Növénytermesztés

Egész napos konferencia lesz az ökológiai gazdálkodás hazai helyzetéről

Agrofórum Online

A délutáni programban öt különálló szekcióülés is lesz többek között méhészet, kertészet, szőlészet és szántóföldi növénytermesztés témakörben.

Február 2-án nagyszabású konferenciát szervez Gödöllőn az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kara „Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?” címmel. Az egész napos rendezvényen számtalan témában konzultálhatnak a szakemberek és a gazdálkodók, a délutáni programban öt különálló szekcióülés is lesz többek között méhészet, kertészet, szőlészet és szántóföldi növénytermesztés témakörben. A rendezvény médiatámogatóként az Agrofórum is segíti.

Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?

Helyszín: Gödöllő, Szent István Egyetem, aula
Időpont: 2017. február 2.

Program:
8:30-9:10 Regisztráció
9:10-9:20 Köszöntők – Dr. Drexler Dóra (ÖMKi) és Prof. Dr. Tőzsér János (SZIE)
9:20-9:30 Megnyitó előadás – Dr. Fazekas Sándor, Földművelésügyi Miniszter
9:30-11:30 Plenáris ülés (Moderáció: Dr. Drexler Dóra)
9:30-9:45 Az ökológiai gazdálkodás globális kihívásai és az ezekre adható válaszok (Worldwide challenges of organic agriculture and their possible solutions) – Prof. Dr. Urs Niggli (FiBL, igazgató)
9:45-10:00 Az ökológiai ágazat legfrissebb változásai és az IFOAM EU válaszai az aktuális kihívásokra (Latest developments of the Organic Sector and the activities of IFOAM EU with respect to actual challenges) – Eric Gall (IFOAM, szakpolitikai igazgató)
10:00-10:15 Az ökológiai gazdálkodás szerepe a Vidékfejlesztési Programban, az ökogazdálkodás pályázat hatása az ágazat hazai fejlődésére – Kis Miklós Zsolt (Miniszterelnökség, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár)
10:15-10:30 Hazai ökológiai mezőgazdasági kutatások aktuális lehetőségei és kihívásai – Dr. Drexler Dóra (ÖMKi, ügyvezető)
10:30-10:45 Az ökológiai gazdálkodás jelene és jövője a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Karán – Prof. Dr. Posta Katalin (SZIE MKK, dékán)
10:45-11:00 A hazai bioágazat fejlődési tendenciái 2012 óta, aktuális feladatok és várható eredmények a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária szemszögéből – Czeller Gábor és Dr. Roszík Péter (Magyar Biokultúra Szövetség, elnök és Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., ügyvezető)
11:00-11:15 A hazai ökológiai gazdálkodás elmúlt öt évének és legújabb kihívásainak értékelése a Hungária Öko Garancia Kft. szemszögéből – Szépkuthy Katalin (Hungária Öko Garancia Kft., ügyvezető)
11:15-11:30 A Kárpát-medence ökogazdálkodása, Magyarország régiós szerepe és lehetőségei – Dr. Solti Gábor (Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége, elnök)
11:30-12:00 Kávészünet / Sajtótájékoztató a plenáris előadókkal / Poszter szekció
12:00-12:40 Kerekasztal beszélgetés a plenáris előadókkal – Kérdések és válaszok, felkért hozzászólások (Dr. Pusztai Péter, SZIE KK és Dr. Tirczka Imre, SZIE MKK)

12:40-13:40 Ebéd

13:40-15:40 Párhuzamos szekciók (részletes program ld. lennebb)
– Az ökológiai méhészet aktuális kihívásai és megoldásai – Moderátor: Csáki Tamás
– Ökológiai kertészet tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi kérdései – Moderátor: Papp Orsolya
– Az ökológiai szőlészet technológiái és aktuális kihívásai – Moderátor: Dr. Donkó Ádám
– Biológiai alapok és optimalizált termesztéstechnológiák a szántóföldi ökotermesztésben – Moderátor: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva és Földi Mihály
– Piaci szereplők az ökoágazat aktualitásairól – Moderátor: Dr. Drexler Dóra

15:40-16:00 Kávészünet (Aulában) / Poszter szekció
16:00- 16:20 Szekcióvezetők rövid összefoglalói a nap eredményeiről, következtetésekről
16:20-16:30 Zárszó, összefoglalás és kitekintés – Dr. Drexler Dóra

A párhuzamos szekciók részletes programja

Az ökológiai méhészet aktuális kihívásai és megoldásai – Moderátor: Csáki Tamás
13:40-13:45 A bioméhészeti on-farm hálózat mozgató rugói – Csáki Tamás, ÖMKi
13:45-14:20 A méhészet és a növényvédelem ütközési pontjai – Tóth Péter, OMME
14:20-14:55 A hazai és külföldi méhviaszok növényvédőszer terheltsége – Vámos Alex, MézMáz
14:55-15:30 Marcal parti méhmentéstől a bioméhészet kapujáig – Németh Zoltán, méhész
15:30-15:40 Konzultáció az előadók és a résztvevők között – Ökológiai kertészet tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi kérdései – Moderátor: Papp Orsolya
13:40-13:45 Köszöntés – A szekció tematikája és célja – Papp Orsolya, ÖMKi
13:45-14:05 Kertészeti kiskultúrák ökológiai termesztésében engedélyezett hatóanyagok – megoldások
és hiányok – felkérés alatt (NÉBIH)
14:05-14:25 Műhelymunka: gyakorlati tapasztalatok és megoldások megosztása, technológiai hiányok megjelölése a növényvédő szerek használatának terén
14:25-14:45 „Adtam ki baktériumtrágyát, mégsem lett több a termés” – avagy a baktériumtrágyák szerepe a termelésben és a termőföld életében – Prof. Dr. Bíró Borbála SZIE
14:45-15:05 A talajvizsgálat adataira alapozott szakszerű tápanyag-utánpótlás, gyakorlati példákkal – felkérés alatt
15:05-15:25 A mai gyümölcs- és zöldségtermesztés tápanyag-utánpótlásában előforduló leggyakoribb kérdések: egy szaktanácsadó gyakorlati tapasztalatai Kelet-Magyarországon” – Kaponyás Ilona szaktanácsadó
15:25-15:40 Konzultáció az előadók és a résztvevők között

