Növénytermesztés
Növénytermesztés

Mi a sikeres repcetermesztés titka? – Egy mondatban (1.)

Mi a sikeres repcetermesztés titka? – Egy mondatban (1.)

Agrofórum Online

Arra gondoltunk, hogy még jóval a vetés előtt kikérjük néhány közismert gazda véleményét arról, hogy mi a sikeres repcetermesztés titka? – egy mondatban.

Arra gondoltunk, hogy a repcék betakarítása után, vagy közben – kellő tapasztalatok birtokában –, de még jóval a vetés előtt kikérjük néhány közismert gazda véleményét arról, hogy mi a sikeres repcetermesztés titka? – egy mondatban.

A válaszadók egy részének kiválasztásában Dr. Kiss Istvánné (akit mindenki Böbeként ismer) volt a segítségemre, amit ezúttal is hálásan köszönök.

A gazdák többsége meglepetésében megismételte a kérdést: – Hogy mi a sikeres repcetermesztés titka, egy mondatban?” Hűha… ez nehéz kérdés. Nem is lehet egy mondattal elintézni.
– Lehet bővített mondat is. Próbáljuk meg! – bíztattam a válaszadót.
Azért a gazdák javára írható, hogy senki sem futamodott meg a kérdés elől, bár volt egy válaszadó, akit erősen kellett kapacitálni, hogy talán mondhatna többet is annál az egy szónál, ami így hangzott, némi gondolkodás után:
– A szerencse.

21 neves gazdát, gazdaságvezetőt kérdeztünk meg, majd az elmondottakat összegeztük és megpróbáltuk rendszerbe foglalni, hogy valamiféle következtetést tudjunk levonni, amelyet a válaszok után, mintegy ajánlásként teszünk közzé.

A válaszadók közül elsőként a repce „lélektanának” szakértőjét kérdeztem – nem véletlenül.

Légrádi Miklós – Lengyeltóti

Gazdasági évre szólóan tervezett technológia, vízmegőrző talajmunka, következetes növényvédelem és tápanyagellátás, mértékletes beavatkozások pl.: regulátorozás és megfontolt türelmes betakarítás, a veszteségek csökkentésére.

Guth István – Tevel

A termesztési tapasztalatok mellett a szigorú technológiai fegyelem.

Miskucza Péter – Mezőhegyes

Az intenzív termesztés valamennyi technológiai elemének szigorú betartása.

Szabó Zoltán – Mezőhegyes

A kedvező adottságú talaj, megfelelő, bőséges tápanyagellátás és az idejében, jó minőségben elvégzett vetés.

Csóri Csaba – Adony

Nálunk, Adonyban a sikeres repcetermesztés a vetésen múlik, vagyis idejében jól elmunkált talajba vetve az egyenletes kelés biztosítása. A többit már megoldjuk.

Márton József – Kisvárda

A sokéves tapasztalat és elkötelezettség a repce iránt, hogy a változó körülmények között is nyereségesen lehessen repcét termelni.

Papp Sándor – Léh

Igényes, intenzív, szakmailag nagy odafigyelést igényelő termesztés.

Dr. Szabó Péter – Szerencs

Alapvető az intenzív technológia alkalmazása, vagyis a korán lekerülő kalászos elővetemény, ezt követi a talajlazítás, majd a jó magágy készítés, az optimális vetésidő, augusztus 20. után, a harmonikus tápanyagellátás, és az időben alkalmazott növényvédelem.

Dobó Imre – Debrecen

Jó technológia, amely az optimális vetésidőt, a megfelelő tápanyagellátást és az időben végzett növényvédelmet jelenti.

Tóbi János – Füzesabony

Fontos az augusztus végi, szeptember eleji vetésidő, a vetés utáni, kelés előtti gyomirtás, a széles sortáv, hogy megfelelő élettere legyen a repcének és egyszer vagy kétszer kultivátorozni lehessen a tenyészidőben.

Jablonkai Antal – Gagyvendégi

Ez egy komplex kérdés, kezdve a talajkiválasztástól, folytatva a fajta, illetve hibrid megválasztásával, lényeges továbbá a talajállapot, a vetésidő, a harmonikus tápanyagellátás és a növényvédelem.

Csabai Róbert – Szeged

Nálunk, mivel rendkívül rossz csapadékellátottságú területen gazdálkodunk, a talaj-előkészítésen és az egyenletes kelésen múlik, hogy eredményes legyen a repcetermesztés.

