A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk, és mert nem maradhatunk szégyenben, ha vendégek jönnek és túl hamar elfogy az étel.
Igen ám, de aztán levonulnak az ünnepnapok, hazamennek a vendégek, a hűtőben meg hegyekben áll a főtt tojás, ami ilyenkor már a családnak sem kell – mert érthető módon „unják”. Mit csinálunk ilyenkor? Nos, trükközünk, mert ebben mi, anyukák a legeslegjobbak vagyunk…

Az étel-újrahasznosítás művészetét szerintem a magyar nők gyermekként, az iskolai menzán szívják magukba.
Ott ugyanis pontosan ki lehet számítani, hogy ha paprikás krumpli van hétfőn, akkor kedden biztosan krumplis tészta lesz az ebéd, de ugyanígy újrahasznosítható a megmaradt pörkölt másnap rizses húsnak, vagy akár a húsvéti sonka – sonkás tésztának, sonkás melegszendvicsnek vagy sonkás pizzának.
No, de lássuk csak, mihez kezdhetünk azzal a sok-sok főtt tojással!
A jó hír az, hogy sok mindenhez, hiszen a főtt tojás egy hétig vagy tovább is eláll, de azért, ha ügyesek vagyunk, elfogy az hamarabb is. Íme, néhány recept, a legjobbak közül:
Füstölt lazacos tojássaláta
Hozzávalók: 3/4 csésze majonéz, 1 teáskanál frissen aprított kapor, 1/2 teáskanál citromlé, 1/4 teáskanál só, őrölt bors, 6 főtt tojás felkockázva (vagy villával áttörve), 120 g füstölt lazac apróra felkockázva
A tálaláshoz: 6 croissant (vagy zsemle/kifli) kettévágva, 1-1/2 csésze friss bébi spenót
Elkészítés:
1.) Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
2.) Félbevágjuk a croissant-okat, spenótleveleket teszünk rá és vastagon tojássalátát, majd a péksütemény tetejével lezárjuk a szendvicset.
Amennyiben nagyon le akarjuk nyűgözni a családot, vagy várunk még vendégeket, ezt a salátát úgy is lehet tálalni, hogy egy kör alakú formába főtt zöldspárgát teszünk, rákanalazzuk a tojássalátát, és legfelülre füstölt lazac szeleteket teszünk.
A kompozíciónk így úgy fog kinézni, mint egy torta, csak itt minden alapanyag sós. Frissen szedett kaporral és virágokkal díszíthetjük tálalás előtt. Meseszép és isteni finom, érdemes kipróbálni!

Sajtos tojáskrém
Hozzávalók: 10 főtt tojás, 10 dkg krémsajt, 1 dl majonéz, 20 dkg sajt, só, őrölt bors, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A tojásokat megpucoljuk, villával összetörjük.
2.) Hozzáadjuk a majonézt, a krémsajtot, egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk reszelt sajtot is. Végül pici üvegekbe kanalazzuk, néhány szál snidlinggel, pirítóssal tálaljuk.

Stefánia szelet
Hozzávalók: 1 tojás, 80 dkg darált hús, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, 2 zsemle, majoránna, szerecsendió
A belsejébe: 7 főtt tojás
A tetejére: 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, megsózzuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított vöröshagymát, néhány csipet pirospaprikát és őrölt borsot. Alaposan összegyúrjuk és állni hagyjuk.
2.) A zsemlét összevágjuk, vízbe áztatjuk, hagyjuk, hogy felszívja, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Beledolgozzuk a darált húsba. Beleütjük a tojást, jól összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük majoránnával és szerecsendióval.
3.) Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megkenjük a papírt olajjal.
A húst két részre osztjuk, egy nagyobbra (70%) és egy kisebbre (30%). A nagyobb darabba mélyedést nyomunk és szorosan egymás után beletesszük a főtt tojásokat, majd betakarjuk az egészet a maradék húsmasszával. Ecsettel megolajozzuk a fasírt tetejét, megszórjuk mindenütt zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tojásos burgonyasaláta
Hozzávalók: 6 burgonya, 4 főtt tojás, 1 csésze majonéz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál só, őrölt fekete bors, 1/2 csésze apróra vágott újhagyma, 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem, snidling vagy kapor, 1/4 csésze apróra vágott savanyú uborka
Elkészítés:
1.) Forró, sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük a burgonyát majd hagyjuk kihűlni, lehéjazzuk, felkockázzuk.
2.) Egy nagy tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, az ecetet, a sót és a borsot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót – ha úgy látjuk, elbír még egy kis majonézt, nyugodtan adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítóssal tálaljuk.

De nem szabad megfeledkezni a hagyományos, magyaros rakott krumpliról sem, amibe alsó hangon 10 főtt tojás kell, és levesbetétként is isteni a főtt tojás, ha kaporlevest, borsólevest, cukkini- vagy brokkoli krémlevest főzünk. Aztán isteni a főtt tojás a sóletben, egy tál spenót közepén, vagy cézár salátához adva – a határ a csillagos ég.
Tipp: A kutyák imádják és bátran ehetik is a főtt tojást (ha nem a füstölt sonka mellett főztük meg). Kistestűeknek 1 tojás bátran adható, a miénk is imádja, főként a sárgáját.
(Fotó: Alexa/Pixabay)