Zöldség-Gyümölcs

Mitől lesz csípősebb a paprika? A virágzás utáni vízmegvonás talán segíthet

Agrofórum Online

Kutatók azt vizsgálták, milyen termesztéstechnológiai megoldásokkal lehetne fokozni egy-egy paprikafajta csípősségét.

A világ népessége sohasem fog egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy egy-egy ételt csípősen vagy édesen érdemes-e fogyasztani. További vitákra adhat okot a csípősség mértéke; a legtöbben csodálattal vegyes borzadállyal szemléljük azokat, akik számára fájdalmas gyönyört jelent a szélsőségesen csípős íz annak minden velejárójával: a lángot fogó száj, az égő torok, a háborgó gyomor – hogy a következményekről már ne is beszéljünk.

A chilipaprikának ezt a leírhatatlan hatását a kapszaicinoid vegyületcsoport okozza, amelynek erősségét régebben kóstolással „mérték” (hányszoros, cukoroldattal végzett hígítás után nem érezhető a csípősség, ez az úgynevezett Scoville-féle Heat-skála), manapság azonban egzakt mérések állnak rendelkezésre erre a célra. A kapszaicinoidok kisebb koncentrációban egészségesek, gyulladáscsökkentő hatásúak, növelik az inzulintermelő sejtek tömegét, segítik az emésztést, és serkentik a vérkeringést.

Jelenleg a világ legcsípősebb fajtája a Pepper X, amelynek Scoville-skálán kifejezett értéke 2,69 millió, több mint 1 millióval verve a korábbi rekorder Carolina Reapert. A magyar fűszerpaprika, például a „Szegedi 178” értéke 9500-12 800 között van.

Egyelőre a kutatók sem tudják, hogy mi segíti elő a kapszaicinoidok képződését, az azonban biztos, hogy a termesztési körülmények közül két tényező kimutatható hatással van a termék csípősségére.

Az egyik az öntözővíz mennyisége, illetve az időszakos vízhiány. Bár nem minden kísérlet adott egyértelmű eredményt, valószínűnek látszik, hogy a virágzás utáni vízmegvonás fokozza a csípősséget okozó vegyületek termelődését.

A másik tényező a bogyók érettségi foka: a legtöbb kapszaicin a zöld érés – kormosodás fázisában mérhető. Mindennek ismeretében a kutatók azt mondják, hogy ha a csípősség a termesztés célja, akkor a zöld éréskor végzett szedés az optimális, ha pedig a minél kedvezőbb, egészségesebb összetétel, akkor a teljes érés állapotában kell leszedni a paprikát.

Jó hír, hogy a kapszaicinoidok stabil vegyületek, még feldolgozás (főzés, fagyasztás, szárítás) során is csak kismértékben veszítenek csípősségükből, a legkímélőbb feldolgozási módszer pedig a liofilizálás. Mivel a chilipaprika termesztése akár otthoni körülmények között is sikerrel kecsegtet, érdemes vele próbát tenni – azonban a kóstolgatással mindenképpen legyünk nagyon óvatosak, mert váratlanul izzasztó élményekben részesülhetünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

2023. június 30. 04:39

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?

A természetes levélváltás miatt sárgulnak a leander levelei?

2023. július 4. 04:37

Leanderem levelei erősen sárgulni kezdtek. Tavaly nem volt ez a jelenség. Mi lehet az oka? Olvastam olyat, hogy ez a levélváltás természetes a leandernél. Fényképet csatolok.

Miért hullatja levelét a cserepes citromfa?

2023. január 7. 04:38

Milyen okra vezethető vissza, hogy a cserepes citromfám hullatja a levelét? Mit tehetek?

Víz körforgása a kertben: locsoljunk vagy ne locsoljunk?

2023. augusztus 11. 08:40

Nézzük mit érdemes tudni a házikerti öntözés kérdéséről szakmai szemmel!