Növénytermesztés

A tőzegmoha a szubsztrát-alapanyagok globális ellátási láncának egyik feltörekvő eleme

Agrofórum Online

A szubsztrát és a tőzeg alapanyagok iránti kereslet a világ nagyüzemi mezőgazdaságának növekedésével tovább növekszik. Az orosz–ukrán konfliktus megnövelte a tőzegtermelés költségeit a három balti országban, ami tovább rontotta a globális tőzeg kereslet-kínálat viszonyát. A kínai piac számára a tőzegellátási lánc válsága tovább fog romlani, különösen azért, mert Észtország, Lettország és Litvánia kilépett a 16 + 1 mechanizmusból és az Egy övezet Egy út kezdeményezésből, ami tovább növeli a bizonytalanságot Kína jövőbeli tőzegellátását illetően.

Hogyan oldható meg a tőzegellátás problémája Kínában?

A meglévő tőzegellátási lánc kiegyensúlyozott működésének biztosítása mellett aktívan fel kell térképezni a szubsztrát nyersanyagellátási láncában megjelenő új fajtákat, hogy az egyre növekvő keresletet kiszolgálhassák a kínai piacon – írja a hortidaily.com. A Nemzetközi Kertészettudományi Társaság talaj nélküli kultúra és szubsztrát ágazatának előrejelzése szerint a szubsztrátumok globális nyersanyag-ellátási lánca a következő 30 évben 7-12-szeresére fog nőni, a tőzegmoha iránti piaci kereslet pedig 209-szeresére fog nőni, amely így a leggyorsabban növő szubsztrát alapú nyersanyaggá válik.

A tőzegmoha, mint új típusú szubsztrát-anyag, jelentős előnyökkel rendelkezik, amelyekkel más nyersanyagok nem rendelkeznek. Először is, a tőzegmoha egy megújuló erőforrás, amely kimeríthetetlen és korlátlan. Másodszor, a tőzegmoha kiváló tulajdonságokkal, szellőzési és vízáteresztő képességgel, stabil szerkezettel rendelkezik, és rendkívül tiszta anyagnak számít. Harmadszor, a tőzegmoha könnyen kezelhető, ami elősegíti a víz, a műtrágya és a világítás ipari szintű intelligens kezelését, és magas hozamú, jó minőségű és a felhasználó elégedettségét biztosító zöldségtermesztést tesz lehetővé. Ráadásul a tőzegmoha nem tartalmaz csírákat, rovarpetéket és fűmagokat, és nem segíti elő a betegségek, kártevők és gyomok terjedését. Nem okoz nehézfém-szennyezést, környezetbarát és egészséges, kiválóan szabványosítható a felhasználás során, és technikailag biztonságos. A tőzegmohát egyedülálló tulajdonságai a legígéretesebb új szubsztrát-anyaggá avanzsálják.

A tőzegmoha világszerte alapvetően három fontosabb beszerzési forrásból származik: a vadon élő tőzegmohát kézi betakarítással gyűjtik Dél-Amerika országaiban, például Chilében, valamint gépi úton gyűjtik Finnországban, míg a tőzegmoha termesztése elsősorban Kínában történik.

A tőzegmoha kézi betakarítása a dél-amerikai országokban, például Chilében, nem hatékony és igen költséges. Bár a tőzegmoha minősége jó, a piaci kínálat növekedési potenciálja nem nagy. Finnországban 300 000 hektár tőzegmoha áll rendelkezésre kereskedelmi hasznosításra. A begyűjthető 0,1 m átlagvastagság alapján a Finnországban begyűjthető tőzegmoha készletek 300 millió köbmétert tesznek ki. A tőzegmoha fenntartható hasznosításának biztosítása érdekében Finnország rotációs gyűjtési rendszert alkalmaz, amely a hasznosítható tőzegterületeket három részre osztja. Minden egyes tőzegföldet egy éven át betakarítanak, majd két évre felfüggesztik a betakarítást. A finn Biolan kifejezetten erre a célra kifejlesztett egy speciális gyűjtőberendezést, amellyel megvalósította a gépesített begyűjtést. A tőzegmoha gépi betakarításának költsége magasabb, mint a közönséges tőzeggyűjtésé, de alacsonyabb, mint a tőzegmoha kézi betakarításának költsége, ami elfogadható a nagyobb értékkel bíró, iparilag termesztett zöldségek és orchideák esetében.

A tőzegmoha manuális ültetési technológiáját Németországban és Kanadában már régóta tanulmányozzák. Az Európában és az Egyesült Államokban ültetett tőzegmoha hozama azonban a hőmérsékleti és tőzegmohatípusok közötti különbségek miatt sokkal alacsonyabb, mint Kínában. A kínai tőzegmohát évente egyszer lehet betakarítani, míg a német tőzegmohát csak 5 évente egyszer. A kínai tőzegmoha hozama elérheti a 4500-5250 kg/hektár mennyiséget, míg a németországi tőzegmoha hozama 5 év alatt mindössze 200 kg, ami nem képez kereskedelmi szintű hozamot. A németországi és kanadai tőzegmoha telepítés célja elsősorban a mocsaras tőzeglápok helyreállítása, nem elsősorban kereskedelmi céllal. A tőzegmoha kereskedelmi értéke csak az egyike a tőzeglápok helyreállításával kapcsolatos értékelési mutatóknak.

