Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Ezek a legkelendőbb vetőmagok tavasszal

Ezek a legkelendőbb vetőmagok tavasszal

MTI

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények – kapor, bazsalikom, metélőhagyma – iránt, ismertette Pavelka Árpád, a terméktanács zöldség szekciójának tagja.

Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett annak köszönhetően, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek kertjük művelésével is többet foglalkozni. A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, az eladott mennyiség évente 3-5 százalékkal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul – ismertette Pavelka Árpád.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Egészségesek a fagyasztott zöldségek?

2024. július 6. 14:10

A fagyasztott zöldségekkel kapcsolatos kísérletekben azt vizsgálták, csökken-e a tápértékük a friss termékekéhez képest.

Reped a betakarítás előtt álló cseresznye a rengeteg eső miatt Spanyolországban

2024. július 3. 08:40

A pár napon belül lehullott 80-100 mm csapadék miatt 12 ezer tonna cseresznye repedhet eladhatatlanná közvetlenül a betakarítás előtt.

A túlzott esőzések hatásai gyümölcstermő növényeinkre

2024. június 29. 08:10

Mindig hasznosak az esőzések? Milyen csapadékformák ideálisak, mire van szüksége a gyümölcsöseinknek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

MANHATTAN repcénk nyerte a NÉBIH idei fajta-összehasonlító kísérletek termésversenyét

2023. augusztus 1. 14:40

A RAPOOL-hibrid relatív terméseredménye 108,1%, tehát hivatalosan is öttonnás repce 2023-ban.

Röviden a takarmányfű keverékekről

2019. augusztus 12. 08:48

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

RAPOOL-repcék: TEMPO

2021. július 29. 05:56

A TEMPO azok hibridje, akiknél a körülmények nem teszik lehetővé csúcstermések elérését, de szeretnének jövedelmezően repcét termelni. Robusztus, egészséges, jól regenerálódik, így kihívásokkal teli termesztési körülmények között is képes maximálisan teljesíteni. Nem csak profiknak!

RAPOOL-FEJLESZTÉSEK 2020-BAN (VIDEÓ!)

2020. július 21. 12:03

Milyen új hibrideket kínálunk 2020-ban? Szakmai információk a termékfejlesztőtől.