Zöldség-Gyümölcs

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

Agrofórum Online

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

A Daccache Green Line (DGL) egy családi vállalkozás, amely paradicsomot termeszt és forgalmaz, amit uborka- és almatermesztéssel egészítenek ki. Áprilisban kezdjük a föld megművelését, és május közepétől június közepéig kiültetjük a paradicsompalántákat, hogy aztán augusztus közepétől közel november végéig szüreteljük a különböző fajtájú paradicsomokat – folytatta Daccache. 

A Libanoni-hegység bizonyos területein nincs szükség üvegházakra
A vegetációs és betakarítási időszakban a kiegyensúlyozott, száraz, napos időjárás, illetve a magas fekvés miatt alig van jelen betegség- és kártevő terhelés – folytatta Antoine. – Egyedül a hatalmas nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség jelent némi kihívást, de ez viszonylag könnyen orvosolható. A kivételesen kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően általában nagyon kevés növényvédő szert használunk.

Az éghajlatváltozás akár jó is lehet
Az árnyékolás és a szúnyogháló használata szintén nem elengedhetetlen.
A nap itt természetszerűleg nagyon erős lehet. A gyümölcsök védelme érdekében ezért sok levelet hagyunk a növényeken. Ez némileg késlelteti a betakarítást” – magyarázta Antoine, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben többet kell majd árnyékolóhálókba fektetniük, de úgy véli, hogy ez előbb-utóbb előnyükre válhat. Ha a nyár tovább tart, az ő szezonunk is hosszabb lesz.

Nem megy több paradicsom Szaúd-Arábiába
A Daccache Green Line tíz hektárja négy telken terül el a Libanoni-hegységben, ahol a zord domborzati viszonyok nem teszik lehetővé a nagy, összefüggő parcellák kialakítását. A vállalatnak mégis sikerül szezononként 1500 tonna paradicsomot betakarítania.

Bizonyos mennyiségeket az Öböl-menti országokba is exportálnak, de amióta Szaúd-Arábia 2021-ben betiltotta a libanoni gyümölcsök és zöldségek forgalmazását, a tengerentúli eladások száma visszaesett. A DGL ezért az európai piac felé fordítja tekintetét, ahol októberben és novemberben némileg csökken a paradicsomkínálat.

A vállalat egyedülálló exportidőszakban működik egy egyedülálló exportidőszakban, augusztus, szeptember, október és november folyamán, amikor a legtöbb szomszédos ország nem tud termelni, így a vállalat elsődleges exportőrnek számít.

Széleskörű tapasztalatainkra támaszkodva sikeresen részt vettünk az exportban és a kiskereskedőkkel folytatott közvetlen kereskedelemben. Az eddigi eredményeink között szerepel a vevők széles körével való együttműködés, mind a helyi piacon belül, mind pedig Európa- és Közel-Kelet-szerte.

Az öbölmenti államok és az európai országok számára készült hiánypótló termékekre – specialitásokra és snack paradicsomokra – fogunk összpontosítani. A kutatásaim alapján lehetőséget látok ebben a szegmensben az Egyesült Arab Emírségekben is. Ott a paradicsom 80 százaléka Iránból és Jordániából származik, öt százalék pedig Hollandiából, Olaszországból és Spanyolországból.

Mégis, ez a három európai ország adja az Egyesült Arab Emírségek paradicsompiacának 30%-át. Ott ugyanis csak hiánypótló termékeket értékesítenek. Ezt mi is képesek vagyunk elérni, méghozzá sokkal olcsóbban, annak ellenére, hogy a szíriai háború megnehezíti az oda irányuló logisztikánkat. Ez a következő célunk. Talán a közelgő Fruit Attractionen találunk majd egy közel-keleti vagy európai vevőt – mondta Antoine.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

2024. január 23. 11:40

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

A spanyol paradicsomtermesztőket csúnyán lekörözték a hollandok

2024. április 5. 16:40

Az almeriai paradicsomtermesztők az extrém hőség miatt rendkívül kevés termést tudnak betakarítani, miközben a hollandiai üvegházban termelt paradicsom valósággal elárasztja a spanyol piacot. 

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

2022. április 19. 12:22

Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.