26℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra
Zöldség-Gyümölcs

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

Agrofórum Online

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

A török hatóságokat mindez nem érdekli – ők úgy látják helyesnek, hogy a téli időszakban a gazdák ne használhassanak földgázt. Hogy miként tudják így túlélni a fagyos időszakokat az üvegházakban termesztett citromok, paradicsomok és uborkák? Ez a termesztők gondja – legalábbis, a hatóság így gondolja.

A török gazdáknak a hideg téli időjárás miatt komoly kihívásokkal kell megküzdeniük a saját üvegházaikban folytatott zöldségetermesztés során, mivel megtiltották nekik a gáz használatát. A Bereket Etrap közigazgatási központhoz közeli területeken az elsődleges gondot leginkább a fűtés és a növények védelme jelenti a hideg időjárás idején.

A jelentések szerint az üvegházakban már több mint egy hónapja tilos a földgáz és az elektromos áram használata. A térségben emiatt sok gazda, akiknek több tucatnyi, 500 és 5000 négyzetméter közötti méretű fűtött üvegháza van, kénytelen fával kénytelen felfűteni a területét, hogy megmentse a termését, többek között a citromokat, a paradicsomot és az uborkát.

A gazdák a zöldségtermesztéssel kapcsolatos kihívásokkal küzdenek, míg a helyi lakosok arra kényszerülnek, hogy értékesítsék a megtermelt terményeiket, ezzel fenntartva a család jövedelmét.

A törökországi hatóságok időről időre intézkedéseket vezetnek be a magán-üvegházak ellen, ami további nehézségeket okoz a vidéki vállalkozóknak. A nehézségek ellenére a hatósági tisztviselők nem ismerik el az élelmiszer-ellátási problémákat, annak ellenére, hogy az országban több mint hat éve élelmiszerhiánnyal küzdenek.

(Fotó: pasja1000/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.