Zöldség-Gyümölcs

Hogyan kell helyesen megpucolni a mandarint?

Agrofórum Online

A mandarin az év ezen időszakában gyakrabban kerül a kosarakba, az éttermek választékába, majd az ünnepi asztalokra. Mindez véletlen lenne?

Sokan úgy vélik, ez csak azért van, mert télen – a zord időjárásnak köszönhetően – kevés a friss gyümölcs, de ez nem csak ezért van így. A narancssárga és a piros szín a holdújév előhírnökei, amelyet már nemcsak az ázsiai országokban, de szerte a világon ünnepelnek. 

A Citrus reticulata, más néven mandarin Kínából származik, és mindig az ünnepekhez kapcsolódó fő gyümölcsnek számított. Hogy miért? Mert a mandarint mindig is a szerencse hagyományos szimbólumának tekintették.

Ez főként abból fakad, hogy ez a szó eredeti nyelven a „gazdagság” szóhoz hasonlóan hangzik. A gyümölcs narancssárga árnyalatáról pedig úgy tartják, hogy az „aranyat” szimbolizálja, így e kettősség szerencsehozó gyümölccsé avanzsálja az amúgy is közkedvelt, édes mandarint.

A mandarin (a gyümölcs és a mandarin fa ágainak) ajándékozása az ünnep heteiben egyfajta szimbolikus módja annak, hogy boldogságot és jólétet kívánjunk a családtagjainknak és szeretteinknek, mivel így szó szerint „gazdagságot” adunk nekik.

A mandarin emellett a tisztelet és a szerencse szimbóluma is, ezért előszeretettel teszik ki ünnepi asztalokra, vagy dekorációs elemként koszorúkba, gyertyás összeállításokba. Jelenléte a „szerencse meghívását” jelképezi, illetve a legendák szerint a mandarin áldást hoz a ház lakóinak. 

A mandarin helyes megpucolásának titka
A YouTube ma már tele van olyan videókkal, amelyekben megmutatják, hogy nekünk, európaiaknak hogyan is kéne helyesen megpucolnunk a mandarint. Mert nem szabad csak úgy nekiállni és leszaggatni a héját, hanem először a tetejéről, majd az aljáról kell leszedni egy szabályos, kupak alakú formát, eztán pedig szépen oldalról lehengergetni a puha héjat, ami így valóban egyben lejön. 

Aki meg szeretné nézni, innen elsajátíthatja ezt az egész egyszerű módszert:

Kozmetikumokban is használják

A mandarin azonban nem csak az élelmiszeripar egyik legnépszerűbb gyümölcse. Illóolaját gyakran használják kozmetikumokban és illatszerekben, hiszen ez az, ami a parfümöknek friss, citrusos illatot ad. A kozmetikumokon kívül a mandarinos illóolajat hangulatjavító hatása miatt aromaterápiás kezelések és masszázsok során is használják. 

(Vezérkép: Daria-Yakovleva/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Spanyolország a legnagyobb európai mandarintermelő

2021. március 14. 08:52

Kína a legnagyobb mandarintermesztő ország a Földön, Spanyolország a második, a harmadik helyet Törökország szerezte meg a rangsorban.

Citrusfélék teleltetése

2021. szeptember 7. 08:35

Mediterrán növényként a citrusfélék nagyja nem télálló. Bár van a télálló vadcitrom, melyből manapság előszeretettel sövényt is nevelnek, de a legtöbb esetben a citrusféléket teleltetni kell.

Citrusok nyomában: a petitgraintől az édesnarancsig

2023. február 6. 05:37

Most a citrusfélékről lesz szó, hogy melyik elnevezés mit is takar, és honnan ismerhetjük fel a különböző növényeket?

Meghódítanák Európát a chilei citrusfélék

2019. június 16. 11:17

Chile több mint 30 különböző gyümölcsfajt kínál, köztük citromok, klementinek, mandarinok, narancsok és grépfrútok több változatát, amelyek bizonyosan megtalálják vásárlóikat Európában is.