Növényvédelem
Növényvédelem

A kártevő, amely nem is létezik

A kártevő, amely nem is létezik

Agrofórum Online

A különféle polifág, azaz sok tápnövényű károsítók között van egy csoport, amelyet szinte minden kertész és kiskerttulajdonos gyűlöl. Ezek a meztelencsigák. Néhány, velük hivatásszerűen foglalkozó zoológus kivételével senki sem rajong ezekért a gusztustalan, nyálkás jószágokért, amelyek ráadásul komoly gazdasági kártételt is tudnak okozni.

A meztelencsiga-populáción belül már jóval több, mint tíz éve a barnás színű „spanyolcsiga” vált dominánssá. Azt kevesen tudják, hogy ilyen nevű csigafaj hazánkban nem létezik. Ez az elnevezés két, egymáshoz nagyon hasonló meztelencsiga-fajt takar. A sötétebb színű, döntően sötétbarna Arion rufust és a jóval világosabb, sárgás drapp színű, gyakoribb Arion lusitanicust, vagy más néven Arion vulgarist. Mindkét faj az Ibériai-félszigetről származó, nem őshonos, hanem invazív faj. Ráadásul nem Spanyolország a szülőhazájuk, hanem Portugália. A két faj között igazság szerint a kártétel tekintetében nincs semmiféle különbség, mivel polifág jószágok lévén szinte minden puhább növényi részt elfogyasztanak.

A halványabb színű Arion lusitanicus meztelencsiga-faj

Az idei, az elmúlt évinél jócskán csapadékosabb évben különösen szembeötlő a meztelencsigák tömeges megjelenése a kertekben. Mivel nedvességkedvelő állatok, így döntően éjjel bújnak elő nedves búvóhelyeikről és indulnak táplálkozni. Esős, vagy rendkívül párás időszakban azonban napközben is megtalálhatók a növényeken és aktívan táplálkoznak is.

A sötétebb színű Arion rufus meztelencsiga-faj

A meztelencsigák szélsőségesen sok tápnövényű kártevők, azonban – mint szinte minden károsítónak – nekik is vannak kedvenceik. A széles és puha levelű, növényeket, mint pl. a saláta vagy a dohány sokkal jobban kedvelik, mint pl. a keskeny, sokszor érdes levelű fűféléket. A dísznövények közül pl. a bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes fajok) a nagy kedvenceik.

Tipikus meztelencsiga-kártétel

A kártevő meztelencsiga-fajok ellen kiskerti körülmények között a legegyszerűbb védekezési módszer a kártevők összegyűjtése. Eső után könnyedén begyűjthetők a kártevő jószágok. Mivel kimondottan nedvesség igényes fajok, így nappal a búvóhelyeikről (vízóra akna, a talajon heverő bármely olyan tárgy, amely alatt a nedvesség kicsapódhat) is összeszedhetők.

Csigaölő granulátum a talajon

Nagyobb felületeken a kézi munkával történő összegyűjtés már rendkívül időt rabló és nem igazán hatékony megoldás. Ilyen esetekben célszerű speciális csigaölő készítményeket használni. Ezek alkalmazását az Európai Unió területén már 2 éve növényvédelmi szakképesítéshez kötik, így csak legalább „zöld könyves” képesítéssel rendelkező személy vásárolhatja és használhatja fel őket. Valamennyi ilyen csigaölő készítmény szilárd granulátum és legtöbbjük metaldehid hatóanyagot tartalmaz.

A csigaölő granulátumokat leveles zöldségekben tilos felhasználni és nem árt tudni róluk, hogy nem éppen szelektív készítmények. A puhatestűek mellett más állatokra is veszélyesek lehetnek, ha azok felszedik és elfogyasztják a granulátumokat. A puhatestűek között sem válogatnak, így a meztelencsigák mellett rengeteg egyéb, esetenként akár védett státuszú házas csigát is elpusztíthatnak. Nyakló nélküli használatuk éppen ezért nem indokolt. A meztelencsigák meglehetősen gusztustalan és kártékony jószágok, de a küzdelem ellenük viszonylag könnyű és általában sikeres is.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

Levéltetvek a lonc-fajokon, III. rész

2024. május 9. 16:10

A fajokra jellemző, hogy szívogatásukkal az elsődleges gazdanövényeiken laza, torzult levelekből álló levélfészkeket okoznak.

Gyors és tartós hatás egy kezeléssel a kukorica gyomirtásában

2024. május 9. 10:10

A Bayer portfóliójából jól ismert Capreno két hatóanyaga lehetővé teszi a már kikelt gyomnövények elleni eredményes védekezéshez elengedhetetlen posztemergens hatékonyságot.

Magellan – Hármas hatóanyag-kombinációval a sikeres gyomirtásért

2024. május 8. 15:10

A KITE a kukorica évelő és a magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen a Magellant javasolja önmagában és kombinációs partnerként egyaránt.

Zöldségtermesztésben néha alábecsült, máskor túlértékelt növényi tápelemek II.

2022. május 11. 04:34

Számba vesszük azokat a növényi tápelemeket, amelyek egy részének trágyaként történő alkalmazása több vitát eredményezett a zöldségtermesztők körében.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fokozatosan erősödik a vörösrozsda fertőzése

2023. június 7. 09:12

Június első hetében száraz, nyugodt, időjárási frontoktól mentes időjárás uralkodott.

Milyen állapotban vannak az őszi vetésű növények?

2020. május 6. 15:37

Az idei tavasz nem kíméli az ősszel vetett szántóföldi kultúrákat. A gabonaféléknek és a repcének is hiányzott a téli hótakaró, a tavaszi fagy viszont már kevésbé. Most pedig a száraz időben a kártevők elleni védekezésre kell alaposan felkészülniük a termelőknek.

Védekezés a szőlő lisztharmat ellen

2022. április 21. 10:47

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat, hazánkban az ellene való védekezés adja a növényvédelmi technológia gerincét.