Terményárak
Terményárak

Jól halad a betakarítás, csökken a szójabab ára

Jól halad a betakarítás, csökken a szójabab ára

Agrofórum Online

Amerikában az eladók, míg Európában inkább a vevők domináltak a hétfői kereskedés során a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica 0,3 százalékkal, a szójabab szintén 0,3 százalékkal, míg a repce 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce árszintje csökkent.

Elemzők szerint az amerikai szójabab határidős jegyzései kedden azért estek, mert sokan bezsebelték az elmúlt időszak áremelkedései után a profitot és a brazíliai, valószínűleg rekordméretű szójabab-termés előrehaladott betakarítási munkálatai is alapvető nyomást gyakoroltak.

A kukorica és a búza a szójababot követte, miközben a globális recesszió miatti aggodalmak tovább fokozták a negatív hangulatot.

A szójabab ára pénteken még nyolc hónapos csúcsot ért el, egy nappal azután, hogy a fő kontraktus 2014 óta a legmagasabb értéket érte el. A határidős szójadara ára is csökkent egyébként.

A szójababra a Brazíliából jelentkező betakarítási nyomás nehezedik. Tudunk a szárazsággal összefüggő veszteségekről Argentínában és Dél-Brazíliában, és ezt figyelembe is vették a befektetők

– mondta Jack Scoville, a The Price Futures Group piaci elemzője.

Kicsit meglepő, hogy a szójabab ára olyan erős lett, mint amilyen volt, tekintve, hogy sok szójababot fogunk behozni Brazíliából, méghozzá elég gyorsan

– tette hozzá Scoville.

A brazil szójatermést 17 százalékban takarították már be – közölte hétfőn az AgRural agrárgazdasági tanácsadó cég, míg Scoville megjegyezte, hogy Mato Grossóban, Brazília legnagyobb szójabab-termelő államában is jelentősen haladtak előre a munkálatokkal.

A brazil tanácsadó cég, az Agroconsult 153 millió tonnára csökkentette az ország szójababtermésére vonatkozó becslését a korábbi 153,4 millió tonna után, de ez még mindig az eddigi legnagyobb, ha ténylegesen ez lesz az adat.

Makrogazdasági aggályok is jelentkeztek a gabonafélék és más piacok környékén. Csökkentek a Wall Street-i részvények árai, miután az adatok azt mutatták, hogy az amerikai fogyasztói árak emelkedése januárban felgyorsult, míg a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve tisztségviselőinek megjegyzései megerősítették azt a félelmet, hogy a jegybank idén folytatja a kamatemelési ciklust.

A kereskedők továbbra is figyelemmel kísérték a fekete-tengeri gabonaellátás háborús kockázatait. Az ukrán gabonaexportot a Fekete-tengeren átengedő megállapodással kapcsolatos legutóbbi orosz kritikában Moszkva kijelentette, hogy szerintük „nem lenne helyénvaló” meghosszabbítani a megállapodást, hacsak nem oldják fel az orosz mezőgazdasági exportot érintő szankciókat.

Azok a hírek, miszerint Ukrajnában katonai tisztviselők figyelmeztettek az odesszai kikötő körül tengeri aknák sodródásának nagy kockázatára, felkeltették a figyelmet a gabonakereskedelem esetleges fennakadásaira, amint az ukrajnai harcok fokozódnak.

Európában a malmi búza 0,75 eurós plusz után 299,5 euróba, a kukorica 1 eurós áremelkedést követően 298 euróba, a repce 1,75 eurós mínusz hatására 553,5 euróba, a takarmánybúza pedig 2,5 angol fontos plusz után 239 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem várt készletadatok miatt zuhant a kukorica ára

2024. június 29. 07:10

Árcsökkenésekkel fejeződött be a hét terménypiacokon, egyedül az európai repce árszintje emelkedett a pénteki kereskedési napon.

A határidős búza tovább drágult

2024. június 28. 07:10

Amerikában vegyes összképet, míg Európában egyértelmű eladói fölényt lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Nagyot csökkent a kukorica határidős ára

2024. június 27. 07:10

Az Egyesült Államokban és Európában ellentétes irányú változások történtek. Az USDA negyedéves jelentése előtt a kereskedők kivárnak.

A vártnál kevésbé romlottak a terméskörülmények

2024. június 26. 07:10

Alapos áreséseket lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon. Az Egyesült Államokban kisebb volt a terméscsökkenés a vártnál.

Vegyes hangulatúak voltak az agrárpiacok az elmúlt héten

2020. július 27. 08:03

A párizsi árutőzsdén a malmi búza ára az elmúlt öt napban 0,5 százalékkal, azaz 1 euróval a 187,75 euró/tonnás szintig drágult.

Drágultak a főbb termények a vetési bizonytalanságok miatt

2023. március 28. 06:36

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Lassul a kukorica és a szójabab ültetési üteme

2020. május 28. 10:02

A vetési munkálatok előrehaladási folyamatai elmaradnak a piaci várakozástól, és az időjárási előrejelzések is kissé aggasztóak. A piac aggódik amiatt, hogy sikerül-e elültetni időben az összes vetőmagot.

Továbbra is védekezzünk a mezei pockok ellen!

2020. február 26. 10:17

Változatlanul igen aktív a mezei pocok. A bőven rendelkezésre álló zöld táplálék és a száraz idő elősegíti szaporodását, így az eddigi kolóniák mellett friss fertőzések is láthatók repcében, kalászosokban, pillangós területeken és gyümölcsösökben.