Zöldség-Gyümölcs

Birsfát fogadhatnak örökbe Tolna megye legnagyobb ültetvényén

Birsbirtok Sajtóközlemény

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program. Tolna megye legnagyobb birsültetvénye, a Birsbirtok úttörőként állt elő gyümölcsfabérlő kezdeményezésével, amely hiánypótló lehet azok számára, akiknek nem lehet saját kertje, mégis megbízható, ismert, fenntartható forrásból szeretnének jóval kedvezőbb áron egészséges élelmiszerhez jutni az őszi befőzések idejére. A pillanatok alatt elért 60 előfizető októberben már legalább 3 tonna termést fog hazavinni a Birsbirtokról.

Az első hazai online közösségi piactéren, a Brancson meghirdetett projekt már a kampány felénél meghaladta a kitűzött 1 millió forintos befektetői célt és a licitnek még nincs vége: az egyik legsikeresebb közösségi kampányprojekt további egy hónapig várja a csatlakozni vágyó örökbefogadókat.

A birsfa örökbefogadó program lényege, hogy a fa bérlője kedvező áron juthat a fa teljes terméséhez, a művelés fáradalmai nélkül: a hozzáértő tulajdonosok megfelelő szakmai hátteret nyújtanak a professzionális gazdálkodáshoz, a bérlők pedig hazavihetik a teljes termést, méghozzá jutányos áron. A zöldségek és gyümölcsök árai kimagasló inflációval ugrottak meg, és a növekedésnek nincs még vége. A birs ára például 900-1200 forintos kilós ár között várható ősszel a boltok polcain, ehhez képest a programban ennek kevesebb mint a feléért lehet hozzájutni a gyümölcshöz.

De a birsfa tulajdonosok számára komplexebb program jár: egyéni hírfolyam az örökbefogadott fáról, személyes birtoklátogatási lehetőség és egyedi névtábla is garantálja a megváltott élelmiszer folyamatos nyomon követhetőségét.

A Community Supported Agriculture, azaz a közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA) hazánkban még nagyon kevéssé ismert fogalom, de a Birsbirtokon szeretnénk megmutatni, hogy így is lehet. Lényege, hogy a termelő és a gazdálkodó egy közösséget alkot, ahol a fogyasztó fél megfizeti az elvégzett művelési munkáért cserébe azon termékek előállítási költségét, amelyet majd megkap, ezáltal a termelő biztosítani tudja a termeléshez szükséges feltételeket. A két fél segíti egymást, kulcsfontosságú a köztük fennálló kölcsönös bizalom, közösségalkotás. Ezáltal a termelés a gazdálkodónak kiszámíthatóbb, a fogyasztó pedig pontosan tudja, ki, hol és hogyan állítja elő számára az élelmiszert, amit aztán megeszik.

Az ország szívében, csupán egy órára Budapesttől, a Tolna megyei Dunakömlődön 2014-ben létrehozott 43.000 m2-es Birsbirtok 2200 birsfával emellett fontos tényező a fenntarthatóság szempontjából is: egy hektár fa körülbelül 6 tonna szén-dioxidot képes megkötni évente, így a 4,3 hektáros birtok komoly tényező agrárökológiai szempontból. A birs pedig nem csak unikális termék, de nagyon kedvező élettani hatásokkal is bír: ebben a gyümölcsben több a C-vitamin, mint az almában vagy a körtében, nagyon magas a pektintartalma, ami jótékonyan hat az emésztésre, jó meghűlés ellen és erős immunerősítő hatású. Élvezetesebbé teszi az ételeket, legyen az saláta, sült hús vagy köret. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Az ukrán gyümölcsök és diófélék exportja 2023-ban visszaeséssel küzdött

2024. február 7. 10:10

Az ukrán gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék exportja tavaly visszaesett. Az Európai Unió továbbra is kulcsfontosságú piac marad Ukrajna számára.

Megjelent a Nufarmer Magazin 33. száma!

2022. július 29. 13:34

A változások korát éljük, amihez a növényvédelmi feladatoknak is alkalmazkodniuk kell.

A jelentős vámcsökkentésből profitálnak a farmerek

2020. január 3. 04:37

Az ausztrál kereskedelmi minisztérium sajtóközleményt adott ki, melyben arra hívja fel a farmerek és exportőrök figyelmét, hogy számos exportpiacon jelentősen csökkentek a vámok január 1-től.