Zöldség

Zöldségfélék esetében is jelentkezhet a pentozánhatás!

Agrofórum Online

A zöldségfélék talajigényének jellemzése során, mindig kiemeljük a szerves anyag tartalom fontosságát, mivel a magas humusztartalom szinte azonos a kedvezőbb talajszerkezettel, ami olyan növények számára, mint a paprika, a paradicsom, a káposztafélék és a kabakosok, továbbá a csemegekukorica, az eredményes termesztésnek alapfeltétele.

A nagyadagú szerves trágyán kívül, a leszántott tarlómaradvány is jelentősen növeli a humusztartalmat, ami nemcsak szerkezet javító, de jelentős mennyiségű tápanyagot is visszajuttat a talajba. Belterjes zöldségtermesztés során, ahol a vetésforgóban zöldségfélét zöldségnövény követ, gyakran a leteremett töveket növényvédelmi okokból eltávolítják, de a kombinált szántóföldi-zöldséges vetésváltásban a leszántott szármaradványoknak, és azok tápanyagtartalmának nagy jelentősége van. (Intenzív zöldségtermesztésben, mint például támrendszeres uborkatermesztés, a talajtakarásra használt nagymennyiségű szalmát is talajba dolgozzák, ami hasonló hatással van a talaj szerkezetére és tápanyagtartalmára, mint a leszántott tarlómaradvány.)

A mineralizáció során a szerves anyagban lévő nitrogén lebontását mineralizációnak, azaz ásványosodásnak nevezzük. A mineralizáció során a nitrogén mobilizálódik, felvehetővé válik, a folyamat fordítottja az immobilizáció, amely alkalmával az ásványi nitrogén megkötődik a szerves anyagban, ilyen formán a növény számára nem használható.

Hogy egy adott talajban mennyi a szabad nitrogén, mennyi mobilizálódik és mennyi kötődik le a szerves anyaghoz, azt alapvetően talajban lévő szerves vegyületek szén és nitrogén aránya határozza meg, de befolyásolja a talaj pH értéke, a talaj levegőzöttsége (szerkezete), nedvességtartalma és a hőmérséklete is. (Tavasszal és ősszel nedves körülmények között, meleg hatására gyorsabb a nitrát képződés, míg télen a hideg, nyáron a szárazság miatt lassúbb. Laza szerkezetű, levegős talajon, közel semleges pH esetén gyorsabb a nitrifikáció.)

Pentozánhatás

1. ábra: Jellegzetes nitrogénhiány-tünetek csemegekukoricán, sárgadinnyén és uborkán, amelyek a pentozánhatás következtében is kialakulhatnak.

A mineralizáció első lépéseként nagyszámban a baktériumok szaporodnak el, majd csak ezt követően bontják a növényi részeket, a cellulózt. A baktériumok felszaporodásához jelentős mennyiségű nitrogénre van szükség, amit a talaj szabad nitrogénkészletéből vonnak el. Ha nincs elegendő a talajban, a növény elöl is elveszik, saját maguk fehérjéinek építésére használják fel, és csak ezt követően kezdik a cellulózt lebontani. Ilyenkor a talajban ásványi nitrogénhiány alakul ki, ami súlyos esetben a növényeken is, rövidebb-hosszabb időre nitrogénhiány tüneteket okoz (alsó levelek klorózisa, levelek merevtartása, lassúbb növekedés).  Az így kialakuló, a baktériumok szaporodásához lekötött nitrogén hiányából adódó betegséget, klorotikus tüneteket a szaknyelven pentozánhatásnak nevezi.

