27℃ 19℃
július 7. Apollónia, Vilibald, Bene
Életmód, gasztronómia

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

Agrofórum Online

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Nem mi vagyunk a legnagyobb család. Nálunk „csak” négy gyerek van, plusz édesapám, így összesen heten élünk együtt, egy háztartásban. No és persze, a kutya, a macska és a gekkó – így tízen.

A gyerekeink osztályaiban azonban nem ritka az 5 gyerekes család, de van 7, sőt (kapaszkodjanak meg) 11 gyerekes család is! Tapasztalatból mondom, nem egyszerű ennyi éhes kis szájra úgy sütni-főzni, hogy minden finom, egészséges, elegendő – és kifizethető is legyen.

(Zárójelben jegyzem csak meg, hogy a mi nagy tepsis házi pizzánk és hamburgerünk bármikor lepipálja bármelyik pizzaláncét.)

A sok gyerekkel a legnagyobb nehézség azt hiszem, az, hogy mivel már mind kis-tinik (11-12-14-15 évesek) és mind sportolnak, tanulnak, zenélnek, különórákra, szakkörökre, mindenre járnak

A mennyiségnek hitt, eléjük tett ételek úgy tűnnek el, mintha ott sem lettek volna. Csak 30-as tálcás tojást érdemes venni, mert a 10-es tojás egy reggelire sem elég – hacsak nem trükközünk ezzel is, de erről majd legközelebb. Persze, ha megkérdezzük őket, mit ennének, azt felelik, mint a legtöbb TikTok-mémben a többi gyerek: mindegy, akármit, bármit.

A töki pompost első alkalommal egy Etyeki fesztiválon kóstoltuk meg velük. Nyár volt, a nap hét ágra sütött, sült hagyma és szalonna illata szállt a levegőben. Az egyik sátor előtt kígyózó sor állt. A szüleimtől azt tanultam, sosem a puccos, de üres éttermek előtt kell megállni, hanem ott, ahol sokan esznek.

Hát, mi is beálltunk a sorba. Kemencében sült a kenyérlángos, az illata elképesztő volt – mindenkinek szó szerint csorgott a nyála. Aztán megkaptuk a sok-sok finomságot, ki-ki a maga szeletét és csak annyit tudtunk mondani, hogy

Nem volt kérdés eztán, hogy a családi recepttárba örökös helyet kap eztán a töki pompos, amit lassan 10 éve mindig ugyanúgy készítek el – osztatlan sikerrel.

Hozzávalók: 1,5 dl víz, 1 teáskanál só, nagyobb csipet cukor, 2 evőkanál olíva olaj, 40 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő

A tetejére: tejföl (4-5 dl), 1 csomag bacon, 1 lila hagyma, só, reszelt sajt

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben bedagasztjuk, majd megkelesztjük. 

2.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta, és 200 fokon 5-10 perc alatt elősütjük.

3.) Ha a tésztánk kicsit megsült, kivesszük a sütőből, megkenjük tejföllel, rászórjuk a felkockázott bacont, vékonyan felkarikázott lila hagymát, megsózzuk, és megszórjuk reszelt sajttal, majd további 12-15 perc alatt készre sütjük az egészet. A végén megkenhetjük még fokhagymás vízzel, amit a lángoshoz szoktunk használni. (fél dl víz + 5-6 gerezd fokhagyma átnyomva + só). Forrón tálaljuk.

Lehetne persze az egész családnak is így sütni (szoktam is), de nem tésztás ételeket, mivel a gluténmentes liszt 3x annyiba kerül, mint a hagyományos, ráadásul borzasztó nehéz vele dolgozni – és a gyerekorvos szerint a többieknek, akik nem lisztérzékenyek, nem szabad folyton gluténmentes ételeket adni, mert hajlamosíthatja őket a gluténérzékenységre, ha elszokik a szervezetük a gluténtartalmú ételektől. Nem egyszerű, igaz?

De nem is olyan bonyolult. A gluténmentes töki pompos alapja voltaképp egy jól működő gluténmentes pizzatészta, az egyetlen, ami mindig ropogós és finom, bármit is teszünk rá.

Hozzávalók (2 személyre): 300 g gluténmentes liszt (Schar), 10 g friss élesztő, 240 ml langyos víz, 10 g só, 2 ek olívaolaj

A tetejére: tejföl (4-5 dl), 1 csomag bacon, 1 lila hagyma, só, reszelt sajt

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, majd golyóvá gyúrjuk és lefedve, meleg helyen fél órán át kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk. 

2.) A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben elősütjük.

3.) Ha a tésztánk szép rózsaszínes szélű már, tehát majdnem kész, kivesszük a sütőből, megkenjük tejföllel, rászórjuk a felkockázott bacont, a felkarikázott lila hagymát, majd megsózzuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd további 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük az egészet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

2024. október 4. 08:10

A zöld paradicsom íze savanykás, az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Emiatt másfajta ételekben és másképp tanácsos felhasználni.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.