8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

Mihez kezdjünk a tökökkel Halloween után?

Agrofórum Online

Halloween után már nálunk is halomban állnak a szeméttelepeken a rothadó tökök, amelyek nem kevés metángázzal járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, pedig van jobb módja annak, hogy szegény töklámpásoknak egy új, második életet adjunk.

Az Egyesült Államokban évente több mint egymilliárd kiló tököt termesztenek, és miután az emberek felhasználják őket a halloweeni dekorációkhoz, pitékhez és lámpásokhoz, a tökök túlnyomó többsége – legyenek akár kicsik, akár nagyok, minik, narancssárgák, fehérek vagy feketék – a szeméttelepen végzik. 

A szeméttelepeken a rothadó tökök a lebomlásuk során metángázt bocsátanak a levegőbe – mondta Kay McKeen, a SCARCE, egy illinois-i környezetvédő szervezet ügyvezető igazgatója. – A metán üvegházhatású gáz, amely főként a szerves anyagok rothadási folyamataiból eredhet. A szén-dioxiddal összehasonlítva rövidebb idő alatt melegíti fel a légkört, ami azt jelenti, hogy különösen erős hatással van az éghajlatváltozásra.

Az USA éves metánkibocsátásának 14 százalékáért a hulladéklerakók felelősek. Ezért indította el McKeen és SCARCE 2014-ben a „Pumpkin Smash” elnevezésű gyűjtési akciót, amelynek keretében a helyi lakosok 69 különböző helyszínre vihetik el minden évben a rothadó tökjeiket, hogy az erre a célra kialakított komposztálókba küldjék őket.

A cég adatai szerint eddig a kezdeményezés eddig 538 tonna tököt gyűjtött ily módon össze, amelyek egyébként a szeméttelepre kerültek volna. A komposztált tökökkel tápanyagokat juttatunk vissza a talajba, vizet takarítunk meg, és nem keletkezik metángáz. Mindenki nyer az ügyön – mutatott rá McKeen.

Sajnos nem minden államban és országban van kidolgozott projekt arra, hogy a rothadó tököket az ünnepek után feldolgozzák, ám számtalan módon végezhetjük mi is a Halloween-t követően ránk maradt tökhulladék-gazdálkodást. Lássuk, melyek ezek!

1. Komposztálás.  A tök remek tápanyagokkal látja el a termőtalajt, ezért kitűnően alkalmas arra, hogy komposzt-alapanyagként használjuk. A tök 90 százalékban vízből áll, így természetes módon nedvességet ad a komposztkupachoz, amelynek nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy az élelmiszerhulladék hatékonyan lebomoljon.

A lebomló tök nitrogént, foszfort és káliumot ad a komposzthoz, ami később, a kertben szétterítve elősegíti az új növények növekedését. A bomlást célszerű felgyorsítani azzal, hogy mielőtt a komposztálóba dobnánk a tököt, szétzúzzuk (vagyis kis darabokra törjük). 

2. Sütés és főzés
Amennyiben sütőtököt faragtunk, úgy a hátramaradt dekoráció húsát felhasználhatjuk különféle ételek készítésére. A pürésített sütőtök kitűnően alkalmas arra, hogy finom pékárukat, így például muffinokat, kenyereket és pitéket készítsünk belőle.

A tök ráadásul jól fagyasztható zöldség, így ha sütőben megsütjük, turmixgépben pürésítjük, kisebb-nagyobb zacskókban és dobozokban a mélyhűtőnkben sokáig eláll.

Kevesen tudják, de a sütőtök húsa erjeszthető is, fenséges fűszeres bor készíthető belőle. A tökmagokat szintén eltehetjük: csak ki kell kaparni őket, majd meg kell mosni, megsózni és sütőben megpirítani – ezután jól záródó üvegedényekben sokáig elállnak. Később magában is fogyasztható, afféle sós csemegeként, de nagyon finom a pirított tökmag leves-dekorációként, müzlikbe keverve, vagy pékárura szórva.

A sütőtök tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, így roppant egészséges táplálékforrásnak számít. A kutyatápba kevert sütőtökpüré segíthet a kutyák gyomorpanaszainak csillapításában.

3. Csemege a vadon élő állatoknak
Összetört sütőtököt tehetünk ki a szabadba is, hogy az őzek, a vaddisznók vagy szarvasok megehessék. A szakértők szerint a tökmag természetes féregtelenítő hatással rendelkezik, így mind a háziállatok, mind a vadon élő állatok számára hasznos lehet. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!