Növénytermesztés

Burgonyatanácskozás és bemutató Keszthelyen

Agrofórum Online

Évről-évre megrendeznek két szakmai fórumot, egyet tél végén, egyet meg ilyenkor (június 25.) a nyár közepén. A jelenlegi a XIII. Országos Burgonya növényvédelmi tanácskozás és bemutató címet viselte.

Keszthely lett, és maradt is a burgonyanemesítés és technológiai fejlesztés élharcosa Magyarországon. Évről-évre megrendeznek két szakmai fórumot, egyet tél végén, egyet meg ilyenkor (június 25.) a nyár közepén. A jelenlegi a XIII. Országos Burgonya növényvédelmi tanácskozás és bemutató címet viselte.

A szép számú résztvevőt – akikről általában csak az ebédnél derül ki, hogy valójában hányan is vannak – Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója – az év eleje óta úgy is, mint tanárember – köszöntötte. Kesergőjében elmondta, hogy nemcsak a téli csapadék hiányától szenvednek a növények, de itt, Keszthelyen március óta mindössze 93 mm csapadék hullott a mai napig, ebből 13 mm tegnap, ami természetesen a termésátlagokon is meglátszik majd. A kísérleteket és persze az üzemi területeket sem kímélik a szomjazó őzek és szarvasok, akik óriási károkat okoznak a burgonyában. Arra kérte a szakembereket, hogy ennek ismeretében tekintsék majd meg a burgonya kísérleteket.

Az első előadó az Agrobio Hungary Kft. szakmai igazgatója, Daoda Zoltán volt, aki harmadik alkalommal tartja a tanácskozás nyitó előadását, természetesen a talajokról. Pontosítok; a kiadványaikon ez a szlogen szerepel: talajból termőföldet. A talaj az bármilyen lehet, de a növény csak a termőföldből tud megfelelően táplálkozni. Beszél a klimatikus szélsőségek kedvezőtlen hatásairól is, amelyeket csak az „életben tartott” talajok képesek kompenzálni. A termőfölddel kapcsolatos problémákat és szerves anyagok csökkenő mennyiségét már a FAO is felismerte, amelyet egy erről szóló tanulmányában közzé is tett.

Mit tudnak ezen javítani az Agrobio termékei? – tette fel a kérdést.
A 2013-2014-es év eredményeit értékelve kifejtette, hogy a kezelések hatására jelentős termésnövekedést tapasztaltak a burgonyában, sőt a kísérleteik azt igazolják, hogy több évi tartós BactoFil használata akár 30%-os humusztartalom növekedést is eredményezett.

Elmondta, hogy a BactoFil termékcsalád alkalmazása, teljes körű biológiai hatást fejt ki, úgymint:
• Tápanyag, hormon, humifikáció
• Talajképzés
• Talajfertőtlenítés
• Cellulózbontás

Másik termékük az Algafix, ami egy mikrobiológiai biostimulátor, amely a növényre permetezve fejti ki kedvező hatását, és a sejtszaporodási folyamatokat stimulálja, így nem csak a termést, de annak beltartalmi értékeit is növeli. Ja, azért állok meg egy szóra, mert az előadás egy hatszemközti beszélgetés formájában folytatódott Daoda úrral és Vértes Tímeával, az FM mezőgazdasági Főosztályának munkatársával. Erről a beszélgetésről a „kávéházi sarokban” számolunk be az Agrofórum Szaklap hasábjain.

A program további része szinte azonos volt az elmúlt évivel.
A burgonyára alkalmazható termékajánlatait mutatták be a Belchim, a Cheminova, a Fitohorm, a Jeli 2000, és a Syngenta képviselői. (A cégek teljes nevét nem írtuk ki, úgyis mindenki tudja.)

Francia vendégeink az ACTIBIOSOL biostimulátor burgonyában való alkalmazhatóságáról számoltak be. Az előadássorozat zárásaként ezúttal is Wolf István, a Burgonyakutatási Központ munkatársa az aktuális növényvédelmi helyzetről és a védekezések lehetőségeiről adott tájékoztatást.

 

A vadak által megjárt kísérleti téren a fajták mellett az egyes cégek által beállított tápanyag, baktérium, lombtrágya kísérletekről számoltak be a képviselők, illetve az alkalmazott növényvédelmi technológiákról.

Utólag megállapítottuk, hogy azért az a vadkár nem is volt olyan jelentős, a csapadékhiány viszont annál inkább.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

2024. augusztus 24. 08:10

vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség?

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

2024. január 25. 13:40

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.