Agrárgazdaság

Szükség van a fúrt kútja engedélyeztetésére? Itt a térkép, amely alapján eldöntheti!

Agrofórum Online

Némi huzavonát követően a magyar parlament végül úgy döntött, hogy a 2024. január elseje előtt engedély nélkül létesített, bizonyos kritériumoknak megfelelő fúrt kutakra nem kell utólagos engedélyt kérni. Most egy térkép segítségével ellenőrizhetjük a saját területeinket.

Idén márciusban nagy felzúdulást okozott országszerte egy tervezett szigorítás, amely sok háztartást érintett volna. Akkor arra figyelmeztették a lakosságot, hogy 2023 végéig kell dönteniük az engedély nélküli kutak tulajdonosainak és használóinak arról, kezdeményezik-e a kútjuk engedélyeztetését, vagy megkockáztatják, hogy 2024-től bírságot fizessenek.

Az eljárás egyrészt rengeteg, szinte teljesíthetetlen ellenőrzéssorozattal, illetve adminisztrációval járt volna, másrészt azért sem lett volna fair, mivel a kerti kutak létesítése 1992 előtt nem volt engedélyköteles.

Végül a parlament úgy oldotta meg a helyzetet, hogy a 2024. január elseje előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól.

Már ekkor kijelentették, hogy a kormány feladata az ország területének tudományos szempontok alapján történő felmérése, és vízkészletvédelmi országtérkép készítése, amely meghatározza a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos és kockázatmentes területeket.

Ez a bizonyos vízkészletvédelmi országtérkép el is készült, IDE KATTINTVA érhető el.

Az értelmezéséhez a Baon.hu Bács-Kiskun megyei hírportál nyújtott segítséget. Eszerint az országban legalább félmillió tulajdonost érinthet a fúrt kutakra vonatkozó amnesztiatörvény, és most azoknak a tábora az érdekesebb, akikre nem vonatkozik az engedélyeztetéstől való mentesülés.

Ehhez csak be kell írnunk a pontos címünket (vagy helyrajzi számunkat) a térképre, és máris kiderül, kell-e utólagosan engedélyeztetni a kutunkat. A kockázatosként feltüntetett, piros színnel jelölt területeken

a háztartási vízigényt kielégítő, 50 méter mélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízi létesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére.

Szintén utólagos hatósági engedélyeztetésre van szükség azon kutak esetében, amelyek nagyobb mélységűek, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó, az első vízzáró réteg felszíntől számított megjelenésére vonatkozó mélységtartomány.

Aki 2024-től új kutat tervez fúrni, háztartási cél esetén a fehérrel jelzett területeken ezt engedély és bejelentés nélkül megteheti, a piros területeken pedig hatósági jóváhagyást kell rá kérni.

A mezőgazdasági célú talajvízkutak a piros területfoltokon a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lesznek 2024. január 1-jétől építhetők, szemben a fehér területekkel, ahol ugyanezek a kutak csupán az egyszerűbb, bejelentés és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartoznak majd.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Ártéri gyümölcsös a táji adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodás feledőben lévő példája, egyben kultúrtörténeti érték és génbank

2019. szeptember 17. 04:36

Az ártéri gyümölcsösök fajai nemcsak az egykori tájgazdálkodás példájaként, de génbankként, a kultúrfajok diverzitásában nagyon fontos szerepet játszanak.

Belvíz – áldás vagy átok a mezőgazdaságban?

2020. február 27. 04:37

Igaz, hogy a gyakran hetekig vízborította területek korlátozzák a mezőgazdasági művelést. Azonban, ahogy a nagy szárazságok után igazi kincsként kezeljük az esővizet, a földeken viszonylag rövid ideig álló vízfeleslegre is tekinthetnénk értékként.

Zöldinfrastruktúra és tájtörténet – a múlt „zöld” lenyomatai történeti térképeken

2019. augusztus 10. 04:36

A történeti térképek elemzése érdekes feladat, nincs két hasonló területegység. Mindig kiderülnek apró részletek, melyek az adott település, térség, illetve a táj változásának értelmezését megkönnyítik vagy éppen tarkítják.

Az ország egyik legsokoldalúbb tájegysége, a Pilis – avagy a Pilisi Sziklák Natúrpark egyedi sajátosságai

A térség bővelkedik kilátópontokban, melyekről lenyűgöző panoráma tárul fel nem csupán a természeti képződmények tekintetében, hanem a pilisi tájhoz kapcsolódó épített örökséget szemlélve is.