15℃ 10℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz
Nagyvilág

4 meglepő tény a mikulásvirágról

Agrofórum Online

A legtöbben azt gondoljuk, már mindent tudunk a Mikulásvirágról, hiszen sokszor vásároljuk meg télen, és akkor mindig elmondják nekünk, amiről úgy vélik, tudnunk kell, ám meglehet, van azért új a nap alatt. Az alábbiakban olyan tényeket sorolunk fel erről a szépséges ünnepi növényről, ami lehet, mégiscsak újdonságként hat.

A növényrendszertan a karácsonyi mikulásvirágot (Euphorbia pulcherrima) „a legszebb kutyatejfélék” (Euphorbiaceae) közé sorolja. Az első példányokat Joel Roberts Poinsett, az USA első mexikói nagykövete hozta be Észak-Amerikába 1828-ban.

Az Euphorbia pulcherrima egy Mexikóban őshonos szubtrópusi növény. Ott lombhullató virágzó cserjeként él, amely akár 30 méter magasra is megnő. A hideggel szemben intoleráns, északon szinte kizárólag beltéren termesztik.

A növényeket üvegházakban nevelik (ez az igazán nagy üzlet), hogy az ünnepekre cserepes szobanövényként (ma már változatos színekben) értékesítsék őket. Hideg időben a legrövidebb szállítás mellett is alaposan be kell csomagolni őket.

1. Nem csak piros fajták léteznek már
Bár a mikulásvirág kapcsán mindenkinek a piros szobanövény jut eszébe, ma már e levelek lehetnek fehérek, rózsaszínek, sőt, sárgák is. A „márványos” típus az egyik leglenyűgözőbb nemesített fajta, ennek nem homogének a színei, hanem a márványhoz hasonlóan pettyezettek és foltosak.

A virágüzletekben a mikulásvirágok különböző méretekben kaphatók, a cserepes növények átlagos magassága 30-50 centiméter között van. A mikulásvirágot a fagyveszély elmúltával, tavasztól a szabadban is nevelhetjük, bár így a piros leveleik fokozatosan lepotyognak, a helyükön pedig zöld levelek jelennek meg. Jó vízelvezetésű talajban, napos helyen neveljük őket, amely délutánonként egy kis árnyékot kap – a vízigénye közepes vagy magas.

2. Kényszer hatására bukkannak elő az ünnepi piros színek

A mikulásvirágok természetes növekedését és fejlődését a termesztők manipulálják annak érdekében, hogy az adventi időszak kezdetére mind piros leveleket hozzanak, s ily módon a karácsonyi ünnepi dekorációk tökéletes díszeivé váljanak.

Ezt úgy érik el, hogy körülbelül 10 héten keresztül 12-14 órán át sötétben tartják a növényt, így a levelei a stressztől vörössé válnak. Ezután a növényt napfényre teszik, hogy a piros színe megmaradjon. 

3. A karácsonyi mikulásvirág „virágai”
Amikor a laikusok a mikulásvirágok „virágairól” beszélnek, akkor a sziromszerű levelekre, az úgynevezett „fellevelekre” gondolnak. Az Euphorbia pulcherrimának valóban vannak virágai, de ezek a zöld és sárga virágok kicsik – és semmiképpen sem figyelemre méltóak. A színes fellevelek e jelentéktelen virágok körül (és közvetlenül alattuk) alakulnak ki.

4. A karácsonyi mikulásvirág legendája
A mikulásvirággal kapcsolatos legenda valamikor nagyon régen egy mexikói parasztlány történetével kezdődött, aki szenteste egy problémával szembesült: nem volt pénze arra, hogy a templomban a többi gyerekkel együtt ajándékkal járuljon hozzá Krisztus születésének ünnepéhez.

A lánynak azt mondták, nem számít, hogy nincs pénze ajándékra, hiszen az számít, hogy a lelkében szeretet legyen, hiszen a hit az, ami a legfontosabb – és a pozitív gondolatok. A kislány megnyugodott, megfogadta, amit mondtak neki, és díszes csecsebecsék híján, ahogy gyalog a templomhoz sétált, az útszélén néhány gyomnövényt szedett egy csokorba, szerény kis ajándék gyanánt.

Amikor azonban megérkezett a templomba, és eljött az ideje, hogy átadja az ajándékát, a legnagyobb meglepetésére a gyomnövénycsokor szépséges ajándékká változott: piros karácsonyi mikulásvirágokká! Így született meg egy igen kedvelt karácsonyi hagyomány, hiszen ma is az ünnepi időszakhoz kötődik ezeknek a „virágoknak” a megvásárlása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KAP-reform: kitört a vita az uniós agrártanácsban

2025. szeptember 24. 14:10

Heves vita robbant ki az EU agrárminiszterei között a KAP-reformról: több tagállam „katasztrofálisnak” nevezte a bizottsági terveket.

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

2025. szeptember 19. 16:10

Spanyol séfek helyi alapanyagokból alkotják újra a japán szójaszószt, egyedi ízekkel és fenntartható szemlélettel.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

Ezért lett a magyal a karácsony jelképe

2023. november 25. 11:10

Bár hazánkban a magyal az emberek fejében javarészt a karácsonyi ünnepkörhöz kötődik, ennek a fényes, mélyzöld levelű, piros bogyókkal ékesített szépséges növénynek ennél jóval színesebb múltja és kultúrája van.

Készítsünk karácsonyfadíszeket természetes anyagokból! - I. rész

2022. december 21. 05:37

Csodálatos érzés és kellemes időtöltés, ha a vásárolt karácsonyfadíszek mellett vagy helyett a saját alkotásainkat aggathatjuk fel a fára. Mielőtt bárki is továbbgörgetne: ne gondoljunk bonyolult díszekre és lehetetlen küldetésre! Ezeket a díszeket gyerekekkel és kevésbé türelmes családtagjainkkal is elkészíthetjük!

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.