Növénytermesztés

A kínai kézműves sörfőzők örömmel fogadják az ausztrál árpaimport visszatérését

Agrofórum Online

Az ausztrál árpaimport visszatérése Kínában legalább egy iparágban – a kézműves sörök főzőiben – örömhírt jelent, ugyanis ők a számukra nagyon szükséges költségcsökkentésben reménykednek.

Az elmúlt három év nem tett jót Kína születőben lévő kézműves söripari ágazatának. Először a világjárvány tartotta távol a vásárlókat a bároktól, majd a kínai kormány 2020-ban súlyos dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál árpára és borra, amelyet széles körben megtorlásnak tekintettek arra a vizsgálatra, amelyet Canberra a COVID-19 eredete kapcsán folytatott le. 

Az árpa vámjait a múlt hónapban a kereskedelmi feszültségek enyhülése után csökkentették. Ez segít mérsékelni a költségeket az összes kínai sörfőző számára, de különösen azoknak a kézműves sörfőzőknek, akik tiszta malátát használnak, és nem adnak hozzá más összetevőket, például tört rizst vagy keményítőt, ami drágítja termékeiket.

A vámok bevezetését megelőző három évben Kína az ausztrál sörárpaexport 86-91%-át vásárolta meg – mutatják az ausztrál kormány adatai. Ezek a szállítmányok esetenként a kínai sörárpa kereslet több mint felét tették ki, évtől függően.

„Az ausztrál árpa visszatérése azt jelenti, hogy mindenki boldogabb lesz – mondta Miller Meng, a sanghaji kézműves sörbár, a The Brew sörfőzőmestere. – Az ausztrál maláta piaci árai visszatérnek a helyes útra. Mivel nem áll rendelkezésre ausztrál maláta, a többi maláta ára szinte őrült szinteket ért el.”

Az EqualOcean International kutatása szerint jelenleg több mint 13 ezer kézműves sörrel kapcsolatos vállalkozás működik Kínában. Egyesek, például a tiencsini székhelyű Trueman Brewing és a belső-mongóliai székhelyű Mahanine Brewing világszerte díjnyertes sörfőzeteket gyártanak.

Kína a világ legnagyobb sörpiaca, a Statista szerint idén várhatóan 125 milliárd dollár lesz, és 2020-ig a kézműves sörfőzdék az iparág virágzó részei voltak.

Az ausztrál malátaárpa hiányában azonban sok kínai kézműves sörgyár olyan alternatívák felé fordult, mint a francia vagy a kanadai maláta. Az ausztrál árpával minőségileg egyenértékű opciók nem voltak olcsók, különösen azután, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt a gabona és a szállítási költségek világszerte megugrottak, a termést pedig a kedvezőtlen időjárás sújtotta.

Ez az árrés veszedelmes csökkenését jelentette, és remélhetőleg az ausztrál import megfordítja ezt a tendenciát – mondták a kézműves sörfőzők a Reutersnek.

Mintegy 300 ezer tonna ausztrál sörárpa eladásáról kötöttek szerződést Kínának a vámok elengedése óta. Az ausztrál árpatermesztők számára a kínai piac újbóli megnyitása természetesen jó hír. Az egykor a kínai sörgyártásra fordított árpa nagy része az elmúlt években tevéknek, juhoknak és kecskéknek szánt takarmányárpává vált Szaúd-Arábiában, amelyet alacsonyabb áron adnak el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elkeserítő: 3,3 tonnás kukoricák is születtek idén Magyarországon

2024. november 15. 16:10

Az idei aszály a kukorica esetében is okozott terméskiesést, a hektáronkénti hozamok csökkentek a korábbi évekkel összevetve.

Kényelmetlenné vált a brazil szójabab a gigacég számára

2024. november 8. 12:10

Brazília vezet a világon az esőerdők pusztításában, bár az erdőirtások aránya az Amazonas dzsungelében több mint felére esett vissza.

Új módszer a drénvízzel kimosódó foszfor újrafelhasználására

2024. november 7. 09:40

Fenntartható, megfizethető bioszénpellettel csökkenthető a mezőgazdasági üzemek foszforszennyezése. Sőt, a foszfor visszajuttatható a földekre.

Holdtalajban termesztett mustárnövények hoztak életképes magokat

2024. november 1. 14:10

Szenzáció a MATE kutatóitól: nemcsak egészséges mustárnövényt, hanem egészséges magokat is termesztettek a Holdról származó talajban.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Bajban a német sörfőzdék a koronavírus miatt

2021. február 16. 03:47

Sok helyen egyszerűen a csatornába öntik a sört. Ez keserű időszak a németországi sörfőzők, italkereskedők és vendéglők számára.

Növénylemosás és locsolás sörrel – Miért jó?

2023. december 15. 07:10

Nem új „találmány” a sörös növénylemosás. Most a közösségi médiának köszönhetően azonban tarol a téma.

Méghogy boros nemzet ... 700 millió korsó sört ittunk

2019. november 30. 05:37

A szeptemberig tartó egy évben 146 milliárd forint volt a hazai kiskereskedelmi sörforgalom, ami több mint 350 millió liternek felel meg.