Gépészet

A permetezőrobot egy extra tárcsa segítségével fertőtlenítőgéppé alakítható át

Agrofórum Online

A permetezőrobot alkalmazásával a növények permetezése akár teljesen automatikusan is elvégezhető. A robot elvégzi a munkát, és csökkenti a gazdák leterheltségét.

Az egyik ilyen robot a Wanjet S55, amely 30 cm-es szélességével számos növényi kultúrához, így például a paradicsomhoz, az édes paprikához, a rózsához és a gerberához is alkalmazható. Eric Gerritsma, a Holland Green Machine munkatársa a HortiContacton mutatta be, hogyan alakítható át a gép habtermelést végző, fertőtlenítő permetező robottá. Egy extra tárcsa felszerelésével ugyanis a permetezőrobotot fertőtlenítő géppé alakíthatjuk át. A robot ezután olyan habot állít elő, amely a vírusok elleni védekezéshez használható.

Németországi gyártójával együtt saját termékükre is engedélyt kaptak.

A Menno Florades egy erős fertőtlenítőszer, amely hatékony a baktériumok, gombák, vírusok és viroidok ellen. Benzoesav alapú, kifejezetten a mezőgazdaság és a kertészet számára lett kifejlesztve, így célzottan a növényi kórokozókra tesztelték. Ez az egyetlen GBM tanúsítvánnyal rendelkező fertőtlenítőszer Hollandiában. Növénybarát volta és gyors hatása miatt a vágóeszközöket, így például a késeket és ollókat is rendszeresen fertőtleníteni lehet a szerrel a betakarítási tevékenységek során

– magyarázta a Horti Daily portálnak Erik, aki azt is elárulta, hogy természetesen bármilyen más hab- és fertőtlenítőszer is használható az extra tárcsás permetező robotban.

A Wanjet S55 átalakítható fertőtlenítő permetező robottá (Fotó: Holland Green Mashine)

Extra tárcsa

A (standard) permetezőrobot bal oldalára egy kiegészítő tárcsa van felszerelve, amelyet a robot számítógépe vezérel. Ez az extra tárcsa egyébként körülbelül 20 cm-rel teszi szélesebbé a robotot. A sűrített levegőt szállító extra tömlőn kívül egy speciálisan kialakított szórófejet is felszereltek a habos fertőtlenítést végző robotra. Itt találkozik a folyadék és a sűrített levegő. A habot nyomás alatt állítják elő.

A habgyártáshoz szükséges felszerelés egyébként opcionális. Az alkatrész könnyen leszerelhető, így a permetezőrobot újra használható növényvédelmi munkákra.

A standard S55 típusú permetezőrobotunk néhány perc alatt alkalmassá válik az üvegházban végzett fertőtlenítő habkezelésre

– folytatta Erik, aki szerint a mobil permetezőrobot hamarosan a vírusok elleni küzdelem leghatásosabb eszközévé válhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kubota® M6-111 Utility, egy igazi okos, mindenes traktor

2024. október 16. 14:40

Ha nagyon nehéz munkaeszközök emeléséről van szó, a Kubota M6-111 Utility megmutatja, valóban mire is képes.

Változás a Kverneland és Vicon termékek magyarországi forgalmazásában

2024. október 16. 12:40

2024 októberétől/novemberétől három új importőr fogja értékesíteni a Kverneland és Vicon termékeket hazánkban.

Az állattartónak biztonságérzet, hogy egy New Holland traktor a középkategóriában sem veszi félvállról a teljesítményt és a felszereltséget – gazdariport

2024. október 15. 14:40

A New Holland traktorok teljesítménykategóriától függetlenül követik a trendeket, anélkül, hogy túlbonyolítanák a dolgokat.

Fliegl Aranytermés Akció: most érdemes beruházni a jövőbe!

2024. október 11. 13:10

A Fliegl Aranytermés Akció keretében 2024. december 1-ig vagy a készlet erejéig kedvezményesen vásárolhatók meg a legnépszerűbb pótkocsik és adapterek.

40 milliós kár keletkezett a felborult permetezőgépben – hogyan kerülhetők el a hasonló balesetek?

2024. március 10. 08:10

A permetezők a legborulékonyabb mezőgazdasági gépek közé tartoznak. Elsősorban a felépítési arányaik miatt, illetve az általuk szállított, nagy mennyiségű, könnyen mozgó tömegnek számító folyadék révén.

iF Design Award 2018: 4 díjat nyert az Amazone

2018. március 23. 10:56

Az Amazone gépei a világszerte elismert iF Design Award idei díjátadóján egyszerre négy díjat nyertek el.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

A HARDI fejlesztői nem unatkoztak az elmúlt években

2023. november 30. 13:40

A permetezéstechnológia sokak számára összefonódott a Hardi nevével, és az idei Agritechnican is találkozhattunk a vállalat gépeivel, valamint új technológiai megközelítéseivel. A legutóbbi világkiállítás óta sem unatkoztak a vállalat fejlesztőmérnökei: sok újdonság várt az érdeklődőkre.