Zöldség-Gyümölcs

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

Agrofórum Online

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Az Egyesült Államokban a háztartások a megvásárolt élelmiszerek több mint 30 százalékát dobják ki – annak ellenére, hogy a legtöbb szupermarketben kapható gyümölcsöt és zöldséget tartósítószerrel kezelik, vagy áttetsző fóliába csomagolják.

Az izraeli startup vállalkozás, a Sufresca kidolgozott egy természetes alternatívát, amely felváltja ezt a kétféle módszert: egy olyan spray-t, amely lehetővé teszi, hogy a termények „lélegezni tudjanak” – és amely ezáltal akár hetekkel meghosszabbítja az élettartamukat.

A spray-t úgy tervezték, hogy a viaszbevonatot és a csomagolóanyagot egyaránt helyettesítse, ezáltal csökkentve az egyszer használatos csomagolóanyagokat és az élelmiszer-hulladékot.

Ehető bevonatokat fejlesztünk gyümölcsök és zöldségek számára, hogy meghosszabbítsuk azok szavatossági idejét. A két legfőbb célunk az, hogy csökkentsük a hatalmas élelmiszer-hulladék mennyiségét, valamint a műanyag használatát, ami jelenleg a legelterjedtebb módszer a friss gyümölcsök és zöldségek tartósítására

– nyilatkozta Tal Marmur Sirota, a vállalat kutatás-fejlesztési részlegének alelnöke.

A bepermetezett termékek szobahőmérsékleten napokkal, a hűtőben pedig hetekkel tovább elállnak. A természetes összetevőkből, például vízből, zsírsavakból és poliszacharidokból álló bevonat szagtalan, íztelen, és egy mikronnál is vékonyabb – vagyis a milliméter ezredrészét sem éri el.

A gyümölcsök és zöldségek gyorsan fonnyadásnak és romlásnak indulnak, de a Sufresca új bevonatának köszönhetően ezek a folyamatok lassulnak – függetlenül attól, hogy a terményt a világ másik végére szállítják, vagy éppen egy helyi vásárló konyhapultján álldogál.

A legkönnyebben úgy tudják elképzelni a mi megoldásunkat, hogy egy hálóra gondolnak: a termékek molekulái között még így is maradnak rések, ami lehetővé teszi számukra a légzést

– magyarázta Efrat Boker Ferri, társalapító és vezérigazgató. A megoldásunk minden egyes terméktípushoz hozzáigazítható.

A mi megoldásunk egyedisége abban rejlik, hogy teljes mértékben természetes. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél egyaránt működik, az eredmények pedig jobbak, mint bármelyik versenytársunké.

A gyümölcsök a betakarítás után vesztenek a bennük lévő tápanyagokból, és a héjukon keresztül vizet is veszítenek, így lassan elfonnyadnak és kiszáradnak. Minden terméket a víztartalmától, a héjától vagy a héjától függően kissé eltérő összetevőket kell bevonni, hiszen minden gyümölcs és zöldség más-más kihívást jelent.

A paprikának például nem ugyanolyan a víztartalma, mint a paradicsomnak – hangsúlyozta Marmur Sirota, aki a startupnak a paprika bevonására szolgáló prototípus elkészítésében segédkezett.

A vállalat eddig uborkára, mangóra, avokádóra, paradicsomra, fokhagymára, hagymára és gránátalmamagra fejlesztett ki bevonatot.

A startup gondolata egy fogadásból indult. Amos Nussinovitch, a Sufresca társalapítója és a jeruzsálemi Héber Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Környezetvédelmi Karának professzora ehető bevonatokat tanulmányozott. Egy kollégája fogadást kötött vele, hogy nem tudja tartósítani a paprikát – amely 90 százalékban vízből áll, így gyorsan összezsugorodik és elveszíti tápanyagtartalmát. A professzor azonban tizenöt évnyi kutatás után végül bebizonyította, hogy tévedtek.

A Sufresca hamarosan elkezdi árusítani a csomagolóüzemekben alkalmazható permetszereit – amelyeket azután lehet használni, hogy a termékeket megtisztították és antibakteriális anyagokkal kezelték.

A termék olcsóbb, mint a jelenleg használt wax, és hasonlóképpen helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy a csomagoló üzemek a meglévő gépeikkel is kijuttathatják.

A konkurens megoldásokkal szemben, mint amilyen például az Apeel ehető bevonata, itt nincs szükség speciális felszerelésre, akár kézzel is fel lehet vinni az anyagot.

Még azok a fejlődő országok is képesek lesznek a bevonat felvitelére, ahol nincsenek csomagolóüzemek

– mondja.

Marmur Sirota szerint a termékek kisebb súllyal érkezhetnek a forgalmazókhoz, mert a szállítás során nedvességet veszítenek. Ez problémákat okozhat, ha például egy 10 kg-os paprikás láda csak 9,5 kg súlyú paprikával érkezik a kiskereskedőkhöz. Tehát ha azok a vállalatok, amelyek a csomagolóházaknak szállítják az árut, jobban tudják tartósítani a gyümölcsöket, a kiskereskedők egyre több Sufresca-termékért fognak visszajönni.

A megoldás valószínűleg az európai forgalmazóknak fog leginkább tetszeni. Tavaly Franciaország 30 gyümölcs- és zöldségfajta esetében tiltotta be a műanyag csomagolás használatát. Idén várhatóan Spanyolország is követi ezt a példát. És mivel 34 ország polgárainak átlagosan 70 százaléka akarja megszüntetni a műanyag használatát (egy több mint 23 000 felnőtt körében végzett felmérés szerint), valószínűleg még több ország csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez.

Forrás: https://nocamels.com/2023/03/natural-spray-adds-weeks-to-life-of-fresh-fruit-and-veg-produce/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.