30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Ház, táj blog

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

Agrofórum Online

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Az előző cikk a fagyasztással kapcsolatos tudnivalókról és a fagyasztható ételekről szólt, ebben a cikkben pedig a leggyakrabban fogyasztott ételek hűtőszekrényben történő, ajánlott tárolási idejével fogunk foglalkozni.

Itt külön nem térnék ki a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási idejére, hiszen ezek mind szerepelnek a termékek csomagolásán (pl.: tej, felvágott, vaj stb.), annyit jegyeznék csak meg itt, hogy mindig ügyeljünk a sérülésmentes és szennyeződéseket megelőző tárolásukra a hűtőben, illetve tartsuk szem előtt a felbontás utáni elfogyasztásukra adott gyártói ajánlásokat.

A hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak

Mennyi ideig tárolhatjuk?

A következő, leggyakrabban fogyasztott ünnepi és vendégváró ételek tárolási idejét és pár kapcsolódó, fontos tudnivalót tartalmaz a következő táblázat:

ÉtelAjánlott tárolási idő a hűtőszekrénybenMegjegyzés
Levesek (krémlevesek, zöldséglevesek)1-2 napJól zárható edényben tegyük be a hűtőbe a leveseket, és minden esetben fedjük le!
Húsleves2-3 napÉrdemes a hűtőszekrényben külön tárolni a levest, a húsokat és a zöldségeket is.
Főtt húsok2-3 napÉrdemes kisebb adagokra szedni a húsételeket, így könnyebb a tárolásuk és az újrafelhasználásuk is.
Sült csirke3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Húsos ételek3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Pörkölt2-3 nap 
Szószok1-2 napA zsírosabb szószok esetében normális, ha tárolás során a zsír különválik. A felmelegedés után újra az eredeti állapotára áll vissza.
Szaftos-húsos ételek1-2 nap 
Szószos tésztaétel1-2 nap 
Saláták (pl.: tonhalas, tojásos, csirkehúsos, sonkás stb.)3-4 nap 
Rakott ételek1-2 nap 
Tojásos ételek3-4 nap 
Pizza2-3 nap 
Szendvicsek2-3 napFelvágottat (kivéve szalámi) tartalmazó szendvicseket érdemes előbb elfogyasztani!
Főtt tészta3-4 nap 
Főtt kemény tojás5-7 nap 
Kaszinótojás2-3 nap 
Sütemények (pl.: piskóta, pite, cukrászsütemény)1-3 nap 
Habos, krémes sütemények1-2 nap 
Fánk, gofri4-5 nap 
Péksütemények2-3 nap 

A helyes tárolás

A tárolás helyes módja a hűtőszekrényben egy külön fejezetet érdemelne, mégis a legfontosabb tudnivalókat lássuk itt felsorolva:

  • Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet!
  • A dobozok, edények, csomagok ne érjenek a hűtő falához, és lehetőség szerint ne legyenek egy kupacba összezsúfolva!
  • Ne foglaljuk el a hűtőben a helyet olyan élelmiszerekkel, amik nem igényelnek hűtést!
  • Ha nem tudjuk csökkenteni a tárolt mennyiséget, és sok hűteni való van bent a hűtőben, akkor emeljük meg a hűtési fokozatot, ha szükséges (ellenőrizzük a hőmérőt)!
  • Vegyük figyelembe az élelmiszerek és ételek elrendezésénél, hogy a hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak!
  • Érdemes a gyártói ajánlásokat is figyelembe venni a tárolt ételek elhelyezésénél, ugyanis a mai hűtőszekrények rendelkeznek már külön zöldségtároló résszel, tojástartóval és italtartóval is.
  • A hűtő belsejében az ideális hőmérséklet +5 oC körüli.
Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet

Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.

Kapcsolódó cikkek:

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Rugalmas és stabil élelmiszer-ellátó rendszer

2020. október 20. 11:13

Az elmúlt évtizedekben a globális élelmiszer-ellátó rendszer fejlesztése során elsődleges szempontként a költséghatékonyság és kereskedelmi szempontok optimalizálása állt. A COVID-19 megjelenése alapvető változást hozott, a jövőben megkerülhetetlen, új kritériumoknak kell megfelelni: a rugalmasság és a megfelelő szintű alkalmazkodóképesség kialakítása szintén prioritássá vált.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.