Zöldség-Gyümölcs

Kísérleti projektben termesztenek friss zöldségeket télen

Agrofórum Online

A regionalitás, a szezonalitás és a magasabb fokú önellátás iránti vágy és igény Tirolban és egész Ausztriában is egyre erősebb. Az egész éves, folyamatos zöldségtermesztés remek lehetőséget kínál ennek az igénynek a kielégítésére.

A telet a zöldségtermesztésben általában elveszett évszaknak tekintik. A talajt késő ősszel megtisztítják, és a vetés néha csak februárban kezdődik újra. Az Agrarmarketing Tirol „Téli friss zöldségek” projektje megmutatja, hogy a zöldségtermesztésnek nem kell ősszel véget érnie. A pozitív hatások sokrétűek: a regionális gazdasági láncok erősítése és a fogyasztói tudatosság növelése mellett egy új termesztési mód nem igényel hosszú szállítási utakat és energiaigényes fűtést.

Tirolban már kipróbálták a téli zöldségek termesztését. Az első kísérleti szakaszban négy elkötelezett tiroli cég vállalta a kihívást, hogy védett, fűtetlen termesztésben termesszen zöldséget. Az ehhez szükséges fiatal növényeket a Seidemann biofaiskola nevelte és adta ki. A termesztési tervben összesen 46 különböző fajta zöldség szerepel, amelyeket augusztus végétől decemberig termesztettek. Ilyenek a klasszikusok, mint a sárgarépa, a színes retek és a báránysaláta, de olyan egzotikumok is, mint a pak choi is zöldek a havas tájban – számolt be az osztrák Bauern Zeitung magazin.

Prof. Wolfgang Palme, a schönbrunni HBLFA kertészeti részlegének zöldségtermesztési osztályának vezetője a kezdetektől tudományos oldalról kíséri a projektet:

„A tél nem a fő tenyészidőszak, hanem részben a betakarítás ideje lehet, és úgy tűnik, ez teljesen kiment a gyakorlatból. Sokféle zöldség sokkal fagytűrőbb, mint amilyennek gondoljuk, ideálisak fűtetlen, szezonális termesztésre a legegyszerűbb körülmények között is. A tiroli zöldségfarmoknak van egy verhetetlen előnyük: télen Ausztria napsütötte oldalán vannak!”

Hannes Rendl kertész a téli zöldségekkel kapcsolatos tapasztalatait pozitívan mérlegeli:

„A téli zöldségek termesztése sokkal nyugodtabb, mert lassabb ütemben érik. Az idei arany ősz abszolút bónusz volt minden kertésznek és a téli növényeknek. Bátorság kell egy ilyen projekthez, de végső soron kevesebb stresszt jelent nyáron és több élvezetet télen.”

A díjnyertes séf, Peter Fankhauser kulináris résztvevő a projektben, és bemutatta a téli zöldségek változatos feldolgozási lehetőségeit. A zöldségek nagy részét maga termeszti éttermének.

„Cégemben régóta követem ezt a szemléletet. Az Agrarmarkting projekt egy újabb adalék a fenntarthatósági stratégia következetes megvalósításához”

– tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Az új logisztikai központ átadását követően még több magyar zöldség kerülhet a polcokra

2023. április 27. 12:50

Új logisztikai központtal erősítenek a szentesi zöldségtermelők: a DélKerTÉSZ több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai csarnoka közel 3 milliárd forintból épült fel.

A zöldségtermesztő, aki kókusz szubsztrátra váltott

2023. január 23. 08:34

A paradicsomtermesztéssel foglalkozó Van den Berg számára kulcsfontosságú, hogy friss és megbízható termékeket kínáljon a fogyasztóinak.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

42 üvegház épült 2 év alatt Ukrajnában

2024. május 10. 15:10

Az ukrán biológus 2 év alatt szinte a nulláról indulva 42 üvegházat épített, ahol sikeres zöldségtermesztést folytat, a terményt pedig értékesíti.