Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Takarmányból és húsfélékből nőtt az exportunk

Takarmányból és húsfélékből nőtt az exportunk

Agrofórum Online

2010 óta a mezőgazdaság kibocsátásának volumene (összehasonlító áron) összességében negyedével emelkedett hazánkban. A növénytermesztés kibocsátása ennél is jobban (28 százalékkal), az állattenyésztéssel kapcsolatos tevékenységeké kevésbé (20 százalékkal) nőtt.

A kedvező összkép mellett fontos megjegyezni, hogy a hazai kibocsátási volumen harmadik éve folyamatosan alacsonyabb az előző évinél – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2021 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített. Az Európai Unióban 2010-hez képest átlagosan 9,1 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás. 20 százalékot meghaladó bővülés csak néhány tagországban figyelhető meg, Írország kiemelkedik a folyamatos növekedéssel.

2021-ben az élelmiszer-, ital- és dohányáru főcsoport a mezőgazdasági eredetű nyersanyagokkal együtt 8,5 százalékkal részesedett hazánk termékexportjából és 6,0 százalékkal a termékbehozatalából. Az arányok az elmúlt évtizedben alig változtak. A kivitel 3641 milliárd, a behozatal 2533 milliárd forint volt, így a termékcsoport egyenlege 1108 milliárd forint aktívumot tett ki. Folyó áron az export 13, az import 14 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

A legnagyobb értékben gabonaféléket, húst és húskészítményeket, takarmányt, zöldség- és gyümölcsféléket, valamint olajos magvú növényeket exportálunk. 2021-ben gabonafélékből, zöldségből és gyümölcsből, olajos magvú növényekből az előző évinél számottevően kevesebbet exportáltunk, a kiviteli érték azonban a drágulás miatt többnyire emelkedett. Takarmányból és húsfélékből nőtt az exportunk.

A behozatalban a zöldség- és gyümölcsféléknek, a húsféléknek, a gabonának, az ital- és dohánytermékeknek, valamint a takarmányoknak van fontos szerepük. 2021-ben a zöldség- és a gyümölcsimport nőtt, a húsféléké kismértékben csökkent 2020-hoz képest.

A gabonabehozatal 45 százalékkal emelkedett, elsősorban a kukoricaimport bővülése miatt. Az előző évinél negyedével kisebb hazai kukoricatermés is hozzájárult ahhoz, hogy három és félszeresére, 387 ezer tonnára nőtt a behozott mennyiség. Az ital- és dohánytermékek, valamint a takarmányok behozatala természetes súlyban és értékben is számottevően emelkedett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar gazdák 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást – de mit tesz érte?

2024. május 10. 13:10

Felmérés: a magyar gazdálkodók 80 százaléka érezte fontosnak a termőterületi vízmegtartást és az ehhez szükséges lépéseket.

Az EU megállapodott az ukrán agrárimport visszafogásában

2024. május 8. 09:10

Az Európai Unió áprilisban korlátozta az élelmiszerimportot Ukrajnából, amely egyes EU-tagországok szerint destabilizálta a piacokat.

Késedelmesen fizet a felvásárló? Hamarosan büntethető!

2024. május 6. 08:10

2025. január 1-jétől indul a zöldség-gyümölcs, valamint sertés- és baromfiágazati, 30 napnál későbbi késedelmes fizetések szankcionálása.

Van egy ország, amely az élelmiszerek 80 százalékát importálja

2024. május 2. 12:10

Az ország területének csak kis (1,5 százaléka) százaléka művelhető, és az öntözetlen földeken csupán rövid tenyészidejű növényeket tudnak termeszteni.

Egy kép többet mond ezer szónál

2019. augusztus 28. 12:34

Felgyorsult világunk tele van ellentmondással. „Nincs időm olvasni” – halljuk egyre gyakrabban, ugyanakkor mind többet nézünk mozgóképeket mindenféle képernyőn.

Enyhén nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma

2020. november 10. 06:17

A 2020. július–szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 208 ezer fő volt hazánkban, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékon állt.

Okosfalvak: így tennék élhetőbbé a magyar vidéket (1. rész)

2018. október 11. 08:28

Szélessávú internet, digitális megoldások, tudatos vidéképítés az Európai Unió célja a magyar kistelepüléseken is.

Egy új akkumulátor-technológia mindent megváltoztat az agráriumban is

2023. október 12. 10:10

A nátrium-ion akkumulátor fejélesztését sokáig beárnyékolta a lítium-ion akkumulátor. Ez azonban megváltozni látszik, a kínai akkumulátorgyártók már megkezdték a tömeggyártást, és már használnak nátrium-ion akkumulátorokat az elektromos autókban.