Giccses díszekkel teli a karácsony, vagy inkább a természetes díszeket kedveljük? Mi a kettő közötti egészséges harmóniára törekszünk, így sok, akár ehető kincs is kerül a dekorációba.
Nálunk évek óta nincs nagy giccsparádé. Nem is csak azért, mert életmódunktól is idegen, de egy faluban, öreg parasztházban élünk, ahol az autentikus házhoz nem illeszkedik ez a hangulat. Sokkal harmonikusabb az, amikor a természet kincseivel dekorálunk. Természetesen nekünk is vannak karácsonyi fényeink kültéren is, beltéren is, de a fő hangsúly a természetes karácsonyfadíszeken van.
Kertben, erdőben szedhető termések
Bár évek óta műfenyőnk van (örököltük), így a karácsonyi illatokról a prémium minőségű jegenyefenyő-illóolaj mellett frissen szedett tobozokkal is gondoskodunk. A melegben ugyan hamar megpattannak és kihullanak belőle a magvak, de az illata mindenért kárpótol. A tobozgyűjtéshez meg visszük a kutyákat is, jó kis erdei túra kerekedik belőle, mint családi program.
A szárított gombákból, lehullott fenyőtűkből is lehet dekorációt készíteni.
Ha megszedjük a mocsári hibiszkusz száraz terméseit, a magokat kipergetjük belőlük, akkor lakkozva vagy festve is lehet karácsonyra díszként használni. Ugyanígy bármilyen megszáradt termést lakkozással, aranyra vagy ezüstre festve karácsonyivá varázsolhatunk.
Ehető dekorációk kertbe és lakásba?
Csintalan cicáknak és kutyusoknak is érdemes meglepetést hagyni a kertben. Például a kiskutyák, ha elérik a szaloncukros papírokat, akkor tehetünk nekik bele tepertőt is, hogy ha lelopják, akkor számukra is egészséges meglepetés legyen, hiszen nekik a szaloncukor nem tesz jót.
Ugyanígy kültéren dekorálhatunk termésekkel: mogyoróval, mandulával, dióval is akár.
Beltérben viszont játszhat a mézeskalácstól kezdve a habcsókig minden, ami vagy ehető, vagy természetes hatást kelt.
FONTOS: ha ehető dekorációt készítünk, akkor ne lakkozzuk, fényezzük vagy fújjuk be azokat semmivel, hogy ha valaki tényleg meg akarja enni, akkor ne legyen probléma belőle!
Száraz gallyak, fenyő- és tujahajtások is szépen mutatnak egy lapos tálba rendezve, nem is feltétlen kell közé gyertyát tenni, mert sokszor egy szépen elrendezett erdei kompozíció is lehet bensőséges hangulatot teremtő dekoráció.
Adventi koszorút is készíthetünk természetes anyagokból
Még virágboltos koromban nagy divatja volt a mézeskalácsokkal dekorált adventi koszorúknak. Visszaemlékezve sokkal izgalmasabb dekorációkat alkottunk így, hogy természetes anyagokat használtunk és a többszáz eladott adventi koszorú mutatta meg, hogy sokkal keresettebb volt, mint a csillogó, gömbökkel, dekoranyagokkal telezsúfolt változat, pedig árban még drágább is volt, mint a giccsesebb koszorú.
A mézeskalácsos dekorálásnál is fontos, hogy mivel ehető anyag van a kompozícióban, véletlenül se lakkozzuk, fényesítsük, mert bármikor bárki kedvet kaphat az elfogyasztásához!