31℃ 20℃
szeptember 5. Viktor, Lőrinc, Ofélia
Életmód, gasztronómia

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

Agrofórum Online

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Hátha van olyan, aki nem emlékszik arra a klasszikus mondatra, amit általános iskolában tanultunk biológiaórán: „A tojás egyetlen, kivételesen nagy sejt.” Ez gyorsan nyomra is vezetheti az érdeklődőt, amikor a tojás felépítését szeretné megérteni. 

A tojássárgája gyakorlatilag a tyúk petesejtje, amelynek érett állapotba kell kerülnie ahhoz, hogy tojás képződjön belőle. Azokat a tápanyagokat tartalmazza, amelyekre az embrió fejlődéséhez szükség van. A színét a táp növényi pigmentjeiből nyeri, amit korábban a tyúk felcsipegetett: a kukoricától sárgásabb, a búzától sápadtabb árnyalatot kap.

A fehérje később keletkezik, és a feladata, hogy védőréteget képezzen az embrió és a héj között fizikailag, megfelelően nedves környezetet biztosítson, és védje a baktériumok és vírusok, sőt a ragadozók ellen is – ugyanis olyan fehérje található benne, amely elfogyasztójában gátolja a tápanyagok felszívódását.

Néhány tény a tojásfehérjéről

Hiába teszi ki egy egész tojás nagy részét, a kalóriatartalma annak csak a negyede, a zsírtartalma pedig közelít a nullához. Így a fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Az egész tojás fehérjetartalmának több mint felét adja – akár 4 grammot tartalmazhat, ráadásul minden esszenciális aminosav megtalálható benne.

Kevés benne a vitamin – de egy adagban a napi riboflavin-szükséglet (B2-vitamin) 12%-a megtalálható, ami az energiatermeléshez és a sejtnövekedéshez elengedhetetlen.

A tojásfehérjéből, mivel sok levegőt képes megtartani, az omletten és rántottán túl készíthetünk habcsókot, makaront, szuflét, illetve kenhetjük a sütik tetejére is. 

Néhány tény a tojássárgájáról

A tojássárgájában bőségesen van vitamin és ásványi anyag, mint a kalcium, foszfor, cink, tiamin (B1-vitamin), B12-vitamin, A-, E-, D-, K-vitamin. Egy tojássárgája a napi kolin szükséglet (agy, idegrendszer, máj stb. vízben oldódó vitaminja) 60%-át is tartalmazza, valamint zsírban oldódó karotinoidokban is gazdag, ami a „szem vitaminja”.

Magas, 4,5-6 gramm a zsírtartalma, ám ez még mindig csak a napi ajánlott mennyiség 10%-a. Viszont ezek többnyire „jó” zsírok, mint az Omega-3 zsírsavak, amit az emberi szervezet nem tud előállítani.

Koleszterinből a tojás az összes ételféleség közül az egyik legtöbbet tartalmazza (akár 200 mg egyetlen sárgájában). Szerencsére az újabb kutatások szerint nincs összefüggés az elfogyasztott tojások mennyisége és a magas koleszterinszint, illetve a szívbetegségek között.

A tojássárgáját adhatjuk tésztákhoz, és lehet olyan mártások alapanyaga, amelyekben zsiradékot kell valamilyen savas folyadékkal vegyíteni, mint például a majonéz vagy a hollandi mártás.

Ráadás Tipp

Ha a tojásban található minden tápanyagot optimális formában szeretnék elfogyasztani, a legjobb, ha a fehérjét addig hevítjük (főzzük/sütjük), amíg teljesen megszilárdul; így ugyanis kicsapódik és működésképtelenné válik az az inhibitor, ami a tápanyagok felszívódását gátolja. A tojássárgája viszont lehetőleg nyersen fogyasztandó – ha előzetesen szalmonellától mentesítették.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

A SPAR Magyarország rövidesen nem forgalmaz ketreces tartásból származó tojásokat

2018. január 23. 12:13

A SPAR Ausztria csoporthoz tartozó szlovén, horvát, olasz és magyar szervezetek legkésőbb 2025-től nem árulnak majd ketreces tartásból származó tojásokat.

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

2022-ben négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából, mint 2021-ben

2023. október 18. 10:10

A hazai tojáságazat jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, az elért eredményeket azonban veszélyeztetik az Európai Bizottság átgondolatlan lépései – véli a NAK. Miközben az EU beengedi a piacára az uniós szabályoknak nem megfelelő ukrán tojást, tovább szigorítaná a saját termelőire vonatkozó előírásokat.

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10. 07:10

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.