Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fokozatosan erősödik a vörösrozsda fertőzése

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fokozatosan erősödik a vörösrozsda fertőzése

Agrofórum Online

Június első hetében száraz, nyugodt, időjárási frontoktól mentes időjárás uralkodott.

Eső csak néhány helyen hullott kisebb záporok, zivatarok formájában. A hőmérsékleti minimumok 12-15 C0, a maximumok pedig 22-27 C0 körül alakultak. Június 6-tól sorozatos mediterrán csapadékfrontok várhatók bőséges esővel, így a növények további fejlődéséhez biztosított a nedvesség, de egyúttal a károsítók fejlődése is zavartalanul folytatódik.

A kalászos gabonák rozsdahelyzetében megfigyelhető, hogy a felmelegedés miatt a sárgarozsda fertőzés terjedése lelassult, illetve megállt. Helyette fokozatosan erősödik a vörösrozsda fertőzés, elsősorban az őszi búza állományokban, ugyanis az árpa érése országszerte felgyorsult. A szemek elérték a kezdeti viaszérés állapotot, a lombozat leszáradása megkezdődött, egyrészt a korábbi levélfertőzések, másrészt pedig a biológiai érési folyamatok hatására. A vörösrozsda tünetei most még kezdetiek, de a jelenlegi „dunsztos” időjárás felgyorsíthatja a fertőzési folyamatot. A kórokozó a lisztharmattal együtt a felső levélemeleteket támadja, de ráadásként a kalászpelyvákon szeptóriás szemfoltokat is megfigyelhetünk. Kártevők közül a levéltetű fertőzés mérsékelten emelkedik a kalászok tájékán, a vetésfehérítő bogár L4-es fejlettségű lárvái fokozódó étvággyal hámozzák a zászlósleveleket. A gabonapoloska és a szipolykártétel jelenleg még nem jelentős a többi kártevő mellett.

A repcebecők kitelítődése az optimális viszonyok hatására kedvezően alakul. A becőormányos és becőszúnyog fertőzés veszélyességi küszöb alatti. A csapadék hatására a szártő, szár és levélbetegségek fokozatos terjedése figyelhető meg a becőkön, ezért kiemelten fontos a biztatóan alakuló termés preventív védelme.

A napraforgó zavartalan fejlődését most elsősorban a levéltetű fertőzés erősödése gátolja, a beteg tövek aránya 15-20 % körüli, mely a felső leveleket és a bimbótájékot érinti. Folyamatos a mezei- és lucernapoloskák betelepedése is, de most még nem éri el a veszélyes szintet. Az állandóan párás állomány kedvez a szklerotíniás tőfertőzés kialakulásának, valamint a diaportés levél-és szárfertőzés megjelenésének, de az alternáriás, a fómás megbetegedés veszélye is nagyfokú. Indokolt a preventív védekezés ezen kórokozók ellen is.

A kukoricamoly rajzása felgyorsult az utóbbi napokban, ezért érdemes a kezdeti levélkártételek megfigyelése. A nyugati tájegységekben muharbolha és fésűslábú viráglégy kártételt figyeltek meg a kelő kukoricában. Korábban ez utóbbi kártevő miatt szójatáblákat kellett újravetni, a nagyarányú tőpusztulás miatt.

Néhány, mezőgazdasági szempontból fontos bagolylepke faj rajzása folyamatos, de eddigi károsításról nincs információ.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Már a rózsákat is támadja a lisztharmat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. május 16. 07:10

Díszkertekben néhány fokozottan érzékeny rózsafajtán erős lisztharmatos megbetegedés alakult ki, ezért halaszthatatlan védekezést igényel.

Erősen fertőz repcében a lisztharmat! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. május 14. 17:40

Az őszi káposztarepce betegségei közül helyenként a lisztharmat okoz erős fertőzést, még olyan területeken is, ahol a regulátoros-fungicides állománykezelés megtörtént.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: egyre több cseresznyelégy röpköd a fák napos oldalán

2024. május 8. 13:10

A kajszi levéltetű fertőzés szintén emelkedő tendenciát mutat, de várhatóan a szilva levéltetvek is hamarosan megjelennek a hajtásvégeken.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága

2024. május 7. 16:10

A már korábban lombvédelemben részesített területeken kevésbé, míg a kezeletlen vetéseken jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága.

Búcsú Budai Csabától - nekrológ

2019. szeptember 11. 11:10

Reménytelennek tűnő vállalkozás az itt maradottaknak elhunyt barátunk jellemét felidézni: hiszen a teljesség csupán egy töredékét tudjuk méltatni.

Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is!

2018. november 16. 08:36

A világ egyik legnagyobb vegyipari konszernje, a Bayer nem csak a társadalmi igények miatt fejleszt bio növényvédő szereket. Betartják a szigorú regulákat, még ha azokkal sokszor nem is értenek egyet. Bár talán ezen most nincs idejük rágódni, hiszen éppen a mezőgazdasági szektor legnagyobb vállalategyesítésén dolgoznak a napi operatív feladatok mellett. Hogy mikor találkozik a termelő Bayer kukoricahibriddel, vagy meddig létezik még a Monsanto cégnév, arról Tora Péterrel, a Bayer Hungária Kft. Crop Science Divízió üzletágvezetőjével beszélgettünk.

Egy újabb kártétel a kukoricacsövön

2021. október 2. 05:36

Nem kizárt, hogy sok, a kukoricaföldeken idén történtektől megfáradt kukoricatermesztő kérdezheti most, ugyan, mi lehet ez már megint a csövön?

Kertbarátok figyelem: lemosó permetezés a kertben

2024. február 23. 08:40

A Kárpát-medencében aszályos, forró nyarakat, enyhe teleket és fagyos tavaszokat jósolnak a meteorológusok az elkövetkező évekre. Ami a telet és a tavaszt illeti, a tavalyi év is ilyen volt. Eljött a lemosó permetezés ideje is. Tanácsok Zsigó György növényorvos tollából.