Zöldség-Gyümölcs

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

Agrofórum Online

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén, ugyanis két vetőmagtermelő cég is nagyszabású bevezetéseket végez az új, 2023-as szezonra. Ez magába foglal 450 hektárnyi rezisztens fajtát az Enza Zaden-től, valamint több mint 100 hektárnyi rezisztens fajtát a Rijk Zwaan-tól.

A két cég ToBRFV-rezisztens fajtákat nemesített, amelyeket a múlt hónapban vetettek el – hívja fel a figyelmet a hortidaily portál.

– Az így kapott növényeket hamarosan elültetik a termelőkkel – jelezte Joop Verhoeven, a Delphy munkatársa december végén, aki azt is elárulta, hogy a Benelux államokban ez 450 hektárt jelent az Enza Zaden fajtákból, ami ToBRFV rezisztens marha-és szőlőparadicsomból. A Rijk Zwaan pedig jóval több mint 100 hektáron rendelkezik rezisztens koktél- és cseresznyefajtákkal.

Ezek jó hírek, melyeknek köszönhetően remélhetőleg a sok paradicsomtermesztőnél jelenleg zajló események már a múlté lesznek. Most olyan az egész, mint egy kórház: előtte kezet kell mosni, ruhát, lábbelit és kesztyűt kell cserélni, közben folyamatosan fertőtleníteni a kezeket, és így tovább.

A probléma a gyökerekben rejlik

Ami Verhoeven szerint sajnálatos, az az, hogy jelenleg még nincsenek ellenálló alanyok.

A vírus a gyökerekből történő kiválással is terjed, ezért a termelőknek jövőre nagyon oda kell figyelniük még azoknak is, akik a legrezisztensebb fajtákkal dolgoznak

– magyarázta Verhoeven.

A veszélyt ebben az esetben a víz visszaforgatása jelenti. Tehát a fertőtlenítés előtt és után is tesztelni kell, hogy minden vírusmolekula elpusztult-e. Ez a procedúra folyamatos kell, hogy legyen, tehát még ha a fertőtlenítő berendezés be is van kapcsolva, akkor is ellenőrizni kell, hogy mondjuk 80 vagy 100 százalékban elpusztítja-e a vírusrészecskéket. Ezt gyakran kell monitorozni: vízmintákat kell venni és elküldeni a laboratóriumba.

Röviden, bár a rezisztens fajták nemesítése biztató fejlemény, de folyamatosan figyelni kell a helyzetet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

2024. január 23. 11:40

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Mit tehetünk a zölden maradt paradicsomokkal?

2024. november 4. 04:38

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Mennyi idő alatt pirosodik be, ha leszedem?

A paradicsom piacán újabb áremelkedés várható?

2023. december 22. 13:10

Magas hőmérséklet, magas termesztési és munkaerőköltségek, változó árak jellemzik a piacot, ám országonként más-más árnyalatú a „kép”. A teljes összeállításért olvassa el cikkünket.