Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése alapján az idei évben 676 ezer hektáron termelt napraforgó betakarításának készültsége 92%-ra emelkedett az országban és több megyében már be is fejezték. A termésátlag országosan 3 tonna/hektár, de nagy a szórás a megyék között és a parcellák szintjén is.

A termelők a napraforgó betakarításakor a Dél-Dunántúlon 3,3 tonna/hektár, az Észak-Alföldön 3 tonna/hektár, míg az Alföld déli részén 2,7 tonna/hektár átlagos hozamot értek. Ennek alapján a végső termésmennyiség 2 millió tonnára várható.

A 746 ezer hektáros kukoricaterület betakarítása most már folyamatos, és a készültsége 22%-ra emelkedett. Nagyon eltérőek a vármegyei termésátlagok, amelyek 5-9 tonna/hektár közöttiek, köszönhetően a különböző adottságú területeknek és a csapadék mennyiségi eloszlásának.

Míg a Nyugat-Dunántúlon 8,7 tonna/hektáros termésátlaggal indult el a munka, a Dél-Alföldön mindösszesen 5,8 tonna/hektár ez az érték. Ez alapján a teljes hazai kukoricamennyiség nagyságrendileg 5,3 millió tonnára várható az idén.

Ez bő kétszeresét jelenti a 2022-es mennyiségnek, amikor az „évszázad aszálya” sújtotta Magyarországot. Tavaly a 2,4 millió tonnát sem érte el a hazai kukoricatermés, ráadásul a takarmánypiaci hasznosítását korlátozta, hogy egyes területeken minőségi problémák is jellemezték. Az import közben folyamatosan áramlott az országba, akkor november közepéig már 560 ezer tonna jött be.

A szója betakarítása most meghaladja az 58 ezer hektáros terület egyharmadát, a termésátlag eddig 3 tonna/hektár. Megkezdődött a cukorrépa kampány is, a betakarítás készültsége 10%-os, 55 tonna/hektár körüli termésátlaggal országosan.

A tárolókapacitások az őszi betakarítással országos szinten teljesen megtelnek, így indokolt az ukrán importtilalom hazai fenntartása. A szeptember közepén végzett gazdálkodói tárolókapacitás-felmérés során egyébként az önkéntes válaszadó mezőgazdasági termelők 11%-a jelezte, hogy lehet tárolási problémája, 13%-uk pedig befogadná más gazdálkodó terményét.

A főbb gabona- és olajosnövény terménycsoportok exportjánál a júniusig rendelkezésre álló adatokból az látszik, hogy május-július hónapokban havonta 460-480 ezer tonna hagyta el az országot, elsősorban búza és árpa, kisebb mértékben napraforgó és repce.

(Fotó: AXIÁL Kft. / Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Amalgerol® - ha stresszes a helyzet

2024. május 16. 05:40

Szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő.

Rekordmeleg várható idén, és nem létezik „csodanövény”, az öntözés az egyetlen megoldás

2024. május 14. 16:10

A 2025-ös és 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

A sebesség minden, csak nem állandó – Maximalizálja körforgója potenciálját!

2024. május 3. 17:10

Mivel az X-Tec akár 4-szer nagyobb sebességgel működik, mint egy hagyományos váltakozó áramú középhajtású motor, ideális a haszonnövények termesztéséhez.

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

2019. január 31. 05:47

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük.

Ukrajna megkezdte a kukorica betakarítását

2021. szeptember 7. 06:32

A gazdák befejezték a 2021-es repce betakarítását, 2,79 millió tonna termeléssel, és megkezdték a napraforgómag feldolgozását.

Folyamatosan romlik a francia kukoricatermés állapota

2022. augusztus 1. 09:42

Második egymást követő hete meredeken romlott a francia kukoricatermés állapota.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?