Kína sikere a tőzegmoha ásványi talajokra történő telepítése terén és az egységnyi területre jutó teljesítménye messze meghaladja a fejlett európai és amerikai országokét. Zhu Longjin, a Guiding megyei Guizhou, Guizhou tartomány Fengyuan Agricultural Technology vezérigazgatójának úttörő technikai munkájának, valamint Yu Jianghua, a Huahe (Guizhou) Agricultural Products vezérigazgatójának erőteljes piacfejlesztési képességének köszönhetően a guizhoui tőzegmoha nemcsak a hazai piacon foglal el vezető pozíciót, hanem Japánba, Észak-Amerikába, Dél-Amerikába, Délkelet-Ázsiába, a Közel-Keletre és más régiókba is exportálják, így nemzetközileg elismert, a piacon legkelendőbb termékké vált.

A tőzegmoha nem csak a szubsztrát-ipar fontos nyersanyaga, hanem a vidéki Guizhou fenntartható fejlődésének elősegítését is szolgálja. Guizhou korábban Kína egyik legszegényebb tartománya volt. A guizhou-i gazdák fő jövedelme a rizstermesztésből származik, a rizstermesztés kibocsátási értéke ugyanakkor mindössze 22500RMB/hektár. Jóllehet a tőzegmohát a telepítést követően 3-5 évig folyamatosan lehet betakarítani, a vele való foglalkozás és a napi munkaintenzitás sokkal egyszerűbb és kevésbé munkaigényes, mint a rizstermesztés. Jelenleg a tőzegmoha ára több mint 10RMB/kg-ra emelkedett, és a hektáronkénti termelési érték elérheti a 180000-210000RMB-t. A tőzegmoha ültetéséből származó jövedelem egységnyi földterületre vetítve 6-8-szorosa a rizstermelésnek. A tőzegmoha-termesztés a helyi önkormányzat számára fontos eszközzé vált, hogy a gazdákat kiemelje a szegénységből.

Vadonatúj szubsztrát-anyagként a tőzegmoha ültetési eljárás nemcsak az ökológiai előírásoknak felel meg, hanem egyidejűleg a helyi gazdasági, társadalmi és környezeti előnyök fejlődését is elősegíti. Ez kiváló modell az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósításához. Ugyanakkor a tőzegmoha termesztésében rejlő lehetőségek ígéretesek, mivel ez egy fejlődő üzleti ágazat, amely a jövőben hatalmas piaci potenciállal rendelkezik Kínában és a világon. Különösen azzal a feltevéssel, hogy a tőzeg, a kókuszdiószálas szubsztrát, a tőzegrost, a trópusi fenyőkéreg és más szubsztrát-alapanyagok teljes mértékben importfüggők, a tőzegmoha termesztésének aktív fejlesztése fontos feltétele a kínai tőzegellátási lánc hiányosságainak kompenzálásának és a kínai szubsztrát-ipar egészséges fejlődésének biztosításának.

2050-re a tőzegmoha iránti globális piaci kereslet 23 millió köbméter lesz. Ha Kína megszerzi a piaci részesedés egyharmadát, akkor a tőzegmoha éves termelése Kínában a jelenlegi 30 000 köbméterről 7,6 millió köbméterre nő. A növekedés akár 253-szoros is lehet. Délnyugat-Kína hatalmas területein az éghajlati viszonyok hasonlóak a guizhou-iakhoz, amelyek alkalmasak a tőzegmoha termesztésére. Minden tartománynak és autonóm régiónak aktívan tanulnia kell Guizhou tapasztalataiból a tőzegmoha telepítési technológia terén. Bővítenie kell a tőzegmoha telepítési területét, segítenie kell a gazdáknak kitörni a szegénységből, javítania kell a helyi társadalmi, gazdasági és környezeti feltételeken, valamint fenntartható nyersanyagforrásokat kell biztosítania a kínai szubsztrát-gyártáshoz. Emellett támogatnia kell az ipart és a modern mezőgazdasági iparosítás gyors fejlődését, hogy megfeleljen a technológiai innováció, a zöld fejlődés, a fogyasztás korszerűsítése és a vidéki revitalizációs stratégiák fejlesztési követelményeinek Kínában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Technológiai váltás, aligha van más jó válasz a klímaváltozásra

2024. szeptember 20. 13:10

Az alkalmazkodás a siker kulcsa, a technológiai szemléletünket az időjáráshoz kell igazítani. Új növényeket kell bevonni a termesztésbe.

Ősi gabonanövényben a jövő lehetősége – cirokhibridek a KWS kínálatában

2024. szeptember 20. 12:10

Az őszi és a tavaszi kapásnövények közötti egyensúly megtalálása vagy egy megfelelő vetésforgó kialakítása egyre nagyobb hangsúlyt kap a jövőben.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21. 08:56

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Íme a világ legnagyobb tejipari cégei

2020. június 15. 04:36

Az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság nemcsak Ázsiában, hanem az egész globális tejipari piacon is az első számú szereplőnek számít

Megállíthatatlanul drágulnak a gabonák

2019. december 17. 09:33

A búza látványos drágulásához az is hozzájárult, hogy Ukrajnában szokatlanul száraz volt az ősz és 10 százalékkal elmaradt az őszi búza vetésterülete az előző években megszokottól.

Gond lehet a kereskedelmi megállapodás aláírásával

2020. január 12. 06:38

Pár napja Pekingben kiderült, hogy január 13-án indul a kínai delegáció Washingtonba, melynek tagja lesz Liu He miniszterelnök-helyettes, a kereskedelmi tárgyalásokért felelős megbízott.