16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Szőlő-Bor

Íme, a világ legdrágább szőlője!

Agrofórum Online

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

Japánban, ahol a gyümölcs luxusnak számít, nem valószínű, hogy találunk olyan terméket, amely ne lenne tökéletesen ápolt. A japán szupermarketekben nem árulnak olyan gyümölcsöt, ami nem megfelelő méretű, színű vagy formájú. A polcokon lévő gyümölcsökön nem találunk semmilyen hibát vagy foltot.

Ez a magas szintű minőség nem egyszerűen a boltban, hanem már a termelésben elkezdődik. Japánban a gazdák ugyanis nemcsak olyan gyümölcsöt termesztenek, amelynek jó az íze, hanem olyat, amelynek tökéletes a külleme is. Sőt, a gyümölcsöket annyira tisztelik, hogy gyakran ajándékként adják őket egymásnak. 

A japán gyümölcsök szigorú ellenőrzésen mennek keresztül, hogy megfeleljenek a minőségi előírásoknak. Ennek talán nem is lehetne jobb példája, mint a japán Ruby Roman szőlő. Ezt a szőlőt nem csak hogy alaposan megvizsgálják, de osztályozzák is: Superior, Special Superior és Premium osztályba sorolják.

A Premium minősítéshez a szőlőnek abszolút tökéletesnek kell lennie. A Business Insider szerint 2021-ben mindössze két fürtnyi szőlő felelt meg a Premium minősítésnek, az azt megelőző két évben pedig egy sem. E szőlő ritkasága és a művészettel határos, aprólékos termesztési módja miatt

egy fürt 2020-ban 12 ezer dollárért, azaz szemenként 400 dollárért (148 ezer Ft-ért) kelt el. 

Akkor hát mitől olyan különlegesek ezek a szőlőfajták? Amellett, hogy a Business Insider szerint „finoman édes”, „illatos” és „lédús”, a Ruby Roman szőlő csak Japán Ishikawa tartományában terem, de még ha el is tudnánk jutni oda, nem valószínű, hogy a közelébe kerülnénk, nemhogy megkóstolhatnánk. Ezeket a szőlőket ugyanis szigorúan ellenőrzik, a környezetüket pedig folyamatosan szabályozzák, beleértve a számukra biztosított fény- és hőmérsékletszintet is. 

Ami a szépségre vonatkozó előírásokat illeti, a Ruby Romant nagyon specifikus kritériumok szerint ellenőrzik. Minden egyes szőlőszemet a tőkén súly, méret, szín és cukortartalom alapján mérnek, hogy garantálják az egységes minőséget.

Ahhoz, hogy a legalacsonyabb minőségi fokozatnak megfeleljen, minden egyes szőlőszemnek legalább 20 grammot kell nyomnia, és 30 milliméter átmérőjűnek kell lennie. A szőlő cukortartalmát műszerrel mérik, itt 18% feletti értéket kell produkálnia. Minden egyes szőlőszemnek megfelelő színűnek kell lennie, egy pontos színtáblázat alapján. Ha bármelyik szőlőn akár csak a legkisebb sérülés is látszik, azt levágják a tőkéről. 

Ez a tökéletesség igen borsos árat követel, de nem kell feltétlenül a prémium minőségű Ruby Romanra spórolnunk. A „kevésbé értékes” változatok is valószínűleg nagyon ízletesek. Sőt, lefogadjuk, hogy azoknak is nagyon finom íze van, amelyek a tőkén maradtak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

DemoKERT sorozat a Güttler szervezésében

2023. április 4. 11:38

Az idei tavaszra új helyszíneket keresett fel a Güttler Kft., hogy elkalauzolja az érdeklődőket a szőlőben elvégzendő gépes talajmunkák világába.

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

2018. július 25. 07:30

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Jó borok és egy falatnyi éden

2021. október 2. 06:38

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken folyik a szőlőtermesztés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a varasodással fertőzött alma, lisztharmat veszélyezteti a szőlőt

2023. július 12. 14:40

Július második dekádjára a forró, nyári időjárás vált uralkodóvá. A hőséget csak időnként zavarták meg záporok, zivatarok, helyenként jégverés tette tönkre a termést. A nappali maximum hőmérséklet általában 30 Celsius-fok körül alakult, de éjszakára sem csökkent 20 fok alá a levegő hőmérséklete. A magas relatív páratartalom miatt reggelente erős a harmatképződés. A magas hőmérséklet csökkentette a betegségek terjedését, de teljesen nem szüntette meg.