Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

Agrofórum Online

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Az antigének és vakcinák nagyüzemi előállításának kevésbé ismert módja a növények biofaktorként való felhasználása. Ilyenkor a növényeket genetikailag módosítják, hogy vírusszerű részecskéket (VLP-ket), azaz a vírus szerkezeti fehérjéit, vagy „több-epitópos” fehérjéket állítsanak elő, ahol az antigén különböző szekvenciái lehetővé teszik, hogy immunizáló és védő választ hozzunk létre az emberben.

A legszélesebb körben használt növény a Nicotiana benthamiana, a dohány közeli rokona, mégpedig biomasszája, könnyű laboratóriumi kezelése és gyors növekedése miatt. A tudósok azonban más növényekkel is dolgoztak már, mint például salátával, sárgarépával, burgonyával, rizzsel, paradicsommal és kukoricával.

Az utóbbi években számos COVID–19 vakcinát fejlesztettek ki a gyógyszergyárak a globális pandémiára adott válaszul. Arra azonban még nem volt példa, hogy ehető vakcinát állítottak volna elő, egészen mostanáig.

A folyóirat szerint a tudósok a koronavírus S1 antigén fehérjéjét kódoló gén egy töredékét speciális vektorokba ültették be, és beillesztették a paradicsomsejtek genomjába. Ezekből a sejtekből olyan paradicsom növényt nyertek, amely az S1 antigén fehérjét szaporítja.

Ennek eredményeként az e növényekből származó paradicsom gyümölcsökről kimutatták, hogy stabil S1 antigén fehérjét szintetizálnak, ez pedig a TOMAVAC vakcina alapját képezi.

A kezdeti kutatások és tanulmányok eredményei alapján nyert korai bizonyítékok egy olcsó, környezetbarát és biztonságos, növényi alapú, ehető COVID–19 vakcina lehetőségét ígérik. Ez a vakcina hosszabb távú, kettős védelmet nyújthat, amely korlátozza a vírus átvitelét és a betegség előrehaladását, segítve ezzel a globális egészségügy biztosítását. 

(Fotó: Justinite/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.

Döbbenetes módon védekezik a paradicsom szárazság esetén

2024. január 23. 16:10

Egy kutatás szerint a paradicsom gyökerében lévő „vízálló” anyag védi a növényt aszály idején.