8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

Agrofórum Online

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.

„A helyzet nagyszerűen alakul, nagy a kereslet és kedvezőek a piaci árak. De a jelenlegi árak és az ingadozó piac miatt egyre nehezebb előre tervezni” – jelentette ki Mathias De Vestele ügyvezető.

Rengeteg flamand termesztő vállalkozás küzd azzal, hogy örökösöket találjon, akik tovább viszik az üzletet, miközben az termelők átlagéletkora egyre nő. A Devo-Fleur jövője azonban garantáltnak tűnik. A vállalkozást Mathias szülei alapították. Jelenleg a 25 éves fiú és testvére, Cedric (22) vezeti az üzletet. A Devo-Fleur a fűszernövények termesztésével indult, ennek köszönheti a nevét is. Amióta azonban a testvérek beszálltak az üzletbe, a vállalat egyre inkább a teljes talajon történő zöldségtermesztésre összpontosít:
„Mindketten 18 évesen vágtunk bele a vállalkozásba. Csak mostanában, részben az egekbe szökött bekerülési árak miatt döntöttünk úgy, hogy visszaszorítjuk a krizantémok termesztését. Egy hektáron még mindig termesztjük őket, de a legnagyobb részben fejes salátát és póréhagymát termesztünk. Emellett sárgarépát termelünk az üzletág számára és spenótot a mélyhűtött élelmiszer-ágazat számára. E hét végén elkezdjük betakarítani ezt a 20–25 ezer darabot, majd november-december felé ez a mennyiség körülbelül heti 35 ezer darabra fog emelkedni. A vállalat májusig termeszt fejes salátát. Áprilisban és májusban más salátafajtákat is termesztünk, például Lollo Biondát és Lollo Rossát. Ezeket teljes egészében a REO Auctionen keresztül forgalmazzuk.”

Ingadozó piac
Azt egyelőre még nem akarja megmondani, hogy miként alakul majd a piac:
„Nagyon nehéz ezt előre megjósolni. Februárban fantasztikus volt a piac. Aztán márciusban és áprilisban rettenetes volt, de jelenleg ismét jónak tűnik. Ez megnehezíti a fiatal termelők dolgát, hiszen nem tudhatják, mire számítsanak. A kereslet óriási, mivel nyáron nem volt olyan nagy a kínálat. Ez részben annak köszönhető, hogy az elmúlt években Belgiumban jelentősen csökkent a termőterület. Nagyon sok termelő küzdött a fuzáriummal. Némelyik céget pedig nincs ki tovább vigye. Ennek eredményeképpen a belga fejes saláta kínálata zuhanásszerűen csökkent. De azért továbbra is van konkurencia például Spanyolországból és Olaszországból. Németország is egyre többet termel, így egyre inkább önellátóvá válik. Ez megnehezíti a helyzetet egyelőre, annak ellenére, hogy a termékünk szép és jó minőségű.”

Nincs garancia, nincs befektetés
A termelő ezt az ingadozást – a szélsőséges éghajlati viszonyok mellett – az egyik legnagyobb kihívásnak nevezi, amellyel a teljes talajon gazdálkodó zöldségtermesztő gazdaságoknak szembe kell nézniük.

„Az árveréseken egyfajta jojó-effektust tapasztalunk. Ez különösen nagy kihívást jelent abban, hogy az ember befektessen a vállalkozásába. A kertészeti szektorban folyamatosan növekedni és beruházni kell, de ha mondjuk banki hitelt akarunk, akkor számokat kell felmutatnunk”– folytatta Mathias. – Ez azonban elképzelhetetlen, ha az embernek fogalma sincs arról, hogy mire számíthat a hozamokat illetően. A korlátozott termesztők száma arra utal, hogy a miénkhez hasonló fiatal cégek számára bőven van elég hely a terjeszkedésre. Ennek ellenére állandó felvevőpiac nélkül nem merünk sok pénzt költeni. Rendkívül elégedettek vagyunk az REO aukcióval, de ahhoz, hogy fontolóra vegyük a növekedést, szükség van egyfajta biztonságra. Ellenkező esetben nem fogunk belevágni.”

A testvérpár szeretne tovább terjeszkedni: komoly terveket szövögetnek a Devo-Fleurrel kapcsolatban. Nemrégiben például megvásárolták a saját, a cég logóját ábrázoló utánfutójukat. A póréhagyma-termesztésük a meglátásuk szerint nem fog jelentősen növekedni, de az üvegházakból biztosan többet tudnak kihozni: nagyobb hozamot és változatosságot, de ehhez szükségük van beruházásokra. Ezt azonban az ő szakmájukban komolyan végig kell gondolni.

(Fotó: IsabelPerello/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

2022. április 19. 12:22

Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Az ellenségem ellensége a barátom – A ragadozó atkák

2018. június 28. 09:44

Elsősorban a hajtott zöldségkultúrákban (paradicsom, paprika, uborka, dinnye, padlizsán) és az üvegházi dísznövénytermesztésben vetik be a ragadozó atkákat, viszont egyes képviselőiket gyümölcsültetvényekben is felhasználják. Célszervezeteik között elsősorban tripszek, (széles- és takács-) atkák, valamint liszteskék szerepelnek.  

Zöldségtermesztés télen, fűtetlen üvegházban - ezekre figyeljen!

2024. december 9. 11:10

Egy üvegház nem csak a szezonban alkalmas zöldségtermesztésre. Hideg időben is többféle friss áru megterem, ha odafigyelünk a körülményekre.