Növényvédelem
Növényvédelem

Rémtörténetek keringenek idehaza a túlszaporodott mezei pockokról

Rémtörténetek keringenek idehaza a túlszaporodott mezei pockokról

Agrofórum Online

Kilenc éve volt utoljára ilyen jelentős mezei pocok invázió Magyarországon, mint most. Miközben a rókák és a ragadozó halak már „undorodnak” a rágcsálóktól, a gazdák egyelőre attól tartanak, hogy a jövő évi búzatermés akár ötöde is odaveszhet – már most.

Jelentős mértékben felszaporodtak idén a mezei pockok, a szántóföldek nagy károkozásra képes kártevői. Különösen Magyarország déli megyéiben, Tolnától Békésig bosszankodhatnak miattuk a gazdák, de ellenszerük nemigen van.

A rágcsálók számára már az elmúlt ősz és tél is kedvezően alakult, hiszen a kevés csapadék és a viszonylag enyhe idő nem ritkította meg az állományukat. Tavasztól már érzékelhető volt a felszaporodásuk, és a nyár is kedvezett számukra.

Ma már ott tartunk, hogy a Tolna Vármegyei Kormányhivatal egy felhívást is kiadott, amely szerint minden mezőgazdasági termelőnek, földtulajdonosnak, földkezelőnek, víztársulatnak, erdőbirtokosnak és egyéb földhasználónak kettőzött erővel kell küzdenie a mezei pockok ellen.

„A mezei pocok járatai jól felderíthetők mind szántóföldön, mind ruderális területeken. A csalétkes védekezések jó eredményt adnak”

– olvasható a hivatal honlapján. Véleményük szerint a kártevők ellen agrotechnikai eszközökkel is lehet védekezni, például forgatásos talajműveléssel, szántással. De fel kell készülni arra, hogy belátható időszakon belül előtérbe fog kerülni a forgatás nélküli talajművelés, ami nem fogja megkönnyíteni a mezei pocok populációk kordában tartását.

A 24.hu egészen apokaliptikus képet fest a rágcsálók kártételéről, kiemelve, hogy 9 éve láthattak legutóbb ehhez hasonló „pocoközönt” a gazdák. Ez nem véletlen, szakemberek szerint ugyanis 3 évente alakulhat ki egy-egy nagyobb mértékű felszaporodás, akkor a nőstények február második felétől novemberig 5-6 alkalommal is fialnak, fialásonként akár 8 egyedet is világra hozva.

„Egész lucernatáblákat tüntettek el a kis állatok, több száz hektáron kellett kitárcsázni az őszi káposztarepcét, sőt sokan nem is merik elkezdeni az őszi gabonavetést, mert úgyis »kivégeznék« a rágcsálók. Hatásos szer és védekezési mód lenne ugyan, ám a hatóság eddig nem adta meg a szükséges külön engedélyt, e nélkül pedig nem alkalmazható. Dél-Magyarországon attól tartanak, hogy odalesz a búzatermés 20 százaléka”

– olvasható a 24.hu mostani jelentése. Rémtörténetekre emlékeztető kommentárokat is idéz a cikkük, például arról, hogy a harcsák nem harapnak a csalira, mert degeszre tömik magukat pocokkal. Az egyik halnak három termetes rágcsáló pottyant ki a szájából egy horgász beszámolója szerint.

Az állatok a túlzott elszaporodás miatt úsznak át a folyókon, új életteret keresve, így kerülnek a ragadozó halak látókörébe. Vadászok pedig azt mesélik, hogy a rókák is tele vannak már, a mezőkön gyakori látvány a megfojtott, de „kiköpött” rágcsáló.

(Fotó: freenatureimages.eu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Szántóföldi védekezés a meztelencsigák ellen

2024. augusztus 27. 10:40

Az év első fele kedvezett a csigák felszaporodásának. Bár még nem tudjuk, mit hoz az ősz, érdemes rájuk felkészülni, különösen repce vetése esetén.

A sárguló, klorózisos levelek nyomában: okok és tünetek

2024. augusztus 23. 09:40

A klorózisnak, vagyis levélsárgulásnak számos oka lehet. Lehet természetes folyamat, de utalhat káros hatásokra, betegségekre, tápanyaghiányra is.

Itt a tavasz! - Fel kell gyorsítani az aktuális tennivalók elvégzését a kertben

2020. február 26. 15:06

A kertekben fel kell gyorsítani a teendőket, különösen a metszési munkálatokat, a talajerő visszapótlását és a tél végi lemosó permetezések elvégzését.

Hullik a beteg termés a szilvafákról – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 6. 08:10

A kései érésű szilvafajtákon, hasonlóan az almához és a körtéhez, sok a gyümölcsfertőző monília és a beteg termés hullása. A fa alatti termést a különböző kártevők dézsmálják.

Boldog új évet, Kedves Olvasóink!

2024. január 1. 10:10

Trendfordulót él a mezőgazdaság a szakértők szerint, akik kihívásokkal teli esztendőnek jósolják 2024-et. De ezzel ma még ne törődjünk, optimistán kívánunk mindenkinek boldog új évet – az utóbbi hónapokban született legolvasottabb cikkeinkkel. BÚÉK!

Idén is problémát okozhatnak a mezei pockok

2018. február 19. 11:42

Bár a védekezés nem egyszerű, számos praktika áll a termelők rendelkezésére, amivel megelőzhető a szántóföldeken és a gyümölcsösökben okozott kár.