Agrárközélet
Agrárközélet

Kenyér, hal, zöldségfélék? További termékek áfája csökkenhet a jövőben

Kenyér, hal, zöldségfélék? További termékek áfája csökkenhet a jövőben

Agrofórum Online

Már évek óta január 1-jén újabb és újabb élelmiszerek általános forgalmi adókulcsa (áfa) csökken. Most a baromfihús, a tojás, a friss tej áfája mérséklődött 5 százalékra, az éttermi vendéglátás áfája pedig 18 százalékra - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Fazekas Sándor jelezte: nem áll meg a már évek óta tartó, alapvető élelmiszerekre vonatkozó áfa-csökkentés, a kormány további termékek áfájának lefaragásán dolgozik.

Fazekas Sándor kiemelte: fontos, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá és több belföldi, friss, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Ezt a célt a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelt feladatként kezeli. A miniszter jelezte: az idei áfa-csökkentéssel egy család 35-40 ezer forintot takaríthat meg évente.

Az áfa csökkentése ösztönzi a gazdasági növekedést, hatására fehéredik a gazdaság, növekszik a fogyasztás, ami a kereskedelmi láncoknál azonnal érzékelhető. A kormány és a minisztérium szándéka, hogy az árcsökkentő hatás hosszú távon érvényesüljön és a vásárlók által megfizethető, tartósan méltányos árak alakuljanak ki.

Az ország teherbíró képességétől függően várható, hogy más alapvető élelmiszereknek és néhány feldolgozott terméknek is csökken az áfája – fogalmazott Fazekas Sándor. A földművelési tárca azon dolgozik, hogy idén tavasszal, a 2018-as költségvetés tárgyalása során kiderüljön, hogy jövőre csökkenhet-e például a kenyér, a péksütemény, a zöldségfélék és a hal általános forgalmi adója.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Súlyos támadás érte a Lemkent, az ügyfelek türelmét kérik

2024. május 16. 09:10

A bűnözők további illetéktelen hozzáférését és garázdálkodását megakadályozandó az összes IT rendszerük működését felfüggesztették.

Ezt kell tudni az öntözött területek műholdas ellenőrzéséről

2024. május 7. 11:10

Az egységes kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles megjelölni minden táblát és bejelentett területi elemet, amelyen öntözési tevékenységet kíván folytatni.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.