Zöldség-Gyümölcs

Kísérleti projektben termesztenek friss zöldségeket télen

Agrofórum Online

A regionalitás, a szezonalitás és a magasabb fokú önellátás iránti vágy és igény Tirolban és egész Ausztriában is egyre erősebb. Az egész éves, folyamatos zöldségtermesztés remek lehetőséget kínál ennek az igénynek a kielégítésére.

A telet a zöldségtermesztésben általában elveszett évszaknak tekintik. A talajt késő ősszel megtisztítják, és a vetés néha csak februárban kezdődik újra. Az Agrarmarketing Tirol „Téli friss zöldségek” projektje megmutatja, hogy a zöldségtermesztésnek nem kell ősszel véget érnie. A pozitív hatások sokrétűek: a regionális gazdasági láncok erősítése és a fogyasztói tudatosság növelése mellett egy új termesztési mód nem igényel hosszú szállítási utakat és energiaigényes fűtést.

Tirolban már kipróbálták a téli zöldségek termesztését. Az első kísérleti szakaszban négy elkötelezett tiroli cég vállalta a kihívást, hogy védett, fűtetlen termesztésben termesszen zöldséget. Az ehhez szükséges fiatal növényeket a Seidemann biofaiskola nevelte és adta ki. A termesztési tervben összesen 46 különböző fajta zöldség szerepel, amelyeket augusztus végétől decemberig termesztettek. Ilyenek a klasszikusok, mint a sárgarépa, a színes retek és a báránysaláta, de olyan egzotikumok is, mint a pak choi is zöldek a havas tájban – számolt be az osztrák Bauern Zeitung magazin.

Prof. Wolfgang Palme, a schönbrunni HBLFA kertészeti részlegének zöldségtermesztési osztályának vezetője a kezdetektől tudományos oldalról kíséri a projektet:

„A tél nem a fő tenyészidőszak, hanem részben a betakarítás ideje lehet, és úgy tűnik, ez teljesen kiment a gyakorlatból. Sokféle zöldség sokkal fagytűrőbb, mint amilyennek gondoljuk, ideálisak fűtetlen, szezonális termesztésre a legegyszerűbb körülmények között is. A tiroli zöldségfarmoknak van egy verhetetlen előnyük: télen Ausztria napsütötte oldalán vannak!”

Hannes Rendl kertész a téli zöldségekkel kapcsolatos tapasztalatait pozitívan mérlegeli:

„A téli zöldségek termesztése sokkal nyugodtabb, mert lassabb ütemben érik. Az idei arany ősz abszolút bónusz volt minden kertésznek és a téli növényeknek. Bátorság kell egy ilyen projekthez, de végső soron kevesebb stresszt jelent nyáron és több élvezetet télen.”

A díjnyertes séf, Peter Fankhauser kulináris résztvevő a projektben, és bemutatta a téli zöldségek változatos feldolgozási lehetőségeit. A zöldségek nagy részét maga termeszti éttermének.

„Cégemben régóta követem ezt a szemléletet. Az Agrarmarkting projekt egy újabb adalék a fenntarthatósági stratégia következetes megvalósításához”

– tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására I.: zöldbab hajtatás

2023. június 30. 09:10

A zöldbabot a fogyasztók, mint tipikus szabadföldi zöldségnövényt ismerik, kertészek között is kevesen vannak, akik már láttak vagy hallottak a zöldbab hajtatásáról.

Az ellenségem ellensége a barátom – A ragadozó atkák

2018. június 28. 09:44

Elsősorban a hajtott zöldségkultúrákban (paradicsom, paprika, uborka, dinnye, padlizsán) és az üvegházi dísznövénytermesztésben vetik be a ragadozó atkákat, viszont egyes képviselőiket gyümölcsültetvényekben is felhasználják. Célszervezeteik között elsősorban tripszek, (széles- és takács-) atkák, valamint liszteskék szerepelnek.  

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

2023. május 12. 11:39

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája.