8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

Európa alacsony körtetermésre számít

Fruitnet    

A közelgő európai körtetermés az előrejelzések szerint 1,9 millió tonna körül lesz, ami az elmúlt tíz év egyik legkisebbje.

Ez az Interpera, az ágazat termelői és nemzetközi érdekelt felei számára szervezett globális kongresszuson bemutatott becslések szerint jelezhető előre, amelyet idén a spanyolországi Lleidában tartottak meg.

A virágzás és a terméskötés utáni becslések alapján Spanyolország termelése 53 százalékkal nőni fog, 190 600 tonnával, Portugáliában ez a növekedés 7 százalék, ami 130 000 tonnával több termést jelent, Franciaországban azonban 26 százalékkal 109 000 tonnára csökken.

Belgium mennyisége 6 százalékkal, 366 ezer tonnára nő, míg Hollandia és Olaszország még nem számolta ki pontos betakarítási előrejelzését, de lefelé prognosztizál.

Termelés nemzetenként

Az egyes országok kilátásait elemezve az Interpera felfedte, hogy Olaszországban gyenge volt a gyümölcskötődés, jelentős volt a sziromhullás, és megszenvedték a romagnai áradások kiszámíthatatlan hatását, amely egyes ültetvények fennmaradását is veszélyeztetheti.

Hollandiában a 2022/23-ashoz hasonló vagy valamivel alacsonyabb termés várható a kulcsfontosságú időszakokban kevés csapadék miatt, míg Belgiumban a jó virágzásnak, a jó terméskötésnek és a jó méretnek köszönhetően növekedés várható.

Megjegyezték, a különböző francia medencék között eltérések várhatók, a termelési potenciál „jelentősen lecsökkent” a délkeletről északra tartó gradienssel – délen inkább szegényebb és felfelé javuló, és ezért a nyári fajtáktól (Guyot) a gradiens tart az őszi fajták felé.

A portugál termelők bizakodók a jó időjárási körülményeket és a jó termést illetően, nagyobb volumenre számítanak.

Spanyolországban a termelés növekedése várható, ami lehetővé teszi, hogy az ország visszanyerje körtetermesztési potenciálját a tavalyi rossz szezon után. A szárazság lehetséges hatásaival kapcsolatban azonban továbbra is kétségek merülnek fel. Általánosságban elmondható, hogy jó méretű gyümölcsök várhatók, de az aszály sújtotta területeken még ez bizonytalan.

A következő szezonra vonatkozó kereskedelmi becslések „meglehetősen optimisták”, Olaszország kivételével.

A közelmúltban bekövetkezett éghajlati katasztrófa következtében visszaesett termelés ellenére a jelenlévő olasz képviselő bejelentette, hogy az ország a lehető legtöbbet hozza ki termeléséből, bármi legyen is az.

Gyümölcsfogyasztás és az éghajlat

Az Interpera előadói paneljének közös témája az volt, hogy elengedhetetlen a fogyasztás növelése, annak kommunikálása a fogyasztókkal, hogy a gyümölcs nem drága.

Az európai háztartások pozitívan reagálnak a fogyasztás és az elköltött összeg tekintetében, ha jó a termék – jegyezték meg.

Az Interpera előadásai a klímaváltozásra és a növények adaptációjára is fókuszáltak. Antonio Ruiz de Elvira, az Alcalá de Henares Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy „elszalasztottuk az éghajlatváltozás mérséklésének lehetőségét, most lehetőségünk van alkalmazkodni” olyan stratégiák megvalósításával, mint a csepegtető öntözés, a szárazságtűrő fajták ültetése, a kapilláris rendszerek telepítése.

A konferencián ezt követően kiemeltek különböző országokban végzett tanulmányokat, például az öntözéssel és az ültetvények árnyékolásával kapcsolatos innovációkat, valamint a karbonlábnyom megoszlásának elemzését a körtetermesztésben és -kezelésben.

Végül az utolsó felszólaló a genetikai fejlesztést javasolta az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik lehetőségének, olyan fajtákkal, amelyek ízletesek, termékenyek és sokféle növényfaj számára adaptálhatók.

Az Interpera 2024-ben is Dél-Európában marad, ugyanis Portugália ad neki otthont.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben

2019. november 4. 10:37

Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.

Mi lehet az oka a kis körték nagyfokú hullásának?

2024. május 17. 04:40

Körte kis termései tömegesen hullanak. Kezdetben a száránál barnás elszíneződés alakul ki, később megfeketedik, és lehullik. Felvágva benne rovart, annak semmilyen alakját nem láttunk. Belül egészségesnek tűnnek. Mi lehet a nagyfokú hullás oka?

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.