Nem csak a „sajtója” jó, az áfonya valóban superfood. Ennek érzékeltetésére jöjjön egy szemléletes összehasonlítás: egyetlen adag áfonya ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit öt sárgarépa, alma, brokkoli vagy sütőtök.
Mielőtt az áfonya méltatásába igazán belelendülnénk, tisztázzunk azért egy apróságot.
Tulajdonképpen mit is jelent az, ha egy élelmiszer super?
Ha utánanézünk, akkor bizony igen hamar rátalálunk arra az információra, hogy a superfood egy marketingfogalom. A kifejezést nem definiálta sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Vagyis, bár ez az elnevezés arra utal, hogy egyes élelmiszerek makro- és mikroelem tartalma kiemelkedőés emiatt (feltételezhetően) fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel jár, de a tudomány eszközeivel és módszereivel mindez kevéssé értékelhető.
És ha már itt járunk, miért is örüljünk, ha a tányérunkban lévő étel gazdag antioxidánsokban?
Azért, mert az antioxidánsok kulcsfontosságú szerepet játszanak, többek között, a gyulladásos folyamatokért, a szív- és érrendszeri betegségekért és a rákért felelős oxidatív stressz elleni védekezésben. Ilyen antioxidánsok például a mangán, a C-vitamin, az antociánok vagy a kvercetin is.
Vörös és fekete
A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) félcserje, amely Észak- és Közép-Európában honos, 2500 méteres tengerszint feletti magasságig megél. Július-augusztusban érik be a savanykás ízű termése, amelynek színéről a növény a nevét kapta. Nemesített változata nagyobb bogyókat terem, rendkívül sokoldalú dísznövény, ennek ellenére nem gyakori a hazai kertekben, ennek oka, hogy különleges igényű, elsősorban a talajt tekintve.
A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea), Észak-Európa skandináv részein őshonos, apró, piros bogyós gyümölcs. Hazánkban is megtalálható néhány helyen, például a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, valamint a Nyugat-Dunántúl egyes részein. Íze fanyar, ezért inkább feldolgozott formában, sajnálatos módon erősen cukrozott aszalványként találkozhatunk vele.
Szedd és vedd
Ha nem is túl nagy azoknak a kertészeteknek a száma, ahol a „Szedd magad” program keretében friss áfonyához lehet jutni, de már fellehetőek idehaza is. A friss áfonya szezonja július elejétől augusztus közepe-végéig tart, ezt természetesen az időjárási körülmények módosíthatják. A Zalakaros melletti, Galambok település külterületén található organikus kertészetben mintegy tizennégyféle fekete áfonya termesztésével foglalkoznak.
Edd és tartósítsd!
Egy csészényi friss áfonyában mindössze 84 kalória található, mindemellett napi C-vitamin szükségletünk 24 százalékát, K-vitamin szükségletünk 36 százalékát szolgáltatja, hogy csak párat emeljek ki az okokból, hogy miért is érdemes áfonyát enni, hetente legalább 2-3 alkalommal. Ez így augusztus hónapban nem is jelent gondot, de az év többi részében igen, így
célszerű tartósítani, amelynek egyik lehetséges módja rövid távon a hűtés.
Ha sikerült nagyobb mennyiségben áfonyát beszereznünk, nagyon nem mindegy, hogy hűtve meddig, és még inkább, milyen minőségben áll az el. Több gyakorlott áfonyafogyasztó is arról a tapasztalatáról számolt be, hogy a gyümölcs tovább friss marad, illetve megtartja zamatosságát az ecetes fürdőnek köszönhetően. Tehát mielőtt a hűtőbe helyeznénk, ecettel öblítsük le, majd alaposan szárítsuk is meg a bogyókat. Felesleges az aggodalom, az ecet nem érzékelhető a fogyasztás során.
(Fotó: Pixabay)