Bulvár

Egy repülőgép utasait sokkolta a vietnámi farmok látványa

Agrofórum Online

A TikTokon elszabadult videón Vietnám gyümölcsfarmjai tűnnek fel, de úgy, ahogy eddig vélhetően nem sokan látták még. Az éjszaka, egy repülőn készült felvétel valóban lélegzetelállító, nem is csoda, hogy mindössze két hét alatt 14 milliós nézettséget ért el!

A HCMC-Melbourne járaton készült videó a „kilövése” óta vírusként terjed a világhálón. A felvétel már-már disztópikus: az éjszakai tájban mintha üvegtéglák ragyognának odalent, Vietnám szántóföldjein. 

A videó készítője szerint az utasok, miután meglátták az odalent ragyogó futurisztikus fényeket, az ablakokhoz gyűltek és mindannyian azt próbálták megfejteni, mik lehetnek ezek a fények? Mert az odafentről is látszott, hogy nem lakóházak és nem is ipari telepek.

A kérdésre – szintén online – a vietnámi gazdák válaszoltak. Számukra megmosolyogtató volt látni, hallani, hogy az ausztrálok nem tudják, mit látnak, holott a válasz pofonegyszerű volt: gyümölcsfarmokat. Pontosabban sárkánygyümölcsöt (pitaja) termesztő üvegházakat, amelyeket éjszaka mesterséges fénnyel világítanak meg annak érdekében, hogy a gyümölcsök gyorsabban nőjenek – ez a módszer egész éves termesztést tesz lehetővé. 

A sárkánygyümölcsöt főként Vietnám dél-középső részén, Binh Thuan tartományban, valamint a déli Long An és Tien Giang tartományokban termesztik. A farmokat többnyire LED-fényekkel világítják meg a szezonon kívüli időszakban – a látvány pedig, különösen repülőről éjszaka nézve, valóban pazar. 

A világítást gyártó Atop Lighting szerint a vegetációs időszak meghosszabbításának és a sárkánygyümölcsök terméshozamának növelésének legjobb módja az esti LED-fények használata, ezekkel ugyanis „becsaphatják” a növényeket, hogy azok azt higgyék, még mindig nyár van.

A videó megjelenése óta egyre-másra szaporodnak a TikTokon a témában készült videók. Aki teheti, nézze meg, érdemes, hiszen mi sem látunk ilyesmit, legfeljebb a neten. 

A látványos videóért KATTINTSON IDE!

(Fotó: Engin_Akyurt/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legnagyobb kukoricalabirintusában mostantól lehet eltévedni

2024. szeptember 13. 09:40

Általában 28 hold területet áldoznak erre a célra, de a „látványpark” napraforgó- és sütőtökföldeket is magában foglal.

A csótányoknak is jut szerep a jövő mezőgazdaságában

2024. augusztus 31. 16:10

Szigorú higiéniai normák mellett már Európában és Észak-Amerikában is működnek rovarfarmok, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.

A fecskék különös és kegyetlen viselkedésére találtak magyarázatot

2024. augusztus 29. 13:10

A Cseh Tudományos Akadémia kutatói hosszú ideje figyelik a fecskék életét, adatbázisukban több mint 6000 madár adatai szerepelnek.

16 ezer hektár föld 30 milliárd forintnyi dollárért

2024. augusztus 27. 09:40

Akinek van ennyi pénze, csapjon le a lehetőségre: 85 millió dollárért kínálják a Yellowstone Nemzeti Park közelében fekvő, pazar birtokot.

Az esővízgyűjtés egyre népszerűbb Vietnámban is

2023. január 20. 10:26

Az esővízgyűjtés a világon mindenütt egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Fejlődésben a vietnámi kertészet

2023. május 1. 11:34

A vietnámi kertészet több szempontból is fejlődésnek indult, ami az ország agrárágazatának folyamatos fejlődésére utal.