Növényvédelem
Növényvédelem

Az almamoly elleni biológiai védekezés lehetősége

Az almamoly elleni biológiai védekezés lehetősége

Agrofórum Online

Az almamoly (Cydia pomonella) még mindig első számú kártevőnek számít az alma esetében a growingproduce.com szerint. Larry Gut, a Michigan Állami Egyetem entomológusa szerint a kártevő elleni stratégiában elért előrelepések ellenére a moly napjainkban is az alma növényvédelmét világszerte meghatározó kártevőnek minősül. Néhány kulcsfontosságú növényvédő szer elvesztése, a rezisztencia megjelenése, és egyes szermaradékokkal kapcsolatos aggályok miatt szükségessé vált alternatív növényvédelmi megközelítések kidolgozása.

Gut megközelítésében a legfontosabb elem a steril hím technológia. Egy hároméves kooperatív kutatás eredményeként kobalttal kezelt szaporodásképtelenné vált hímek gyümölcsösökbe történő kijuttatása kapcsán publikáltak eredményeket.

A világon jelenleg az Okanagan-völgyben elhelyezkedő British Columbia társaság állít elő hatalmas volumenben steril almamoly hímeket, akár 2 millió egyedet naponta. A technológia mintegy 20 éve figyelemre méltó sikereket hoz: 94%-kal csökkent a molypopuláció, illetve a rovarok ellen felhasznált növényvédő szerek mennyisége is 96%-kal redukálódott. A módszer ugyanakkor meglehetősen nagy költségterhet ró a hetente 800 steril moly/ha igényével, mely az egész vegetációs időszakra kiterjed (hektáronként mintegy 400 dollár, vagyis megközelítőleg 120 000 forint). Az egyik fő célkitűzés a technológia költséghatékonyságának növelése.

Gut kutatótársaival bőséges adatmennyiség birtokában olyan kérdésekre keresik a választ, miszerint milyen a leghatékonyabb (drónos vagy manuális) kijuttatás, a könnyebb hozzáférhetőség elérésének mik a módjai, illetve a teljes idényre, vagy csak néhány időpontra vonatkozó kibocsátások létjogosultságának meghatározása.

Egy négy hektáros kísérleti területen 6 feromoncsapda fogásai alapján kijelenthető, hogy a kézi kiengedés jelentősen növelte az eljárás sikerességét a drónos megoldáshoz képest. Ettől függetlenül mind a manuális, mind a drónos megoldásnak megvannak az előnyei: utóbbi számlájára a gyorsaság írható vonzó paraméterként.

A kiengedési magasság kapcsán különböző megfigyeléseket tettek: 5 méter kézi, illetve 15, 25 és 35 méter magasságú drónos kijuttatás utáni egyedeloszlást vizsgálták, mely során mind a 4 lehetőséget megfelelőnek minősítették.

Az egész idény során kijuttatott 800 steril egyed/ha hatására remekül sikerült visszaszorítani a vad molypopulációkat. Jó eredményeket sikerült elérni az első nemzedék kelése idején történő kijuttatással, azonban a második esetében ez nem volt elmondható.

A kérdés továbbra is fennáll: mekkora az a molymennyiség, amely képes biztosítani a vad populáció visszaszorítását és képes kiváltani a rovarölő szeres permetezést? A mindenki által vágyott arány a 40:1 steril hím – vad hím egyed, amely az előző kérdésre már kielégítő választ ad. Eddig még nem sikerült megközelíteni ezt a bűvös arányt (4-5-6-7 steril hím/vad hím), de a kutatói vélemények szerint a 4:1 eloszlással sikeresen kordában tartható az almamoly kártétele.

Forrás: https://www.growingproduce.com/fruits/codling-moth-control-why-mating-is-the-hardest-part/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tavaszi árpa még veszélyben van

2024. június 17. 14:40

Hasonlóan az őszi árpához, ez a kultúra is rengeteg kórokozó étlapján szerepel meglehetősen előkelő helyen.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.

A korszerű almaültetvényeké a jövő

2018. január 30. 13:07

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.

Kezdődik a levéltetvek károsítási szezonja

2023. május 6. 05:36

A szántóföldi kapás kultúrák közül a napraforgó kelése éppen aktuális. E növényfajnak két fontos, gyakori, súlyos kártétel előidézésére képes levéltetű kártevője is van. Lássuk, hogy melyek is ezek!