Zöldség-Gyümölcs

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

Agrofórum Online

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában. A bbc.com szerint a kutatók ,,egyszerűen” kikapcsoltak egy bizonyos gént, amelynek a jótékony humánegészségügyi hatás köszönhető.

Mit hozott a brexit?

Angliában az európai uniós szabályozás értelmében tilos előállítani ilyen terményt, ugyanakkor a brexittel megnyílt a lehetőség a technológia alkalmazhatósága tekintetében. Az Egyesült Királyságban hat emberből egy fő D-vitamin hiányban szenved, mely a csontok és izomzat megfelelő fejlődéséért felel, és csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét is.

Cathie Martin, a John Innes Centre munkatársa, és vezető kutató szerint a technológiában hatalmas potenciál rejlik. Mint mondta, napi fél óra napfényen töltött idő ugyan elegendő lenne a hiányállapot megelőzésére, ugyanakkor sokan nem tudnak figyelmet szentelni ennek, emiatt vitaminpótlásra szorulnak.

Ha a jogalkotási folyamat sikeresen zárul, a vitamindúsított, génszerkesztett paradicsom lehet az első olyan termék, amelyet az angol vásárló leemelhet az üzletláncok polcairól.

A génszerkesztés egy meglehetősen friss géntechnológiai eljárás, amely során a növényi DNS egy részletét eltávolítják, ellentétben a genetikai módosítással, amely során akár idegen élőlényből származó örökítőanyag-részletet is beilleszthetnek a célszervezet genetikai állományába. Mindkét módszer tiltott az EU-ban, ugyanakkor a világ számos pontján alkalmazzák az élelmiszertermelésben.

Hol bukik el a technológia?

A bbc szerint minden új genetikailag módosított vagy génszerkesztett növény esetében tudományosan megalapozott biztonsági értékelést kell lefolytatni, amely megközelítőleg öt évig tart. A növénynemesítők ezt túlságosan terhesnek és költségesnek tartják, ezért Európában nem fektetnek a technológiába. Ráadásul minden új fajta, amely megfelel az EU biztonsági követelményeinek, európai parlamenti jóváhagyást is igényel.

A növénynemesítők úgy vélik, hogy a politikai ellenállás túl erős az új GM vagy GE fajták jóváhagyásához. A növénytermesztők szerint a szabályozás gyakorlatilag megakadályozta a génmódosított élelmiszerek kereskedelmi célú előállítását Európában. Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy a génszerkesztés biztonságosan használható, és a napokban törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy engedélyezze annak kereskedelmi célú fejlesztését Angliában.

Miért lehet mégis szükség a géntechnológiára?

George Eustice környezetvédelmi miniszter a BBC Newsnak elmondta, hogy a törvénymódosításra a klímaváltozás hatásai ellen folytatott küzdelem miatt van szükség.

Vélemnye szerint a klímaváltozás következtében egyre több szárazságtűrű haszonnövényre lesz szükségünk, emellett törekednünk kell a kémiai növényvédő szerek, tápanyag-utánpótló készítmények használatának csökkentésére, miközben fokoznunk kell a növények ellenálló képességét. A precíziós nemesítési technológia lehetőséget ad, hogy gyorsabban megváltoztathassuk a növény tulajdonságait, mint ahogyan azt a hagyományos nemesítési eljárásokkal tehetnénk.

Aggodalmak a technológia körül

A technológia kritikusai, például Liz O’Neill, a GM Freeze nevű kampánycsoport igazgatója szerint a kormány túlságosan elhamarkodottan oldja fel a génmódosított növényekre vonatkozó korlátozásokat, és nem látja a garanciát arra, hogy ezek a termékek ne kerülnének Anglia határain túlra. Észak-Írországban a skót és walesi szabályozással egy időben, még 2015-ben betiltották a genetikailag módosított növények termesztését, és akkor azt mondták, hogy ez a döntés belátható időn belül érvényben is marad.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Rubion: földieper-szedő robot a szezonmunkások helyett

2019. augusztus 3. 09:38

Az angolok azért folytatják nagy lendülettel a mezőgazdasági robotok fejlesztését mert a Brexit utáni időkre készülnek.

London a helyi bortermelőket szeretné népszerűsíteni

2023. május 22. 08:03

A nagyobb rugalmasság bevezetésével a bortermelők és -importőrök nem kényszerülnek semmi más korlátozásra, hanem újításokat vezethetnek be.

A kolbász és a darált hús miatt vitázik Írország és az Egyesült Királyság

2021. június 11. 04:47

Nagy-Britannia és az Európai Unió nem tudott megállapodni a Brexit utáni kereskedelem könnyítésekről Észak-Írországgal kapcsolatban.

Brexit - zöld a GMO-nak?

2021. június 23. 07:37

Egy, brit közgazdászok által 2020-ban készített tanulmány szerint a géntechnológiával módosított kukorica és szója használata éves szinten 15 millió autó üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg.