Növénytermesztés

Van, ahol már a nyár közepén a karácsonyra készülnek

Agrofórum Online

Nyár középén nem sok mindenkinek jut eszébe az öt hónap múlva esedékes karácsony. De például Németországban az Érchegységben működő cégeknél már régóta zajlanak az előkészületek a 2022-es karácsonyi vásárra. Most még 30 fok feletti értékeket mutat a hőmérő, de már az adventi vásárra gondolkodnak az emberek. Stollent sütnek és mikulásvirágot termesztenek, az is jó kérdés, hogy miként boldogulnak a fenyők a szárazságban.

A régióban működő cégek alkalmazottaiknak rutin, még magas hőmérsékleten is, hogy az ünnepekre készülnek. Például a karácsonyi díszek és a karácsonyi stollen már úton vannak a távoli országokba, hogy minden időben ott legyen. Kézműves foglalkozások: az Érchegységben a kézművesek nyáron is esztergálják, fűrészelik, ragasztják, díszítik a portékáikat. „Egész évben itt a karácsony”

– mondja egy helyi egyesület vezetője, Frederic Günther.

Füstölőket, angyalokat és gyertyaíveket nem csak a szaküzletekben és az interneten kínálnak egész évben.

A csomagokat exportra is fel kell készíteni, hogy minden időben megérkezzen. Főleg az USA-ba és Japánba mennek. A gyártók abban reménykednek, hogy a koronavírus-járvány után idén is a karácsonyi vásárokon sétálhatnak majd az emberek.

A mikulásvirág sokak számára az ünnepek részét képezik: üvegházakban már nagy számban kaphatóak mikulásvirágok – igaz, kis méretben. A dugványok általában repülővel érkeznek Európába Afrikából – mondta Markus Gläser a Fontana kertészeti üzletágnak vezetője Küstriner Vorlandban. Ez egyike azon brandenburgi vállalkozásoknak, amelyek a statisztikák szerint tavaly összesen körülbelül 140 000 mikulásvirágot termeltek. Az új növények mindössze öt centiméter magasak. Október vége felé lesznek színesek. Ebben az adventben azonban valószínűleg drágulnak a cserepes növények. A Gläser a magasabb anyagárakat és a megnövekedett energiaköltségeket említi okként a proplanta német agrároldal riportjában.

Mi lenne a karácsony azonban feldíszített karácsonyfa nélkül?

Idén gyönyörűen megtermett karácsonyfák vannak

– mondja Hardi Busche karácsonyfa-termesztő a Harz-hegységben.

A szárazság ellenére komolyabb problémák nem várhatók. A Nordmann fenyő függőleges gyökere éppen olyan hosszú, mint maga a fa

– magyarázza Saskia Blümel, a Természetes Karácsonyfák Egyesületének ügyvezető igazgatója.

A nagyobb Nordmann fenyőknél ezért nem jelent gondot a víz mélyebb rétegekbe jutása. Ez kockázatosabb az újonnan ültetett fák esetében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

2024. szeptember 11. 11:10

A magasabb szervesanyag-tartalmú talajnak nagyobb a termelékenysége, egyenletesebb az elérhető hozam. Hogyan lehet a szerves rész arányát növelni?

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Sörár-sokk: rendkívül rossz termésre figyelmeztetnek a gazdák

2023. július 12. 07:40

A sör ára a közeljövőben tovább emelkedhet, ennek oka a nagyon rossz idei sörárpa termés.

A tésztagyártók egyre magasabb költségekkel küszködnek

2022. április 15. 10:39

Az ukrán háború érezhető következményekkel jár a németországi tésztagyártókra nézve. A nyersanyag-, energia- és logisztikai költségeik is nőnek.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.