Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az érzékelő pánikjelzéseket kap a megtámadott növénytől

Az érzékelő pánikjelzéseket kap a megtámadott növénytől

Agrofórum Online

Az élő szervezetek folyamatosan elektrofizikai jeleket küldenek. A növények ezeket az elektromos jelzéseket használják a stressz észlelésére, amikor kártevők és betegségek támadják meg őket. A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ Üvegházi kertészet és Virághagyma üzletágának munkatársai azt vizsgálják, hogy a szenzorok képesek-e felismerni ezeket az elektrofizikai jelzéseket.

Ezzel a módszerrel a betegségek és a kártevők korábban felismerhetők, ezáltal a növényvédelmi intézkedések hamarabb meghozhatók. Ez igen nagy jelentőséggel bír a kertészetek számára, hiszen tiszta növényeket akarnak szállítani a termesztőknek, akik viszont a lehető leggyorsabban fel akarják ismerni az esetleges fertőzéseket.

A WUR által végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy az elektrofizikai jelek lehallgatása valóban lehetséges. Ehhez a vizsgálathoz tripszekkel fertőztek meg egy eperpalántát, amelynek fertőzöttségét már két nap múlva ki lehetett mutatni egy elektrofizikai szenzorral. Ez jelentős időmegtakarítást jelent a hagyományos szemrevételezéshez képest: a levelek ugyanis általában csak 5-6 nap elteltével kezdenek ezüstös színt ölteni, ami csak a növények alapos átvizsgálásával vehető észre.

Az új, kétéves tanulmány egy zöldségfélére (paradicsom) és egy dísznövényre (gerbera, petúnia vagy Helianthus), valamint három veszélyforrásra összpontosít: lisztharmatra, tripszekre és egy vírusra. A kutatás első heteiben a Vivent elektrofizikai szenzora felméri, hogy a növény normál állapotban milyen jeleket bocsát ki magából, és azokat továbbküldi a háttérben működő szoftverhez. Ezt követi a célzott fertőzés a kártevőkkel. A módszer alapkoncepciója az, hogy a szoftver a mesterséges intelligencia segítségével megtanulja felismerni a sérült növények sajátos jeleit a károsodott szerveken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

A sebesség minden, csak nem állandó – Maximalizálja körforgója potenciálját!

2024. május 3. 17:10

Mivel az X-Tec akár 4-szer nagyobb sebességgel működik, mint egy hagyományos váltakozó áramú középhajtású motor, ideális a haszonnövények termesztéséhez.

Fagykár után is segít az Amalgerol®

2024. május 3. 05:40

Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez.

A spárga útja: a termőföldtől az asztalig

2024. április 30. 15:10

Somogyi Nóra Csengőd község határában termel zöld spárgát 8 ha területen. Felmerül a kérdés, hogy miért éppen a zöld spárga mellett tette le a voksot. A válasz egyszerű: a fehér spárga munkaerőigénye sokkal fokozottabb, megközelítőleg háromszorosa a zöldének.

Most időszerű a fénybogarak elleni védekezés a repcében

2023. április 5. 05:37

Kártevők népes serege készül mind az ősz, mind pedig a tavasz során arra, hogy a repceállományokban termelődő hatalmas tömegű biomasszából táplálkozhasson. Most a fénybogarak károsításának szezonja érkezett el.

Vihar utáni károk enyhítése a veteményben

2021. július 14. 05:48

Minden kerttulajdonosnak nagy nehézség, amikor egy viharos idő után kármentenie kell a kiskertben. Hogy mit lehet tenni és mivel segíthetjük növényeink regenerálódását, erről kérdeztük Varga Szabolcs agrármérnököt, növényvédelmi szakmérnököt, akinek bevett gyakorlata van már saját gazdaságában, szabadföldön a problémák megoldására.

CARNADINE: felszívódó acetamiprid jó tartamhatással

2023. szeptember 18. 14:40

Hatékonyabb őszi védelem a vírusvektor rovarkártevők ellen búzában és árpában.