14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Szőlő-Bor

Prémium borral jelentkezett az egyik magyar érseki pincészet

Veszprémi Érseki Pincészet

December elejétől bárki megkóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládjának első tételét, az 1277 Rajnai Rizlinget. A pincészet idén májusban új borcsaládokkal és különleges arculattal lépett piacra, több boruk pedig komoly szakmai elismerést kapott az elmúlt hónapokban.

Az 1277 borcsaládba azok a fajták kerülnek, amelyek a pincészet ősi birtokáról, a mindszentkállai Püspökdombról érkeznek. Kizárólag a legkiválóbb minőségű, teljes biológiai érettségben szüretelt szőlőből, válogatott fürtökből készítjük ezeket a prémium minőségű borokat. Az 1277 borcsaládhoz két fehér fajta – a Sauvignon Blanc és a Rajnai Rizling – tartozik, a harmadik bor egy vörös cuvée” – magyarázta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet idén májusban három új borcsaláddal és különleges arculattal lépett piacra.  A három borcsalád – a Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 – mind megjelenésében, mind nevében szorosan kötődik a főegyházmegyéhez. A Vesprim Infula név egyik eleme, az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttókhoz a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota dísztermének mennyezeti festése adta az inspirációt.

A Mandorla borcsalád neve a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ilyen látható többek között a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

A prémium borcsalád neve – 1277 – pedig arra az évre utal, amikor a Veszprémi Érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kezdett foglalkozni.

A Vesprim Infula és a Mandorla borokat már megkóstolhatta a nagyközönség, december elsejétől pedig a prémium kategória első tétele, a 2022-es évjáratú Rajnai Rizling is elérhető lesz. Utóbbit kajszibarackos ízvilág jellemzi, amit korianderes, narancsos, sós, mentás és citrusos jegyek tesznek teljessé. A bor áprilisban került palackba, így érlelődik decemberig.

Díjnyertes borok

Az új borcsaládok már debütálásuk évében sikert arattak. A Vesprim Infula Rouge a 2023-as Országos Borversenyen arany, a Mandorla Sauvignon Blanc ezüst minősítést kapott, a néhány napja megjelent TOP 100 Magyar Bor válogatásba pedig a Mandorla Rajnai Rizling került be.

Mindegyik borunkra nagyon büszke vagyok. A fő célom, hogy meg tudjam mutatni a pincészet két birtokának – a felsőörsinek és a mindszentkállainak az értékeit a borainkban. Mindkét termőterület olyan adottságokkal rendelkezik, amelyek páratlanok az országban” – hangsúlyozta Benesch Antal.

Idén kiváló termést szüreteltek – annak ellenére, hogy a csapadékos, párás időjárás megnehezítette a dolgukat. „Fehér fajtáinkban gyönyörű illatok és ízek vannak, köszönhetően a hideg évjáratnak. Nagyon sokat várunk a Sauvignon Blanc-tól, és a vörösboraink is kiválónak tűnnek. A következő hónapok az érlelésről fognak szólni, fehér fajtáink 4-6 hónapos, vörösboraink pedig 11-12 hónapos érlelést kapnak” – mondta a főborász.

Kiemelte: 2024 főként a telepítésről fog szólni. Mindszentkállai birtokukat újratelepítik fő fajtáikkal, sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel, emellett cabernet franc, syrah és pinot noir szőlőt is telepítenek majd.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Bővült a hazai borexport

2018. szeptember 11. 14:28

A palackos borok kiszállítása 21 százalékkal, 140 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 17 százalékkal, hétmilliárd forintra emelkedett egy év alatt.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

A szőlőmagban rejlő kincseink

2020. február 7. 04:37

Bock József, a Bock Pince Kft. ügyvezető-tulajdonos elmondta, közel tizenöt évvel ezelőtt kezdtek el azzal foglalkozni, hogy valamilyen módon hasznosítsák a borszőlő feldolgozásának egyik melléktermékét, a rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkező kékszőlőmagot.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.