növény a mángold (Beta vulgaris var. cicla). A mángold termesztése a spenóttal szemben kevésbé idényszerű, és ami talán még fontosabb, lényegesen magasabb hozammal jár, hiszen akár 50-80 t/ha levél is szedhető az állományból.

A mángold Európában őshonos faj, a Földközi-tenger partvidékéről származik. A kontinensen és hazánkban is több száz éve jelen volt a termesztésben, de idővel feledésbe merült, így napjainkban főleg csak házi termesztése jellemző, és kereskedelmi szempontból nem jelentős a faj. Jelenleg elsősorban Nyugat-Európában és Észak-Amerikában ismertebb, Svájc és Franciaország a nagyobb fogyasztói, de még ezekben az országokban is csak kis felületen történik a termesztése.

Növénytani jellemzők

A kétéves, lágyszárú növény első évben fejleszt fás karógyökeret és levélzetet, második évben magszárat nevel és magot érlel. Mivel a fogyasztott része a levele, ezért a gyakorlatban egyéves növényként termesztjük. A spenóttal ellentétben a meleg, napos időjárást kedveli, 25-30 °C-on levelei erőteljesen növekednek, de erős lehűlés hatására akár az első évben magszárat növeszthet. Virágzata gomolyos fürt, amelynek szerkezete és virágzásbiológiája igen hasonló a cékláéhoz. Termése gomolyban álló csalmatok, amelyben tokonként általában 2-6 darab apró, fekete mag található.

Mángold növény

Táplálkozás-élettani jellemzők, felhasználás

A mángold gazdasági értelemben vett termése a fényes, zöld, fajtánként különböző árnyalatú, bordázott lombja. A színes levelű fajták között találunk enyhén pirosas-lilás lombszíneket is. A feltűnő, széles, erős, fajtától függően fehér, sárga vagy piros levélnyél is felhasználható. A levélnyél akár önmagában is, a spárgához hasonló módon elkészítve (és egyben ezt a népszerű, de erősen idényjellegű zöldséget helyettesítve) fogyasztható. A levelek nyersen kissé kesernyések, de hőkezelés hatására ez eltűnik, és végül egy, a spenótéra nagyon emlékeztető, de annál lágyabb, édeskésebb íz alakul ki. Főleg a főzve történő fogyasztása jellemző, de jellegzetes ízével nyersen is jól alkalmazható egy új ízként. A színes levelű változatok ráadásul nem csaj ízük, de különleges és tetszetős kinézetük miatt is ajánlhatók. Légmentesen záródó edényben a levelek 5 napig is megőrzik frissességüket. A spenóthoz hasonlóan előkészítve, blansírozva, pürésítve és fagyasztva pedig 12 hónapig is tárolható. A magyar piacon azonban a spenóttal ellentétben csak friss zöldségként található meg, fagyasztott formában nem értékesítik.

Noha számos előnyös táplálkozás-élettani jellemzője van (pl. alacsony kalóriatartalom mellett antioxidánsok és C- és B6-vitamin, alfa- és béta-karotin tartalom stb.), azt is meg kell említeni, hogy a mángold a sóskához és rebarbarához hasonlóan oxálsavat tartalmaz, amely egy vesekő képződésre hajlamosító vegyület.

Környezeti igények

Mivel nem sok szakirodalmi forrás áll rendelkezésre a mángold környezeti igényeivel vagy termesztéstechnológiájával kapcsolatban, ezért a leírások a mángold környezeti igényeit legtöbb esetben a vele egy családba tartozó, nagyobb jelentőségű és ismertebb cékláéhoz hasonlítják. Az egyik lényeges különbség azonban, hogy a mángold hőigénye alacsonyabb, mint a cékláé, akár hidegtűrő növénynek is nevezhető, mivel hótakaró alatt akár át is telelhet. A mángold fényigénye magas, fényszegény körülmények között a leveleket mérete csökken. Jól bírja a hosszúnappalos és magas hőmérsékletű körülményeket, még ekkor sem megy magszárba.

