Zöldség-Gyümölcs

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

Agrofórum Online

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén, ugyanis két vetőmagtermelő cég is nagyszabású bevezetéseket végez az új, 2023-as szezonra. Ez magába foglal 450 hektárnyi rezisztens fajtát az Enza Zaden-től, valamint több mint 100 hektárnyi rezisztens fajtát a Rijk Zwaan-tól.

A két cég ToBRFV-rezisztens fajtákat nemesített, amelyeket a múlt hónapban vetettek el – hívja fel a figyelmet a hortidaily portál.

– Az így kapott növényeket hamarosan elültetik a termelőkkel – jelezte Joop Verhoeven, a Delphy munkatársa december végén, aki azt is elárulta, hogy a Benelux államokban ez 450 hektárt jelent az Enza Zaden fajtákból, ami ToBRFV rezisztens marha-és szőlőparadicsomból. A Rijk Zwaan pedig jóval több mint 100 hektáron rendelkezik rezisztens koktél- és cseresznyefajtákkal.

Ezek jó hírek, melyeknek köszönhetően remélhetőleg a sok paradicsomtermesztőnél jelenleg zajló események már a múlté lesznek. Most olyan az egész, mint egy kórház: előtte kezet kell mosni, ruhát, lábbelit és kesztyűt kell cserélni, közben folyamatosan fertőtleníteni a kezeket, és így tovább.

A probléma a gyökerekben rejlik

Ami Verhoeven szerint sajnálatos, az az, hogy jelenleg még nincsenek ellenálló alanyok.

A vírus a gyökerekből történő kiválással is terjed, ezért a termelőknek jövőre nagyon oda kell figyelniük még azoknak is, akik a legrezisztensebb fajtákkal dolgoznak

– magyarázta Verhoeven.

A veszélyt ebben az esetben a víz visszaforgatása jelenti. Tehát a fertőtlenítés előtt és után is tesztelni kell, hogy minden vírusmolekula elpusztult-e. Ez a procedúra folyamatos kell, hogy legyen, tehát még ha a fertőtlenítő berendezés be is van kapcsolva, akkor is ellenőrizni kell, hogy mondjuk 80 vagy 100 százalékban elpusztítja-e a vírusrészecskéket. Ezt gyakran kell monitorozni: vízmintákat kell venni és elküldeni a laboratóriumba.

Röviden, bár a rezisztens fajták nemesítése biztató fejlemény, de folyamatosan figyelni kell a helyzetet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Globális paradicsom-export körkép

2021. június 19. 04:17

2020-ban Mexikó, Hollandia, és Spanyolország voltak a vezető paradicsom-exportőrök.

Paradicsomdobálás: ehetetlen termékekkel támadják egymást az emberek Spanyolországban

2024. március 7. 08:10

Vörösbe borulnak az utcák – a spanyol paradicsomháború nem kíméli a résztvevőket.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Csökken a paradicsom iránti kereslet

2024. február 2. 14:40

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.