Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Gyengén hozott a békési búza is, tovább csökkentek a felvásárlási árak

Gyengén hozott a békési búza is, tovább csökkentek a felvásárlási árak

Agrofórum Online

A búza 80 százalékát már learatták Békésben, ahol az eddigi 5,2 tonna/hektár körüli átlaghozammal nem túl elégedettek a gazdák. Egy évtized alatt 20 kilóval csökkent az egy főre jutó kenyérfogyasztás Magyarországon.

A magyar gazdák úgy gondolhatták, hogy a tavalyi – extrém mértékű aszályt hozó – év után idén csakis elégedettek lehetnek majd a kalászosok hozamaival. Nagyon úgy fest azonban, hogy a 2023-as esztendő is csalódást okoz számukra.

Az őszi búza betakarítása már az utolsó szakaszához érkezett, és úgy tűnik, hogy a hektáronkénti termésátlagok gyakran 5-6 tonna közé esnek, és a felvásárlási ár is alacsony (62–65 ezer forint).

Legutóbb Baranyából érkeztek kiábrándító hírek, ahol a takarmány minőségű búza aránya elérheti a 80–90 százalékot, amire még nem volt példa. A sikértartalom nagyjából megfelelő, a hektolitersúly azonban egyáltalán nem.

Mostanáig hihettük azt, hogy elszigetelt jelenségről van szó, ám a napokban Békésből is hasonló információk érkeztek, ahol a búza 80 százalékát már learatták. Eddig az átlaghozam 5,2 tonna/hektár körül alakul, a felvásárlási ár pedig (minőségtől függően) 55–62 ezer forint – idézte a beol.hu hírportál a Békés vármegyei aratási bizottság közleményét.

Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok egyelőre nincsenek, a gabonának lesz hely. Mivel azonban jó termés ígérkezik napraforgóból és kukoricából, ezeknek a betakarításakor mégiscsak lehetnek majd raktározási problémák.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Pékszövetség pedig arról számolt be, hogy az alacsony felvásárlási árak részükről nem vezetnek majd árcsökkenéshez, mert a hazai sütőipar csak úgy tud fennmaradni, ha tartják az eddigi árszintet.

Gondot jelent az is, hogy érezhetően csökken a pékárufogyasztás. A magyarok a kenyéren is takarékoskodnak, jobban odafigyelnek arra, milyen élelmiszerből mennyit vesznek a boltban. Nem csoda, hiszen tavaly a KSH adatai szerint 659 forint volt egy kiló kenyér, az idén már az 1000 forintot is megközelítette.

Míg tíz évvel ezelőtt évi 72 kilogramm kenyeret és emellett 10–12 kiló péksüteményt evett meg az átlag magyar fogyasztó, addig az elmúlt öt év alatt mára évi 50–52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás.

(Fotó: AGROTEC Magyarország Kft./Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magasabb jövedéki adó visszatérítés jár a gázolaj után

2024. május 12. 10:10

A korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után megfizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető.

Oroszország elszállítja az ukrán gabonát és eladja az EU-nak

2024. május 12. 08:10

Oroszország hadizsákmányként kezeli és a sajátjaként értékesíti a megszállt ukrajnai területeken talált terményt, így 2,8 millió tonna gabonát.

A magyar gazdák 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást – de mit tesz érte?

2024. május 10. 13:10

Felmérés: a magyar gazdálkodók 80 százaléka érezte fontosnak a termőterületi vízmegtartást és az ehhez szükséges lépéseket.

Az EU megállapodott az ukrán agrárimport visszafogásában

2024. május 8. 09:10

Az Európai Unió áprilisban korlátozta az élelmiszerimportot Ukrajnából, amely egyes EU-tagországok szerint destabilizálta a piacokat.

A dél-amerikai esőzések miatt drágul megint a szójabab

2020. január 8. 10:02

A szójabab kurzusa a tonnánkénti 347 dolláros szinthez közelített a chicagói árutőzsdén.

Az erősödő dollár miatt csökkent a búza ára

2020. június 6. 08:47

Párizsban a hét előző napjaihoz hasonlóan továbbra is vegyesen alakult a piaci hangulat, bár összességében inkább az eladók kerültek fölénybe.

Az ukrán helyzet romlásától tartva drágul a búza

2022. szeptember 22. 08:02

A tengerentúlon inkább mínuszokat, míg Európában határozottan pluszokat lehetett látni szerdán a terménypiacokon.

Jelenleg még kevés a kórokozó és a kártevő a növényállományokban

2020. március 9. 11:52

Jelenleg számottevő mennyiségű kórokozó vagy kártevő nem fertőzi az állományokat, de az idősebb leveleken azért megtalálhatóak az őszi fertőzés tünetei.