A tápanyagutánpótlás tervezésénél szintén a céklát vehetjük iránymutatónak, annak ellenére, hogy az utóbbi esetében nem a levél, hanem a gyökér a fogyasztott rész. A levélzöldségek esetében ajánlott nitrogéntrágyázás biztosítja a levelek intenzív fejlődését.

A mángold vízigénye nem magas, a folyamatos és jó minőségű terméshez azonban szükséges a kiegyenlítettem nedves talaj és pára biztosítása. A sorok takarása fóliával vagy mulccsal hozzájárul a megfelelő talajnedvesség viszonyok biztosításához és a terület gyommentesen tartásához.

A növény nem különösebben igényes a talajra, de a magas hozam érdekében a középkötött, mély termőrétegű, jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag és kissé savanyú (pH 6,0-6,8) talajokon történő termesztés ajánlott.

Termesztés

A helyre vetéssel történő szaporítás előnye, hogy az enyhébb késő tavaszi fagyok nem tesznek kárt az állományban. A hozamra azonban negatív hatással van a tartósan alacsony hőmérséklet, így április előtt nem ajánlott elkezdeni a vetést. A palánták nevelése februárban kezdhető fűtött fóliaházban, így az állomány májusban ültethető. A vetés mélysége 3-4 cm, az ajánlott sortávolság 35-50 cm, a tőtávolság 30-35 cm.  A kelési idő 8-14 nap.

A fejlődő állomány növényápolási munkái közül ki kell emelni a gyomirtás fontosságát. Később a nagyméretű levelek elegendő árnyékot vetnek a talajra és meggátolják a gyomnövények kelését, fejlődését.

A mángold fontosabb kártevői közé tartoznak a levéltetvek, földibolhák, poloskák, aknázómolyok és a csigák. Gombás betegségek közül a cerkospóra levélfoltosság előfordulásával kell számolni, amely jelentős veszteségeket okozhat, különösen a nyár végén, amikor a magas hőmérséklet magas páratartalommal párosul, és a nedves levelek lassabban száradnak fel.

A mángold cerkospórás levélfoltossága

Az állomány szedését a vetés után 60-70 nappal lehet kezdeni és ez egészen a fagyokig folyamatosan végezhető, amíg az állomány általános egészségi állapota ezt lehetővé teszi. A külső leveleket kézzel, határozott mozdulattal törjük le, vagy késsel vágjuk le. Mindenképpen ügyelni kell rá, hogy a szedés során ne sérüljön a hajtáscsúcs, illetve, hogy ne szedjük túl a töveket, mert az a növények legyengüléséhez vezet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csicsóka őszi gondozása

2024. szeptember 16. 08:10

Ősszel a csicsóka gondozása különösen fontos a sikeres betakarításhoz és a következő szezon előkészítéséhez.

A legnagyobb tömegben felhalmozódó növényi tápelem, a szén pótlása a primőrtermesztésben

2024. szeptember 3. 08:10

A szenet, az oxigént elsősorban a levegőből veszik fel a növények, míg a hidrogént vízből hasznosítják, vagyis a szárazanyag-képzéshez szükséges elemek döntő többségét a levegő szolgáltatja.

Foszfor: most kell adni, később nehezen pótolható tápanyag

2024. szeptember 1. 08:10

A három fő növényi tápanyagként emlegetett nitrogén, foszfor és kálium közül a foszfor az, amelynek hiánytünete a zöldségfélék levelén csak lassan válik felismerhetővé.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Alig eszünk spenótot

2018. május 17. 10:47

Körülbelül százötven–kétszáz hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése, főleg fagyasztott célra, emellett viszont elsősorban a helyi piacok és kiskertek növényévé vált.

AKI: egyre több spenót terem hazánkban is

2023. április 26. 13:16

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a spenót termése növekvő tendenciát mutatott az elmúlt években, a tagországok 731 ezer tonna spenótot termeltek 2021-ben.

Kicselezhetjük a klímaváltozást: melegkedvelő spenót, egyenesen Új-Zélandról

2024. április 27. 12:10

A klimatikus változások miatt egyre forróbb nyarak kevésbé viselik meg, mint a Spinacia oleraceát. Ez pedig az íze mellett még egy további érv, hogy kertünkben helyet szorítsunk neki.