Növényvédelem
Növényvédelem

Drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampányába kezdett a NÉBIH

Drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampányába kezdett a NÉBIH

NÉBIH

Támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat. Egyúttal felméri azt is, milyen tipikus hibák és hiányosságok fordulnak elő a munkavégzésük során, illetve mely területeken igénylik az alaposabb hatósági tájékoztatást és segítségnyújtást.

Az elmúlt időszakban számos jelzés érkezett a Nébih felé arról, hogy egyes szolgáltatók a közösségi médiafelületeken különböző drónos növényvédelmi szolgáltatásokat hirdetnek és ajánlanak a termelők részére. Egyebek között például repce és napraforgó deszikkálását, valamint gombaölő és rovarirtó kezeléseket szántóföldi kultúrákban, továbbá szőlő- és gyümölcsültetvényekben. Ezek kapcsán ki kell emelni, hogy Magyarországon jelenleg nem végezhető jogszerűen saját árutermelési és szolgáltatási célú drónos növényvédelmi tevékenység. Ugyanakkor – engedély birtokában – folytatható permeteződrónnal kísérleti célú növényvédelmi tevékenység.

A Nébih a fentiek miatt támogató ellenőrzési kampányt indított a hazai permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók körében, azzal a céllal, hogy részletes tájékoztatással szolgáljon számukra az őket érintő jogi szabályozási környezetről. A hivatal megalapítása óta arra törekszik, hogy támogassa a korszerű és egyben biztonságos növényvédelmi technológiai és technikai megoldások elterjedését Magyarországon, egyszersmind elősegítse a jogszerű alkalmazásukat biztosító szabályozási környezet kialakítását. Ebbe a célrendszerbe pedig jól illeszkednek a támogató ellenőrzések is.

A közelmúltban indult ellenőrzési kampány várhatóan október végéig tart. A szemlék során szerzett tapasztalatokról a Nébih honlapján is beszámolnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Illatanyag csalogathatja a végzetébe a tuják veszélyes kártevőjét

2024. május 9. 13:10

Vegyszer nélkül, csalogató hatású illatanyagokkal veszik fel a küzdelmet magyar kutatók a tujákat pusztító kártevővel, a borókaszúval szemben.

Növényvédelmi drónpilótaképzés indul májusban

2024. május 6. 16:10

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzését követően a növényvédelmi drónpilóta tanúsítványt is megszerezhetik a jelentkezők.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.

Figyelem: lejárhatott sok használt növényvédő gép tanúsító matricája

2024. április 24. 13:10

A rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 éves ciklus, így 2023 nyara óta számos növényvédő gépnél esedékessé vált a műszaki vizsga.

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban?

2022. május 15. 04:37

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban, a termések szüretéig?

A repce kora tavaszi kártevői

2020. január 29. 10:24

A repcét veszélyeztető kártevők sorát kora tavasszal két kistestű ormányos bogár nyitja meg; a repceszár-ormányos és a nála pár tized milliméterrel testesebb nagy repceormányos. Az gazdasági kárt a lárvák okozzák, amelyek eleinte a levélnyelekben, később pedig a repce szárában táplálkoznak. Az előrejelzési adatok, vagyis a sárga tálak és ragasztós lapok fogási eredményei alapján, valamint az időjárás figyelembe vételével határozható meg az ellenük való védekezés optimális időpontja.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek

2022. július 13. 10:36

A jelenlegi időjárás elsősorban a rovarkártevők számára kedvező, a betegségek terjedésének csak a csapadékot kapó körzetekben, illetve öntözött körülmények között van meg a feltétele.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (14. rész)

2020. január 28. 09:17

A száraz időjárás elsősorban a rovarkártevőknek, a csapadékosabb pedig a kórokozók nagyobb arányú megjelenésének fog kedvezni. Fertőzési forrásból bőven van a talajokban, ezért továbbra is fokozott lesz a jelentősége a megfelelő vetésváltásnak, a harmonikus tápanyagellátásnak és a prevención alapuló növényvédelemnek.