Zöldség-Gyümölcs

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

Agrofórum Online

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.

„A helyzet nagyszerűen alakul, nagy a kereslet és kedvezőek a piaci árak. De a jelenlegi árak és az ingadozó piac miatt egyre nehezebb előre tervezni” – jelentette ki Mathias De Vestele ügyvezető.

Rengeteg flamand termesztő vállalkozás küzd azzal, hogy örökösöket találjon, akik tovább viszik az üzletet, miközben az termelők átlagéletkora egyre nő. A Devo-Fleur jövője azonban garantáltnak tűnik. A vállalkozást Mathias szülei alapították. Jelenleg a 25 éves fiú és testvére, Cedric (22) vezeti az üzletet. A Devo-Fleur a fűszernövények termesztésével indult, ennek köszönheti a nevét is. Amióta azonban a testvérek beszálltak az üzletbe, a vállalat egyre inkább a teljes talajon történő zöldségtermesztésre összpontosít:
„Mindketten 18 évesen vágtunk bele a vállalkozásba. Csak mostanában, részben az egekbe szökött bekerülési árak miatt döntöttünk úgy, hogy visszaszorítjuk a krizantémok termesztését. Egy hektáron még mindig termesztjük őket, de a legnagyobb részben fejes salátát és póréhagymát termesztünk. Emellett sárgarépát termelünk az üzletág számára és spenótot a mélyhűtött élelmiszer-ágazat számára. E hét végén elkezdjük betakarítani ezt a 20–25 ezer darabot, majd november-december felé ez a mennyiség körülbelül heti 35 ezer darabra fog emelkedni. A vállalat májusig termeszt fejes salátát. Áprilisban és májusban más salátafajtákat is termesztünk, például Lollo Biondát és Lollo Rossát. Ezeket teljes egészében a REO Auctionen keresztül forgalmazzuk.”

Ingadozó piac
Azt egyelőre még nem akarja megmondani, hogy miként alakul majd a piac:
„Nagyon nehéz ezt előre megjósolni. Februárban fantasztikus volt a piac. Aztán márciusban és áprilisban rettenetes volt, de jelenleg ismét jónak tűnik. Ez megnehezíti a fiatal termelők dolgát, hiszen nem tudhatják, mire számítsanak. A kereslet óriási, mivel nyáron nem volt olyan nagy a kínálat. Ez részben annak köszönhető, hogy az elmúlt években Belgiumban jelentősen csökkent a termőterület. Nagyon sok termelő küzdött a fuzáriummal. Némelyik céget pedig nincs ki tovább vigye. Ennek eredményeképpen a belga fejes saláta kínálata zuhanásszerűen csökkent. De azért továbbra is van konkurencia például Spanyolországból és Olaszországból. Németország is egyre többet termel, így egyre inkább önellátóvá válik. Ez megnehezíti a helyzetet egyelőre, annak ellenére, hogy a termékünk szép és jó minőségű.”

Nincs garancia, nincs befektetés
A termelő ezt az ingadozást – a szélsőséges éghajlati viszonyok mellett – az egyik legnagyobb kihívásnak nevezi, amellyel a teljes talajon gazdálkodó zöldségtermesztő gazdaságoknak szembe kell nézniük.

„Az árveréseken egyfajta jojó-effektust tapasztalunk. Ez különösen nagy kihívást jelent abban, hogy az ember befektessen a vállalkozásába. A kertészeti szektorban folyamatosan növekedni és beruházni kell, de ha mondjuk banki hitelt akarunk, akkor számokat kell felmutatnunk”– folytatta Mathias. – Ez azonban elképzelhetetlen, ha az embernek fogalma sincs arról, hogy mire számíthat a hozamokat illetően. A korlátozott termesztők száma arra utal, hogy a miénkhez hasonló fiatal cégek számára bőven van elég hely a terjeszkedésre. Ennek ellenére állandó felvevőpiac nélkül nem merünk sok pénzt költeni. Rendkívül elégedettek vagyunk az REO aukcióval, de ahhoz, hogy fontolóra vegyük a növekedést, szükség van egyfajta biztonságra. Ellenkező esetben nem fogunk belevágni.”

A testvérpár szeretne tovább terjeszkedni: komoly terveket szövögetnek a Devo-Fleurrel kapcsolatban. Nemrégiben például megvásárolták a saját, a cég logóját ábrázoló utánfutójukat. A póréhagyma-termesztésük a meglátásuk szerint nem fog jelentősen növekedni, de az üvegházakból biztosan többet tudnak kihozni: nagyobb hozamot és változatosságot, de ehhez szükségük van beruházásokra. Ezt azonban az ő szakmájukban komolyan végig kell gondolni.

(Fotó: IsabelPerello/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Primőrök lombtrágyázása rossz kondíció esetén

2023. február 4. 06:33

A téli, kora tavaszi, hosszúra nyúlt fényszegény időszakot követően sok primőrön tapasztalható kondíció leromlása.

Tanulságok zöldségtermesztőknek az elmúlt év tapasztalatai alapján

2024. január 4. 17:10

Közhelynek számít az a megállapítás, amely szerint nincs két egyforma év a mezőgazdaságban. Így a zöldségtermesztés területén is vagy a csapadék, vagy a hőmérséklet, vagy mindkettő okoz gondot, a megszokottól eltérően fejlődnek a növények, újabb és újabb, korábban nem ismert fertőző és élettani betegségek tizedelik meg a veteményeket.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

2023. június 4. 07:34

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.