Agrárgazdaság

Nem tudja kielégíteni a búzakeresletet Ukrajna, ha folytatódnak a támadások

Agrofórum Online

Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja (WFP) arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna búzatermelése az elkövetkező években nem lesz képes kielégíteni a belföldi és az export igényeket, ha a fekete-tengeri export útvonalak továbbra is elzáródnak és az élelmiszer-infrastruktúra elleni támadások folytatódnak.

A WFP ukrajnai igazgatója, Matthew Hollingworth szerint az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának (OHCHR) hamarosan megjelenő jelentése kimutatja, hogy július közepe óta 31 dokumentált támadást követtek el Ukrajna gabonatermelő és exportlétesítményei ellen.

Azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy „e támadások közül 28-at csak Odessza megyében követtek el, amely a globális kereskedelemhez nélkülözhetetlen fekete-tengeri és dunai termináloknak ad otthont”. Az orosz erők kedd este is Х-31 rakétákkal támadták a kikötői infrastruktúrára Ukrajna déli részén, Odessza városában – közölte a regionális kormányzó.

„Ha folytatódnak az élelmiszer-infrastruktúra elleni támadások és a tengeri export útvonalak elzáródása, az drámai hatással lesz a mezőgazdasági termelési kilátásokra az elkövetkező években, és a legrosszabb forgatókönyv szerint ahhoz vezethet, hogy a búzatermelés nem tudja kielégíteni a belföldi és az export igényeket” – mondta Hollingworth.

Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet azt mondta a Biztonsági Tanácsnak, hogy Moszkva katonai infrastruktúrát céloz, nem polgári infrastruktúrát. Az ENSZ a 2022 februári Ukrajna elleni orosz invázióját tette felelőssé a globális élelmiszerválság súlyosbodásáért. Ukrajna és Oroszország egyaránt jelentős gabonaexportőr. Oroszország nagy műtrágyaszállítója is a világpiacnak.

Az orosz mezőgazdasági miniszter a múlt héten közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök júliusi ígéretének megfelelően Moszkva megkezdte a 200 000 tonnáig terjedő ingyenes gabonaszállítást hat afrikai államba.

Hollingworth elmondta, hogy a háború előtt Ukrajna a globális búzaexport 9%-át, a kukorica 15%-át és a napraforgóolaj 44%-át biztosította.

Az ENSZ-tisztviselők megpróbálják újraéleszteni a fekete-tengeri gabona üzletet, amelyről Oroszország júliusban – egy évvel az ENSZ és Törökország közvetítése után – felmondott, nehezményezve, hogy saját élelmiszer- és műtrágya exportja akadályokba ütközik. 

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a hónap elején azt mondta a Reutersnek, hogy nehéz lesz újraéleszteni a fekete-tengeri megállapodást, amelynek keretében közel 33 millió tonna ukrajnai gabonát exportáltak.

Ukrajna augusztusban elindított egy úgynevezett ideiglenes exportfolyosót, hogy alternatív megoldásként lehetővé tegye a mezőgazdasági exportot. Az új útvonalon több mint 700 000 tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

(Fotó: Canva)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán gabonaexport 21,5 százalékkal csökkent eddig

2021. március 12. 04:02

Ukrajna gabonaexportja körülbelül 21,5 százalékkal, 32,9 millió tonnára esett vissza ebben a gazdálkodási szezonban.

ENSZ: csökkenteni kell a lemaradást az ukrajnai gabonaexportban

2023. január 19. 07:36

Az Egyesült Nemzetek Szervezete az Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportját lehetővé tévő megállapodás működésének elégtelenségére hívta fel a figyelmet.

Mit jelent az ukrán agráriumnak a kahovkai gát lerombolása?

2023. június 11. 07:48

Június 6-án éjjel az orosz csapatok felrobbantották a kahovkai vízierőművet. A megszálló hatóságok tájékoztatása szerint a gát megközelítőleg 177 méter hosszan rongálódott meg.

Pozitív kilátások a Fekete-tengeri régióban

2021. április 9. 05:02

A hideg és havas időjárást hozó tavasz késleltette a 2021-es tavaszi gabonavetések kezdetét Ukrajna és Oroszország legtöbb régiójában.