25℃ 14℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Zöldség-Gyümölcs

Kísérleti projektben termesztenek friss zöldségeket télen

Agrofórum Online

A regionalitás, a szezonalitás és a magasabb fokú önellátás iránti vágy és igény Tirolban és egész Ausztriában is egyre erősebb. Az egész éves, folyamatos zöldségtermesztés remek lehetőséget kínál ennek az igénynek a kielégítésére.

A telet a zöldségtermesztésben általában elveszett évszaknak tekintik. A talajt késő ősszel megtisztítják, és a vetés néha csak februárban kezdődik újra. Az Agrarmarketing Tirol „Téli friss zöldségek” projektje megmutatja, hogy a zöldségtermesztésnek nem kell ősszel véget érnie. A pozitív hatások sokrétűek: a regionális gazdasági láncok erősítése és a fogyasztói tudatosság növelése mellett egy új termesztési mód nem igényel hosszú szállítási utakat és energiaigényes fűtést.

Tirolban már kipróbálták a téli zöldségek termesztését. Az első kísérleti szakaszban négy elkötelezett tiroli cég vállalta a kihívást, hogy védett, fűtetlen termesztésben termesszen zöldséget. Az ehhez szükséges fiatal növényeket a Seidemann biofaiskola nevelte és adta ki. A termesztési tervben összesen 46 különböző fajta zöldség szerepel, amelyeket augusztus végétől decemberig termesztettek. Ilyenek a klasszikusok, mint a sárgarépa, a színes retek és a báránysaláta, de olyan egzotikumok is, mint a pak choi is zöldek a havas tájban – számolt be az osztrák Bauern Zeitung magazin.

Prof. Wolfgang Palme, a schönbrunni HBLFA kertészeti részlegének zöldségtermesztési osztályának vezetője a kezdetektől tudományos oldalról kíséri a projektet:

„A tél nem a fő tenyészidőszak, hanem részben a betakarítás ideje lehet, és úgy tűnik, ez teljesen kiment a gyakorlatból. Sokféle zöldség sokkal fagytűrőbb, mint amilyennek gondoljuk, ideálisak fűtetlen, szezonális termesztésre a legegyszerűbb körülmények között is. A tiroli zöldségfarmoknak van egy verhetetlen előnyük: télen Ausztria napsütötte oldalán vannak!”

Hannes Rendl kertész a téli zöldségekkel kapcsolatos tapasztalatait pozitívan mérlegeli:

„A téli zöldségek termesztése sokkal nyugodtabb, mert lassabb ütemben érik. Az idei arany ősz abszolút bónusz volt minden kertésznek és a téli növényeknek. Bátorság kell egy ilyen projekthez, de végső soron kevesebb stresszt jelent nyáron és több élvezetet télen.”

A díjnyertes séf, Peter Fankhauser kulináris résztvevő a projektben, és bemutatta a téli zöldségek változatos feldolgozási lehetőségeit. A zöldségek nagy részét maga termeszti éttermének.

„Cégemben régóta követem ezt a szemléletet. Az Agrarmarkting projekt egy újabb adalék a fenntarthatósági stratégia következetes megvalósításához”

– tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szerves trágyák jelentősége és alkalmazásuk a zöldségtermesztésben, I. (Állati eredetű trágyák szerepe a zöldségtermesztésben)

2023. november 21. 10:10

A szabadföldi és a hajtatott zöldségtermesztésben alkalmazott tápanyagellátás kapcsán szakkönyvekben, szakcikkekben, termesztési tanácsokban gyakran hivatkoznak a szerves trágyázásra, mint fontos talajjavító módszerre és tápanyagforrásra. Részletezésére, hogy mennyit, milyet, mikor és hogyan kell adni, ritkán térnek ki a javaslatok, pedig ezek ismerete nélkül rosszul, hibásan, esetenként pazarlóan lehet használni ezeket a rendkívül jelentős és a kertészeti termesztésben nélkülözhetetlen anyagokat.

Az uborkatermesztés 7 titka

2022. május 25. 07:36

Talán hihetetlennek tűnik, de igaz: mindössze néhány kulcsfontosságú trükkön múlik az, hogy a saját termesztésű uborka silány vagy bőséges terméshozammal ajándékozza-e meg a gazdáját.

Az oroszok gigantikus üvegházat építenek az Urál hegységben

2024. január 4. 13:40

A Tyumeni régió területén egy korszakalkotó üvegház-komplexum, a „TyumenAgro" építése zajlik, amely az Uráli Föderációs Körzet eddigi legnagyobb létesítménye lesz. A tyumeni vállalkozás célkitűzése az, hogy évente 8500 tonna zöldséget termeljen. Ezzel a beruházással az üvegházi termesztési terület közel 52 hektárra bővül.

Alig eszünk spenótot

2018. május 17. 10:47

Körülbelül százötven–kétszáz hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése, főleg fagyasztott célra, emellett viszont elsősorban a helyi piacok és kiskertek növényévé vált.