Temesvári Mihály – Nagyszénás

Annyira abnormálissá vált az időjárás, hogy ember legyen a talpán, aki ehhez alkalmazkodni tud. A lényeg, hogy eső előtt kell elvetni a repcét, hogy időben és egyenletesen ki tudjon kelni.

Bencsik Mihály – Szarvas

Az új generációs genetikai alapok, vagyis a fajták a legújabb növényvédelmi technológiák pl.: a Clearfield és a regulátorok alkalmazása.

Tóth Szabolcs – Dalmand

Kell egy jó hibrid, megfelelő talaj, kiváló magágy, jó tápanyag-ellátottság és hatékony növényvédelem.

Mihalicz Ferenc – Gelse

A vetést tartom a leglényegesebb technológiai elemnek, ami nálunk augusztus vége. Ezt követően szükség szerint regulátorozzuk. Van egy mondás: amikor a repce kikelt, már akkor eldöntötte, hogy mennyit fog teremni.

Weiszberger István – Tengelic, Középhídvég

Jó terület kiválasztás, megfelelő fajtaválasztás a tenyészidő alatti odafigyelés és jó időjárás.

Lackovics Sándor – Magyaratád

Alapvetően függ az időjárástól, az előveteménytől, a talaj-előkészítéstől és a továbbiakban alkalmazott profitorientált technológiától, amely a baktériumtrágyák alkalmazását is magában foglalja.

Szarvák Miklós – Jászboldogháza

Olyan feltételeket kell teremteni számára, mint a cukorrépának; lényeges a nedvességmegőrzés, az optimális vetésidő megválasztása, az egyenletes kelé biztosítására.

Erdős Tibor – Pálhalma

Jó talaj-előkészítés, megfelelő hibridválasztás, időben végzett vetés, optimális tápanyag-ellátottság és eredményes növényvédelem.

Végh János – Székkutas

Aki nem tartja be száz százalékban a növényvédelmi technológiát, az ne is akarjon eredményeket elérni, de az elején kezdve: a talajművelés, a magágykészítés és annak minősége, és az okszerű tápanyag-gazdálkodás a sikeres repcetermesztés alapja.

A válaszokat összesítve, a gazdák többsége – és ez ügyben fontossági sorrendiséget is jelent – az alábbi kritikus pontokat emelte ki, mint a sikeres repcetermesztés feltételeit:
–  jó talajmunka, jó minőségű magágykészítés, amely az egyenletes kelést biztosítja,
–  az időben és hatékonyan végzett növényvédelmi beavatkozások,
–  a növény igényeihez igazított megfelelő tápanyag-ellátás,
–  a termőtájba leginkább eredményesen termeszthető hibrid.
Egybehangzó vélemény volt, hogy a repce nagy odafigyelést igénylő növény, amely meghálálja a gondoskodást. Az eredményességhez azért az időjárásnak is kedvezően kell alakulnia.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

2024. május 5. 10:10

A furcsa tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek a csicseriborsónál.

Elavult, ezért érdemes lenne a nitrát rendeletet felülvizsgálni

2024. május 2. 11:10

A jó mezőgazdasági adottságú nitrátérzékeny területeken számos esetben már az engedélyezett maximális értékeknél jóval nagyobb mennyiségű a növények nitrogénfelvétele.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.

Csípősebb a mustár? A talajmikrobák hatása is lehet

2024. április 29. 16:10

Kutatók azt vizsgálták, hogy a talajmikroba-összetételnek van-e hatása a termény ízére. A vizsgálat nem egyszerű, de lehet összefüggés.

Bőtermő, ellenálló – a KITE repce hibrid portófóliója

2023. július 6. 13:33

A KITE, mint a magyar mezőgazdaság piacvezető integrátora az innovatív technológiák elterjesztésével, korszerű termelési eszközökkel és új hibridek/fajták bevezetésével segíti partnereit. A portfóliónkban szereplő repcehibridek már bizonyították, hogy magasabb hozamokat és nagyobb termésstabilitást képviselnek. Az idei év újdonsága az LG ASPECT, mely egy rendkívül nagy alkalmazkodóképességgel és korszerű növényvédelmi képességekkel rendelkező hibrid. Tudjon meg róla többet cikkünkben és tájékozódjon repce portfóliónkról!

Három havi mélyponton is járt a búza ára

2021. március 23. 09:34

Vegyesen alakultak az árjegyzések az agrárpiacokon a hét első napján.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Az amerikai adatok miatt drágultak a termékek

2021. szeptember 30. 06:10

A kukoricakészletek várhatóan alacsonyabbak lesznek, és ennél még mehetnek lejjebb is a piac jelenlegi folyamatai alapján.