31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Növénytermesztés

Burgonyatanácskozás és bemutató Keszthelyen

Agrofórum Online

Évről-évre megrendeznek két szakmai fórumot, egyet tél végén, egyet meg ilyenkor (június 25.) a nyár közepén. A jelenlegi a XIII. Országos Burgonya növényvédelmi tanácskozás és bemutató címet viselte.

Keszthely lett, és maradt is a burgonyanemesítés és technológiai fejlesztés élharcosa Magyarországon. Évről-évre megrendeznek két szakmai fórumot, egyet tél végén, egyet meg ilyenkor (június 25.) a nyár közepén. A jelenlegi a XIII. Országos Burgonya növényvédelmi tanácskozás és bemutató címet viselte.

A szép számú résztvevőt – akikről általában csak az ebédnél derül ki, hogy valójában hányan is vannak – Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója – az év eleje óta úgy is, mint tanárember – köszöntötte. Kesergőjében elmondta, hogy nemcsak a téli csapadék hiányától szenvednek a növények, de itt, Keszthelyen március óta mindössze 93 mm csapadék hullott a mai napig, ebből 13 mm tegnap, ami természetesen a termésátlagokon is meglátszik majd. A kísérleteket és persze az üzemi területeket sem kímélik a szomjazó őzek és szarvasok, akik óriási károkat okoznak a burgonyában. Arra kérte a szakembereket, hogy ennek ismeretében tekintsék majd meg a burgonya kísérleteket.

Az első előadó az Agrobio Hungary Kft. szakmai igazgatója, Daoda Zoltán volt, aki harmadik alkalommal tartja a tanácskozás nyitó előadását, természetesen a talajokról. Pontosítok; a kiadványaikon ez a szlogen szerepel: talajból termőföldet. A talaj az bármilyen lehet, de a növény csak a termőföldből tud megfelelően táplálkozni. Beszél a klimatikus szélsőségek kedvezőtlen hatásairól is, amelyeket csak az „életben tartott” talajok képesek kompenzálni. A termőfölddel kapcsolatos problémákat és szerves anyagok csökkenő mennyiségét már a FAO is felismerte, amelyet egy erről szóló tanulmányában közzé is tett.

Mit tudnak ezen javítani az Agrobio termékei? – tette fel a kérdést.
A 2013-2014-es év eredményeit értékelve kifejtette, hogy a kezelések hatására jelentős termésnövekedést tapasztaltak a burgonyában, sőt a kísérleteik azt igazolják, hogy több évi tartós BactoFil használata akár 30%-os humusztartalom növekedést is eredményezett.

Elmondta, hogy a BactoFil termékcsalád alkalmazása, teljes körű biológiai hatást fejt ki, úgymint:
• Tápanyag, hormon, humifikáció
• Talajképzés
• Talajfertőtlenítés
• Cellulózbontás

Másik termékük az Algafix, ami egy mikrobiológiai biostimulátor, amely a növényre permetezve fejti ki kedvező hatását, és a sejtszaporodási folyamatokat stimulálja, így nem csak a termést, de annak beltartalmi értékeit is növeli. Ja, azért állok meg egy szóra, mert az előadás egy hatszemközti beszélgetés formájában folytatódott Daoda úrral és Vértes Tímeával, az FM mezőgazdasági Főosztályának munkatársával. Erről a beszélgetésről a „kávéházi sarokban” számolunk be az Agrofórum Szaklap hasábjain.

A program további része szinte azonos volt az elmúlt évivel.
A burgonyára alkalmazható termékajánlatait mutatták be a Belchim, a Cheminova, a Fitohorm, a Jeli 2000, és a Syngenta képviselői. (A cégek teljes nevét nem írtuk ki, úgyis mindenki tudja.)

Francia vendégeink az ACTIBIOSOL biostimulátor burgonyában való alkalmazhatóságáról számoltak be. Az előadássorozat zárásaként ezúttal is Wolf István, a Burgonyakutatási Központ munkatársa az aktuális növényvédelmi helyzetről és a védekezések lehetőségeiről adott tájékoztatást.

 

A vadak által megjárt kísérleti téren a fajták mellett az egyes cégek által beállított tápanyag, baktérium, lombtrágya kísérletekről számoltak be a képviselők, illetve az alkalmazott növényvédelmi technológiákról.

Utólag megállapítottuk, hogy azért az a vadkár nem is volt olyan jelentős, a csapadékhiány viszont annál inkább.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Hogyan, mikor és mivel mentesíthetjük a talajt a gomba- és rovarkártevőktől?

2023. szeptember 16. 04:36

Talajfertőtlenítést szeretnék végezni gomba-, valamint rovarkártevők ellen háztáji szabad földemen. Burgonyát és zöldségeket termelek saját szükségletre. A kérdésem az, hogy mikor, mivel, milyen időszakban, és hogyan lehet a talajt a gomba- és rovarkártevők ellen a kiskertben házilag védeni?

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Egy év alatt 21 százalékkal csökkent a burgonya ára

2021. május 15. 08:56

Éves viszonylatban továbbra is a napraforgó-étolaj drágult leginkább a Központi Statisztikai Hivatal inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Egy év alatt 29 százalékkal drágult az étolaj, ezután 26 százalékkal az uborka, majd 17 százalékkal a gyümölcsjoghurt drágulása emelkedik ki. Legjobban, 20,5 százalékkal a kései burgonya ára csökkent, ezt 19 százalékkal a fejes káposzta és 16 százalékos mínusszal a vöröshagyma követi.