Zöldség-Gyümölcs

Ez a világ legdrágább citromja – de mitől az?

Agrofórum Online

A Lushnjában termesztett citromot meglehetősen bizarr külsővel áldotta meg az Isten: úgy néz ki, mint egy világos sárga nagyszemű kaviár, banánhéjba töltve. De legalább értjük már, miért kaviár-citrom a neve, és hogy jön képbe a kaviár szó, noha egy gyümölcsről beszélünk. Na, de ha meglátjuk az árát – jobb, ha megkapaszkodunk!

A világ legdrágább citromfajtája, amelyet „ujjas citromnak is neveznek” (a gyümölcs formája miatt) eredendően Ausztráliából származik. Albániában Klodian Hida, egy helyi növénytermesztő kezdte el termeszteni ezt a citromfajtát 5 évvel ezelőtt, Fiershegan földjein.

Terményei akkora sikert arattak a nemzetközi piacon, hogy a férfi ma már 270 fával büszkélkedhet, amelyen 3 különleges citromfajta terem. Klodian és a családja számára korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy gyümölcs ennyire sikeres és keresett legyen, ám a kaviár-citrom utat tört magának.

Ma a külföldi piacokon, például Olaszországban és Franciaországban olyan nagy a kereslet erre a citromfajtára, hogy 1 kg-ot 87 euróért (33 000 forintért) árulnak, és meg is veszik az emberek! A kaviár-citromot a legnépszerűbb, legdrágább éttermek is sorra rendelik, mivel a legkülönlegesebb halas fogásokat ezzel a „luxus” gyümölccsel tálalják, de gyakran teszik bele hideg salátákba és édes desszertekbe is – különleges ízként és egyedi díszítőelemként.

Ennek az egyedülálló citromfajtának hosszúkás alakja és különleges aromája van. Húsa apró gyöngyszerű (valóban kaviár-küllemű, ám annál keményebb textúrájú), fogyasztáskor friss, fanyar, gyümölcsös ízű, sokak szerint a lime-éhoz hasonló.

A hagyományos citromtól eltérően ezt a citromot nem facsarják ki, hiszen különleges kaviár-jellegű húsa az, ami oly különlegessé teszi. Leggyakrabban lekvárt, dzsemet és savanyúságot készítenek belőle, héja – a hagyományos citromhéjhoz hasonlóan – szárítva fűszerként használható.

Albániában Lushnja régiója az egyetlen olyan terület, ahol ez a citromfajta alkalmazkodott az éghajlathoz és a talajhoz. A növény 2-7 méter magasra nő, levelei kicsik, legfeljebb 5-6 centiméter hosszúak és mindössze 2,5 cm szélesek. A virágai fehérek, termése hengeres, 4-8 cm hosszú, enyhén görbe, általában zöld vagy rózsaszín színű.

A kaviár-citrom első ízben az 1990-as években került kereskedelmi forgalomba, ám nem nyers gyümölcsként, hanem lekvár formájában. Sokak szerint akkoriban a termesztők úgy vélték, nem aratna sikert a gyümölcs a piacon, sőt, bizarr külleme miatt jó eséllyel rájuk romlana a gyümölcs, noha az íze kellemes és ugyanolyan egészséges, mint más citrusfélék.

A 2000-es évekre változott a kereslet, megnőtt az új dolgok iránti igény, így piacra dobták a korábban is létező kaviár-citromot, ami ezúttal bombaként robbant be a köztudatba. Az ára hamar magasba szökött, ami abból is fakadt, hogy nagyon kevés helyről lehetett beszerezni, de pár éven belül már minden nívós étterem konyhájában helyet kapott.

Ma már Ausztráliában is termesztik, a gyümölcs iránti nagy keresletre reagálva, a tudósok pedig azon dolgoznak, hogy többféle génmódosított fajtát hozzanak létre, amelyek meglehet, még a kiindulási pontot adó kaviár-citromnál is különlegesebbek lesznek. 

A kaviár-citromot a többi citrusfajhoz hasonlóan termesztik. A növény leggyakoribb kártevői közé tartoznak a pajzstetvek, a hernyók és a gubacsdarázs, az ecetmuslica azonban nem kedveli a növényt, így nem jelent veszélyt az importáló országok számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Miért csak virág van a meggyfán, levél nélkül?

2020. április 29. 09:59

Kb.8 éves cigánymeggy fa nem hozott egyetlen egy levelet sem, csak kisebb virágokat az idén. Még virágzás előtt jóval permeteztem Mospilannal - túladagoltam?

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

A holland epertermesztők napkollektoros kazánokkal fűthetik üvegházaikat

2022. november 28. 10:09

Kok Aardbeien reméli, hogy a héten megkezdheti az újonnan telepített napkollektoros fűtőberendezés használatát. Kicsit később, mint tervezték, de még éppen idejében, mielőtt az időjárás igazán rosszra fordulna.