Az ökológiai szőlészet technológiái és aktuális kihívásai – Moderátor: Dr. Donkó Ádám
13:40-13:45 Szekció megnyitó – Dr. Donkó Ádám, ÖMKi
13:45-14:05 Ökológiai növényvédelem a szőlőben – Varga Máté, szaktanácsadó
14:05-14:15 Ökológiai szőlő-növényvédelmi készítmények – Kőrös Tamás, Biocont
14:15-14:30 Fajgazdag szőlősorköz-takaró magkeverék kísérletek legfontosabb eredményei – Dr. Donkó Ádám, ÖMKi
14:30-14:50 A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD) magyarországi helyzetképe – Dancsházy Zsuzsanna, NÉBIH
14:50-15:05 A Tokaj-Hétszőlő Zrt. ökológiai szőlőtermesztési gyakorlata – Makai Gergely, Tokaj-Hétszőlő
15:05-15:20 A Vindependent Egyesület bemutatása – Wille-Baumkauff Márta, Vindependent, Pendits
15:20-15:40 Konzultáció az előadók és a résztvevők között

Biológiai alapok és optimalizált termesztéstechnológiák a szántóföldi ökotermesztésben – Moderátor: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva és Földi Mihály
13:40-13:50 Köszöntés – A szekció tematikája és célja – Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, ÖMKi
13:50-14:00 Forgatás nélküli talajtakarásos szántóföldi termesztéstechnológia tapasztalatai – Kökény Attila, Kakasszéki Biogazdálkodás Kft.
14:00-14:10 Zöldtrágyanövények és agronómiai hatásaik – Dr. Mándi Lajosné, Lajtamag Kft.
14:10-14:20 Kalászos gabonák biológiai alapjainak jelentősége az ökotermesztésben – Földi Mihály, ÖMKi
14:20-14:30 A biobúza-termesztés gyakorlata, kritikus elemei Nagydorogon – Komáromi János, Ökogazda
14:30-14:40 A fehérjenövény-termesztés rizikófaktorai az ökogazdálkodásban – Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, ÖMKi
14:40-14:50 A sikeres gyomszabályozás agrotechnikája – Gergye Tamás, Organic Food Kft.
14:50-15:00 Az ökológiai növényvédelem kritikus pontjai a szántóföldön – Hertelendi Péter, szaktanácsadó
15:00-15:40 Konzultáció az előadók és a résztvevők között

Piaci szereplők az ökoágazat aktualitásairól – Moderátor: Dr. Drexler Dóra
13:40-13:45 Köszöntés, a szekció megnyitása – Dr. Drexler Dóra, ÖMKi
13:45-14:00 Növényvédelmi előrejelzés jelentősége az ökológiai gazdálkodásban – Mátrai Zoltán, Agrárin Kft.
14:00-14:15 Magyar Talajbaktériumgyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének céljai, aktivitása – Dr. Pénzes Éva, Biofil Kft.
14:15-14:30 Az effektív mikroorganizmusok jelentősége az ökogazdálkodásban – Páncsity Ferenc, EM Bio
14:30-14:45 Növénykondicionálás és növénytáplálás a biotermesztésben – Pais István, Huminisz Kft.
14:45-15:00 Élelmiszer előállítás kémiai szermaradékok nélkül – Fülei Zoltán, Hortiservice Kft.
15:00-15:40 Konzultáció az előadók és a résztvevők között

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ritka növénykultúrára kaptak rá Magyarország szívében, pedig rengeteg víz kell hozzá

2025. október 8. 09:10

A kisebb kultúráknak is van jövőjük és biztos piacuk idehaza, erre találhatunk bizonyítékot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Furcsa anyag került a vetőgépbe Veszprém vármegyében, ezt juttatták a talajba

2025. október 5. 13:10

Ritka látványt örökített meg egy magyarországi gépforgalmazó, a direktvetőgépét a búzavetőmag mellett igen hasznos szervestrágya-pellettel töltötte fel. De mire jó ez?

35 ezer forintos kukoricaárakkal riogatják egymást a magyar gazdák, de az alacsony hozam inkább a baj

2025. október 4. 09:10

Az Alföld lassan alkalmatlanná válik kukoricatermesztésre, amit az egymás után sorjázó aszályos évek hatására egyre több magyar gazda lát be.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

A világ egyik legédesebb paradicsoma Veresegyházról jön

2018. május 18. 07:12

A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Őszi aktualitás: záró lemosó permetezés

2018. október 4. 06:00

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják. Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.