Életmód, gasztronómia

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

Agrofórum Online

A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.

Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését, de az Egyesült Államokban és Izraelben is történtek lépések ezen a területen.

Elutasítjuk a termékek ilyen típusú szabványosításának gondolatát, a laboratóriumokban egyformák lehetnek a termékek, de ezzel eltörölhetik a földhöz kötött kultúránkat”

– mondta Francesco Lollobrigida, Giorgia Meloni miniszterelnök nacionalista Olasz Testvérei pártjának vezető személyisége.

Az olasz tilalom, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, feldühítette a sejtalapú termékek fejlesztését szorgalmazó szervezeteket, akik szerint a tenyészállatok nélküli húshelyettesítő termelés mérsékelné a klímaváltozás hatásait és korlátozná az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Azt is közölték, hogy Olaszország korlátozza azon fogyasztók választási lehetőségeit, akik aggódnak az állatok jóléte miatt, és értékelnék, ha olyan terméket fogyasztanának, amely nem jár állatok levágásával.

Lollobrigida visszautasította ezt a kritikát. Azt mondta, hogy az állattenyésztés „fenntartható” Olaszországban, elutasítva az ipari és a mezőgazdasági szennyezés összehasonlítását, és hozzátette, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek is nagy mennyiségű energiát igényelnek.

„A multinacionális cégek ebbe a szektorba fektetnek be, az ő szemszögükből ez jó üzlet” – mondta, hiszen képesek lennének olyan gyárakat létesíteni, ahol alacsonyak az energia- és munkaerőköltségek, így növelve bevételeiket.

A római kormány, amely a mezőgazdasági minisztériumot „mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitási minisztériumra” nevezte át, megfogadta, hogy megvédi és előmozdítja Olaszország híres élelmiszer-örökségének megvédését – számolt be a reuters.

Lollobrigida elmondta, hogy fontolgatja egy minősítés létrehozását az olasz éttermek számára világszerte, hogy megmutassa, azok valódi olasz termékeket használnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Egymilliárd eurós segítség az olasz gazdáknak

2024. október 11. 14:40

Az Európai Bizottság egymilliárd eurós támogatást hagyott jóvá Olaszország gazdálkodói számára a 2023. májusi árvizek és földcsuszamlások után.

Globális csemegeszőlő-kereskedelmi körkép

2021. május 22. 07:37

Meglehetősen nagy a nyomás a Közel- és Távol-Keletre vezető hajózási kereskedelmi útvonalakon, és ez megnehezíti a speciális piacok szőlőkereskedelmét Kína, Vietnám, India, Izrael esetében egyaránt.

A Solarelli paprikák újszerű felhasználása

2022. december 30. 10:42

Az Angelo Solarelli paprika egészséges snack-ként pozicionálva viharosan növeli a paprika fogyasztás mértékét Olaszországban.

Olaszország már aszályügyi különleges biztost nevez ki

2023. április 9. 06:36

Matteo Salvini infrastrukturális miniszter nyilatkozatában azt mondta, hogy a kabinet jóváhagyott egy rendeletet, amely előírja, hogy az aszályprobléma kezeléséhez szükséges összes intézkedést az aszályügyi biztos fogja át.