A nitrogénhiány kialakulása, és mértéke, a talaj és a szerves anyag szén (C) – nitrogén (N) arányától függ. Amennyiben a talajok nitrogénben jól ellátottak, nem, vagy csak kicsi a valószínűsége a pentozánhatásának a kialakulásának. Ez a magyarázata a kertészeti talajokban annak, hogy jelentős mennyiségű mulcsozásra használt szalma és fakéreg leforgatása után is csak ritkán alakul ki a pentozán hatás, ugyanis az ilyen talajok általában a rendszeres és nagyadagú műtrágyázás (tápoldatozás) hatására elegendő ásványi nitrogént tartalmaznak. Amennyiben a C:N arány nagyobb, mint 50, azaz a szén mennyisége több mint ötvenszerese a nitrogénnek, a szénhidrátbontó baktériumok felszaporodása indul meg. Minél tágabb ez az érték, minél nagyobb a különbség a szén és a nitrogén között, annál súlyosabb hiány kialakulásával kell számolni. Ideálisnak abban az esetben nevezhető a C:N arány, ha nem magasabb, mint 20-30:1. Az immobilizáció akkor is megindulhat, ha olyan szerves trágyát használunk, amelynek nagyon magas a cellulóztartalma (magas alomtartalom, alacsony vizelet és bélsár mellett). Ősszel a kertekben a lehullott és komposztálatlan lomb beforgatásakor ugyan ez a jelenség játszódik le.

  1. táblázat. A C:N arány és a pentozánhatásnak a várható mértéke (Jócsik, 1962 és Nagy, 1993 nyomán)
Szerves anyag      C:N        arány Pentozánhatás kialakulásának valószínűsége
Friss fű        12:1 nem várható
Zöldséghulladék   14-15:1 nem várható
Érett komposzt   20-30:1 nem várható
Burgonyaszár   25-30:1 minimális
Jól kezelt szerves trágya   20-30:1 minimális
Pillangós tarló maradvány   18-25:1 minimális
Komposztok    20-30:1 kicsi
Őszi lomb és avar    40-50:1 közepes
Kukoricaszár    45-50:1 közepes
Fakéreg, tőzegek  50-100:1 közepes
Kalászos tarló maradvány  50-200:1 közepes
Faforgács (idősebb) 100-120:1 nagy
Friss faforgács és fűrészpor 300-400:1                 nagy

A gabonafélék betakarítása után a tarlón maradó, jelentős mennyiségű szármaradvány, magas cellulóztartalmából adódóan, leforgatást követően sok a talajban a szén a nitrogénhez képest, könnyen bekövetkezhet a pentozánhatás. Valamivel kedvezőbb a helyzet a kukoricaszár bemunkálásával, ez esetben a C:N arány 45-50:1, de itt is van esélye a nitrogénhiány kialakulásának. A pillangósok (szántóföldiek lucerna, herefélék, csillagfürt, bükkönyfélék, lencse, kertészeti növények közül bab, borsó) köztudottan nitrogéngyűjtők, és a magas fehérjetartalmukból adódóan sok nitrogént is tartalmaznak, a C:N arány az esetükben 10-25:1, ami nagyon kedvező, leszántásuk alkalmával pentozánhatással nem kell számolni.

Amennyiben a fent említett okokból adódóan, nagy valószínűséggel várható a pentozán jelenség kialakulása, úgy könnyen megelőzhető, ha az őszi talajforgatás alkalmával nitrogénműtrágyát is használunk. Ennek mennyisége a bemunkált szár és lombmennyiségtől függően 50-100 kg/ha (5-10 g/m2) hatóanyagnak megfelelő műtrágya legyen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

2024. november 6. 09:40

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az alacsony színvonalú tápanyagellátást.

Hatékonyabbá teszi a növénytermesztést a nitrátrendelet módosítása

2020. október 12. 13:23

A gazdálkodók hatékony munkavégzése elől gördít el akadályt a nitrátrendelet most megjelent módosítása.

Téli talajtakarás

2022. december 14. 05:37

A téli talajtakarás fő célja az, hogy megóvja a növényeket a téli fagyoktól, olvadásoktól, illetve a jeges szelektől. Továbbá megvédje a befagyott talajt a napsugaraktól, megakadályozva ezzel annak idő előtti felolvadását.